Povestea medicului care proiectează spitale în România şi în afara ţării
De profesie medic, Bogdan Angheloiu a dezvoltat în ultimii 15 ani mai multe spitale sau centre medicale în România şi în afara ţării, care au devenit ulterior puncte de referinţă în piaţă. În România, câteva exemple sunt Spitalele Clinicco, Sf. Constantin, Provita sau centrele de radioterapie MedEuropa, cel mai recent proiect al managerului. Ce provocări a întâlnit în carieră şi ce a învăţat din acestea?
“Empatic, dedicat, pragmatic” îşi rezumă atributele, care l-au ajutat în cariera de până acum, Bogdan Angheloiu, managerul general al centrelor de radioterapie MedEuropa, de numele căruia se leagă dezvoltarea mai multor businessuri locale, dar şi la nivel internaţional. În plus, din punctul lui de vedere, încrederea oferită angajaţilor de a lua decizii, dar şi delegarea responsabilităţilor sunt caracteristicile principale ale unui bun lider.
„În 2007, am fost atras de proiectul Clinicilor ICCO, primul spital privat din Braşov. Propunerea a venit din partea unor prieteni care, pe lângă aptitudinile mele tehnice şi atenţia la detalii, îmi cunoşteau şi spiritul antreprenorial. Acesta a fost momentul care a marcat intrarea mea în domeniul dezvoltării business-urilor medicale”, îşi aminteşte el.
A absolvit Institutul Medico-Militar, secţia din Târgu-Mureş, un drum ales chiar din primul an de liceu.
18 proiecte în 15 ani
Primul proiect medical dezvoltat de Bogdan Angheloiu – Clinicile ICCO din Braşov, este în prezent printre cele mai mari unităţi medicale din ţară, după dezvoltare şi cifra de afaceri. Ulterior, managerul a rămas tot în Braşov pentru a dezvolta Spitalul Sf. Constantin, jucător aflat în top zece cele mai mari spitale din ţară după numărul de paturi şi businessul pe care îl generează. Tot în România, Spitalul Provita, o unitate de talie medie în piaţa privată în prezent, a fost dezvoltat de asemenea de Bogdan Angheloiu.
Solicitările internaţionale au apărut natural, punctează el, românul participând la dezvoltarea unor proiecte ale guvernului din Irak, Libia, Chişinău. „Din 2015, am început dezvoltarea Centrelor de Radioterapie MedEuropa, proiect care a demarat cu o primă clinică în Constanţa, urmând cele din Bucureşti, Oradea şi Braşov. Între timp, am căutat diferite locaţii cu potenţial şi am încercat dezvoltarea altor centre.
Provocarea cea mai mare a reprezentat-o atât operaţionalizarea acestor centre, cât şi dezvoltarea celorlalte unităţi în paralel, precum şi negocierile privind alegerea soluţiilor tehnice, cunoaşterea funcţionării fluxurilor operaţionale din cadrul acestei activităţi medicale extrem de complexe”, a mai spus Bogdan Angheloiu.
În 2018 s-a implicat în dezvoltarea primului centru MedEuropa în România, la Constanţa, iar acum, reţeaua urmăreşte expansiunea prin deschiderea unor centre în Bucureşti, Oradea şi Braşov, în urma unei investiţii totale de 50 de milioane de euro.
MedEuropa este un proiect dezvoltat de Philippe Jacobs, copreşedinte al grupului Jacobs Holdings, un grup de investiţii elveţian cu sediul în Zurich, înfiinţat de antreprenorul Klaus J. Jacobs în 1994, care a creat afaceri în domeniul ciocolatei şi al cafelei (brandul Jacobs).
Planurile pentru companie vizează şi extinderea în Iaşi şi Bacău, iar estimările pentru anul 2022 urmăresc afaceri de 80 de milioane de lei. „Centrele MedEuropa vin pe piaţa medicală din România cu o infrastructură raportată la cerinţele internaţionale actuale privind serviciile de radioterapie. Soluţiile hardware şi software sunt actuale şi interconectate pentru a limita influenţa umană, fluxul de lucru este etapizat la fiecare nivel, limitând astfel probabilitatea apariţiei erorilor”, a mai spus managerul Medeuropa România. Ce l-a atras pe Bogdan Angheloiu în proiectul clinicilor de radioterapie au fost chiar numeroasele provocări pentru realizarea acestora.
La această ambiţie se adaugă şi posibilitatea de a îmbunătăţi vieţile pacienţilor. „Rezultatele post-terapeutice pot fi cuantificate şi statistica internaţională dovedeşte că supravieţuirea pacienţilor oncologici la 5 ani este importantă. Spre surprinderea tuturor, serviciile oferite de MedEuropa sunt gratuite pentru pacienţi, fără niciun cost suplimentar, fiind decontate prin Programul Naţional de Oncologie-Subprogramul de radioterapie (cu excepţia stereotaxiei şi a brahiterapiei, servicii disponibile în centrul MedEuropa Bucureşti şi pe care, din păcate, sistemul asigurărilor de stat nu le decontează deocamdată)”, a spus Bogdan Angheloiu.
Cum se dezvoltă un proiect medical? Investiţia într-o nouă unitate medicală trebuie să ţină cont de mai multe criterii, printre care să deţină un proiect cu şanse reale de autorizare de către instituţiile din domeniu. După bifarea acestui aspect, şi accesul la personalul medical specializat este o variabilă importantă în decizia de investiţie. În plus, nevoia dintr-o anumită zonă pentru servicii medicale private poate determina începerea sau amânarea unui spital. „Toate etapele sunt dificile, dar în funcţie de locaţie, unele dintre etape pot reprezenta provocări: în unele locuri poate fi imposibil de găsit o echipă de specialişti la standardele dorite, iar relocarea nu este printre opţiunile personalului, iar în alte locuri este anevoios de autorizat de către autorităţile locale, întrucât nu există previziuni de dezvoltare din partea acestora. Există locuri în care două sau mai multe etape se suprapun ca dificultate”, a explicat Bogdan Angheloiu.
Ce a schimbat pandemia? Criza sanitară a lăsat urme atât în rândul pacienţilor, cât şi în ceea ce-i priveşte pe angajaţi. „Pe de o parte, pacienţii au ajuns să se teamă, dar şi să neglijeze etapele fireşti de diagnosticare şi tratament, iar pe de alta, personalul, în cazul căruia multitudinea de informaţii şi metodele de accesare a acestora au influenţat (câteodată inconştient) productivitatea, atenţia, manualitatea”, a mai spus managerul MedEuropa.
În cele patru clinici au ajuns astfel mai puţini pacienţi, lucru care a influenţat businessul, dar şi starea de sănătate a celor care s-au adresat ulterior operatorului medical.
Bogdan Angheloiu, manager general al centrelor de radioterapie MedEuropa: „Cred că acordarea încrederii, astfel încât colegii să poată lua decizii liber şi responsabil, nu ar trebui să lipsească niciunui lider. Colegilor mei le solicit să fie înţelegători, umani cu pacienţii şi să nu le fie teamă să ia decizii, în limitele autorităţii de care dispun.”
Executivul spune că, în piaţa locală, investiţiile în infrastructura medicală, în special ale operatorilor privaţi, creşterea nivelului de specializare a personalului au adus sistemul românesc de sănătate cu un pas mai aproape de alte state europene.
„O schimbare benefică (pentru România – n.red.) ar fi introducerea în final a asigurărilor private de sănătate, după adoptarea unui pachet de bază acoperitor. Deşi în ultima perioadă investiţiile în echipamente au devenit importante şi în sistemul de stat, infrastructura veche îşi spune cuvântul în limitarea dezvoltării acestui sistem. Totodată, un dezavantaj îl reprezintă lipsa implementării unitare a criteriilor de performanţă în activitatea medicală”, a concluzionat Bogdan Angheloiu.
Fiecare specialist cu domeniul său, în medicină, dar şi în leadership
Spirit antreprenorial, aşa cum însuşi afirmă, a avut ocazia să lucreze în cei 15 ani de carieră atât cu antreprenori români, cât şi cu străini. Fără să facă o alegere între cele două categorii, acesta spune că în cazul celor din afara graniţelor a observat mai multă experienţă în ceea ce priveşte investiţiile, dar şi asumarea unor termene mai apropiate de realitate pentru dezvoltarea unui proiect medical, de exemplu. „Pe de altă parte, este mai dificilă comunicarea iniţială, un detaliu care se reglează în timp”, observă el.
Dincolo de obstacolele din business, şi în cadrul companiei există provocări, în special în formarea unei echipe. Personalul specializat şi menţinerea oamenilor în echipă sunt cele mai importante aspecte la care se uită Bogdan Angheloiu. „Este oportună abordarea participativă. Mă implic alături de membrii echipelor MedEuropa, ascult şi acord valoare opiniilor lor, îi consider colegi, mai degrabă decât subordonaţi. Găsesc că este eficient în aceeaşi măsură ca un lider să ştie să delege, să fie orientat spre rezultat şi totodată suportiv, să inspire şi să îi motiveze permanent pe cei din jurul său”, a mai adăugat Angheloiu. El precizează că atunci când apar crize în interiorul companiei, întâlnirile cu liderii şi investitorii şi soluţiile găsite împreună ajută la depăşirea momentelor dificile.
„Cred că acordarea încrederii, astfel încât colegii să poată lua decizii liber şi responsabil, nu ar trebui să lipsească niciunui lider. Colegilor mei le solicit să fie înţelegători, umani cu pacienţii şi să nu le fie teamă să ia decizii, în limitele autorităţii de care dispun”, a precizat managerul MedEuropa România. Lecţia învăţată de Bogdan Angheloiu până acum a fost să delege dintre sarcini şi către oamenii din echipa sa. „Recomand oricărui manager să îşi asume că nu poate învăţa toate detaliile cunoscute de colegii săi, fiecare e specialist în domeniul lui, iar delegarea atribuţiilor este absolut necesară pentru funcţionarea unei organizaţii cu mai mulţi angajaţi”, a explicat Angheloiu. De-a lungul carierei, el a avut mentori şi a beneficiat de experienţa oamenilor din jur, reuşind astfel să progreseze şi să se adapteze noutăţilor din fiecare domeniu. „Nu am o singură persoană pe care să o pot nominaliza, poate doar tatăl meu, de la care am moştenit aplecarea spre detaliile tehnice, seriozitatea, punctualitatea. Pe parcursul dezvoltării profesionale, am învăţat de la partenerii mei, colegii mei profesionişti în domeniul medical, arhitecţi şi furnizori cu care am colaborat”, a rezumat Bogdan Angheloiu. Sfatul său pentru o persoană la începutul carierei este să lucreze din plăcere, cu dedicare şi responsabilitate.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro