Povestea româncei care a construit o afacere la Satu Mare. Ea îşi vinde produsele în toată lumea şi face milioane de euro
100 Cele mai puternice femei din business. Elena Birtoc, Cofondatoare şi CEO, Carel Woodworks
Cifră de afaceri (2022): 3.533.150 euro
Profit net: 314.773 euro
Număr de angajaţi: 66
Biografie:
Ambiţie, tenacitate şi curaj – sunt primele trei cuvinte care o definesc pe Elena Birtoc, cofondatoare şi CEO al Carel Woodworks – producător de mobilier din judeţul Satu Mare. Povesteşte că dintotdeauna a crezut în visul său de a construi un business stabil, un brand pe care să-l ducă mai departe în Europa. Atentă la detalii, antreprenoarea nu a renunţat niciodată la strategiile sale de dezvoltare, chiar şi în vremuri dificile din punct de vedere economic. În opinia sa, succesul într-un business este strâns legat de succesul din viaţa personală, fiind important să păstrezi un echilibru între cele două.
► În urmă cu 20 de ani, antreprenoriatul se afla în plină ucenicie, caracterizat de o cultură precară din punct de vedere antreprenorial şi managerial, cu o civilizaţie bancară de asemenea precară, dar compensate cumva de emoţia, dorinţa şi nevoia de a visa şi a crede în tine. Perspectivele în România erau dintre cele mai bune, puteai începe aproape orice business. Totuşi, ca orice pas nou făcut, o firmă avea nevoie încă de pe atunci de toate ingredientele necesare pentru a fi una de calitate. Nu le aveai la îndemână, trebuia să te lupţi cu ce ai, să aştepţi momente prielnice. Până la urmă, istoria dictează. Iar mediul în care te desfăşori determină rezultatul.
► Este adevărat că ne-am adaptat mereu la schimbări, am construit strategii potrivite contextului, pe care uneori chiar a trebuit să le modificăm peste noapte, în funcţie de pandemii, de crize economice, de războaie, taxe sau de mentalul colectiv. Azi, am o companie cu o istorie de 23 de ani, am reuşit să o construiesc foarte stabilă împreună cu echipa mea şi, împreună, ne-am câştigat locul în piaţă.
► Curajul şi entuziasmul de a crea un business vor fi, în continuare, esenţiale. Iar curajul este important indiferent de context: curajul de a rezista, de a te ridica, de a spune răspicat cine eşti şi de unde vii. Viitorul îi va ajuta pe cei creativi şi îndrăzneţi. Valoarea României de azi este indiscutabil mult mai preţioasă, cultura noastră managerială, civilizaţia bancară sau mentalul antreprenorial sunt pregătite pentru o dezvoltare fără precedent a capitalului românesc. Azi înţelegem, putem şi avem uşile deschise spre o nouă eră a antreprenoriatului românesc.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro