LIVE: ZF Real Estate by Storia - Ce trebuie să ştii ca să devii agent imobiliar?

Povestea unei inovaţii în biotehnologie, care a pornit de la dorinţa unui tânăr român de a trata o problemă de sănătate proprie

Autor: Ioana Matei Postat la 04 septembrie 2024 8057 afişări

NostraBiome, o companie de biotehnologie înfiinţată de un român, se conturează drept un potenţial lider în domeniul medicinei personalizate, concentrându-se pe utilizarea microbiomului pentru tratarea bolilor inflamatorii intestinale (IBD) şi a altor afecţiuni severe. Fondată pe baza unei soluţii dezvoltate iniţial pentru o nevoie personală, NostraBiome încearcă să aplice aceste descoperiri la nivel global.

Ideea a evoluat destul de încet la început. De mai mulţi ani m-am gândit la o soluţie care să funcţioneze pentru mine, însă lucrurile s-au mişcat foarte încet, părea că nu o să găsesc o rezolvare.

Pot spune că lucrez la acest concept de şase ani, dar el s-a materializat într-un produs funcţional doar în ultimii doi ani, mulţumită câtorva progrese şi evoluţii favorabile ale inteligenţei artificiale şi ale metodelor de secvenţiere ADN, împreună cu o mai bună înţelegere a informaţiilor biologice despre diferite tulpini bacteriene”, descrie Călin Popescu felul în care s-a conturat decizia de a transforma tratarea propriei afecţiuni – o boală inflamatorie a intestinelor - într-o idee de business.

El a fost motivat astfel să transforme o soluţie personală într-o posibilă opţiune terapeutică pentru alţii. După ce a obţinut rezultate pozitive în gestionarea propriei stări de sănătate, a decis să testeze eficacitatea metodei sale pe un grup mai mare de pacienţi. „Am construit un studiu pre-clinic pe 27 de pacienţi cu boală inflamatorie severă, iar rezultatele au indicat îmbunătăţiri pentru toţi participanţii,” menţionează fondatorul NostraBiome. Acest rezultat l-a determinat să investească mai mult timp şi resurse în dezvoltarea tehnologiei, având în vedere potenţialul de aplicare la scară largă. „Văzând amploarea acestei afecţiuni la nivel global, am considerat că trebuie să explorăm în continuare această tehnologie,” adaugă el.

Cifrele legate de aceste afecţiuni au confirmat decizia sa de lansare a unui business în domeniu: potrivit lui, în UE, în fiecare an se cheltuie în jur de 5 miliarde de euro pe terapii IBD, care funcţionează doar în 40% din cazuri: „Restul de pacienţi sunt nevoiţi să încerce continuu alte soluţii sau să aştepte ca alte soluţii să apară pe piaţă, iar în destul de multe cazuri să treacă prin complicaţii severe sau chiar operaţii de îndepărtare a colonului”.

NostraBiome îşi bazează abordarea pe tehnologii avansate, combinând secvenţierea genetică cu analiza ADN-ului şi date serologice pentru a oferi o evaluare detaliată a fiecărui pacient. „Tehnologia ne permite să realizăm în câteva minute ceea ce ar necesita săptămâni de muncă pentru un specialist”, explică fondatorul. Această abordare integrată este menită să ofere o imagine completă asupra rolului microbiomului în sistemul imunitar. Călin Popescu adaugă că NostraBiome se diferenţiază prin capacitatea de a oferi soluţii personalizate, analizând microbiomul în contextul particularităţilor fiecărui pacient şi a afecţiunii tratate.

Stabilit în Germania, Călin Popescu a decis să pună bazele NostraBiome în România, ceea ce a adus atât avantaje, cât şi provocări. Deşi spune că a vrut să contribuie la dezvoltarea industriei locale, acest lucru a limitat accesul la finanţare din partea fondurilor internaţionale: „Fondurile de investiţii din Europa şi SUA au ezitat să investească din cauza localizării noastre, însă am găsit deschidere la nivel local, în special din partea medicilor interesaţi să colaboreze”.


Călin Popescu, fondator, NostraBiome: „Noi vrem ca NostraBiome să fie primul unicorn românesc de biotehnologie şi medtech”.


„Soluţiile viitorului în medicină sunt strâns legate de hiperpersonalizare; lumea medicală a învăţat treptat că fiecare este atât de unic din punct de vedere chimic şi genetic, încât soluţiile terapeutice nu mai pot să funcţioneze generic, ele trebuie personalizate total. Totuşi, mă bucur să văd multă deschidere în România, să văd medici luminaţi, pionieri, inteligenţi, care vor binele pacientului şi care doresc să colaboreze cu noi”, adaugă Popescu.

Pe termen mediu, NostraBiome îşi propune să devină un jucător important pe piaţa europeană, cu obiectivul de a deservi 5% din pacienţii cu IBD din Europa. „Vizăm extinderea aplicabilităţii tehnologiei noastre şi în alte domenii, cum ar fi terapia oncologică”, menţionează fondatorul. Compania a atras până în prezent investiţii de aproximativ 2 milioane de euro, iar planurile includ atragerea unor noi finanţări în 2025 pentru a susţine extinderea şi dezvoltarea continuă. NostraBiome a încheiat un parteneriat cu Verge, un fond de investiţii din Singapore, condus de un român stabilit în Canada, care a oferit sprijin în dezvoltarea proiectului. „Parteneriatul cu Verge a fost esenţial, având în vedere că alte fonduri de investiţii au refuzat să se implice din motive geografice”, subliniază fondatorul.

NostraBiome îşi propune să devină un actor relevant în biotehnologie, combinând cercetarea avansată cu tehnologia de ultimă generaţie pentru a oferi soluţii personalizate în domeniul sănătăţii. Cu o strategie de dezvoltare bazată pe inovaţie şi parteneriate internaţionale, compania vizează extinderea atât pe plan european, cât şi global, în domenii emergente ale medicinei personalizate. „Noi vrem ca NostraBiome să fie primul unicorn românesc de biotehnologie şi medtech. Pe lângă IBD, mai dezvoltăm şi un produs pentru îmbunătăţirea răspunsului la terapia oncologică prin modularea microbiomului.”

În viitor, Călin Popescu este de părere că biotehnologia va beneficia tot mai mult de complementaritatea evoluţiei AI şi a tehnologiei în general. „Noi credem mult în precision medicine şi în puterea încă nerecunoscută a microbiomului. Pe zona noastră de expertiză, sperăm să devenim lideri de piaţă în soluţii complementare pentru IBD bazate pe microbiom şi, în acelaşi timp, sperăm ca tehnologia noastră să dovedească clinic rolul uriaş al modificării microbiomului pentru creşterea răspunsului la terapia oncologică. Credem cu tărie că ceea ce facem va deschide noi capitole în ceea ce priveşte extinderea duratei vieţii şi descifrarea altor boli considerate autoimune.” El oferă şi un sfat antreprenorilor care vor să lanseze noi businessuri: „Cred că orice antreprenor trebuie să fie consecvent, să înveţe continuu, să fie curios şi să nu creadă niciodată că soluţia lui este cea mai bună, ci să o demonstreze. Să înveţe din orice eşec şi să dedice mult timp construirii unei echipe puternice. Să investească în sănătatea lor fizică şi mintală, să facă sport, să trăiască o viaţă echilibrată. Proiectele durabile necesită ani, iar tu, ca antreprenor, trebuie să fii în cea mai bună formă a ta pentru a avea randament şi pentru a rezista provocărilor acestui parcurs”.   

Anterior înfiinţării NostraBiome, Călin Popescu a lansat mai multe companii din tehnologie, printre care VAHA, pe care a cofondat-o alături de o parteneră de afaceri din Germania. Compania, care vindea o oglindă de exerciţii fizice care ţine loc de antrenor personal, dar şi de dispozitivele de care utilizatorii ar putea avea nevoie de obicei într-o sală de sport, a fost vândută către o companie cu sediul în Londra axată pe vânzarea de suplimente nutritive (Bioniq). Potrivit lui Călin Popescu, valoarea investiţiilor în VAHA depăşiseră 50 de milioane de euro, fiind direcţionate  în produs, tehnologie, marketing şi expansiune. Mare parte a echipei avea ADN românesc, o parte dintre angajaţi aflându-se la Cluj.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IDEI DE AFACERI,
tehnologie,
medicina,
pacienti

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.