Povestea uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. După ce a lucrat timp de opt ani în sectorul IT în Canada, a revenit în ţara natală şi a construit o companie de milioane de euro

Postat la 07 august 2024 20557 afişări

Povestea uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. După ce a lucrat timp de opt ani în sectorul IT în Canada, a revenit în ţara natală şi a construit o companie de milioane de euro

100 Cele mai puternice femei din business. Anca Bidian, Chief executive officer, KIWI Finance President Romanian Credit Broker Association (ARBC)

Cifră de afaceri (2022): 43,8 mil. lei

Profit: 8,8 mil. lei

Număr de angajaţi: 39

*Potrivit datelor publice disponibile pe mfinante.gov.ro


Biografie:

Este de profesie inginer informatician, însă a urmat şi o serie de cursuri de specializare în economie, management şi legislaţie. Înainte de a intra în sectorul financiar a lucrat timp de opt ani în sectorul IT în Canada. În 2003 a pus bazele companiei Gemini Capital, devenită ulterior Kiwi Finance. Compania, care a evoluat într-unul dintre cei mai mari brokeri de credite de pe piaţa locală, a fost achiziţionată în 2020 de grupul OLX.


► Acum 20 de ani m-am întors în România, după 8 ani în Canada, unde am lucrat ca inginer IT, şi am intrat într-o industrie elitistă, selectivă şi relativ închisă la momentul respectiv, industria bancară. Era cu şase luni înainte de aderarea la NATO şi cu trei ani înainte de aderarea României la UE, cu câteva corporaţii la care toată lumea aspira să lucreze şi cu un mediu antreprenorial foarte controversat. Şi pentru că aproape toată lumea îmi spunea că „în România nu se poate face nimic dacă nu ai una sau alta”, că nu găseşti oameni cu care să lucrezi, am decis să-mi testez limitele, fondând o firmă cu o activitate de care nu auzise nimeni până atunci şi care a pus bazele şi a format o industrie complet nouă: a brokerajului de credite.

► Realitatea şi tot parcursul au confirmat gândurile mele de la acea vreme. Visurile şi aspiraţiile mele de acum 20 de ani sunt pe deplin îndeplinite, Kiwi este un jucător relevant şi semnificativ în industria bancară atât ca partener strategic al băncilor cât şi ca formator etic şi profesional al brokerilor de credite recunoscuţi în piaţă. Copiii primilor noştri clienţi, care alergau prin sală când părinţii lor luau un credit şi cărora le dădeam cărţi şi creioane de colorat cât timp făceam simulări de rate, aceşti copiii au crescut mari, lucrează şi au familii şi au apelat la noi pentru casa lor. Acesta este într-adevăr un vis împlinit.

► Cred că în 20 de ani schimbările în vieţile noastre vor avea o dinamică mult mai mare, generaţia Alpha născută digital va ajunge în câmpul muncii, tranziţia şi presiunile ecologice şi energetice din prezent se vor fi rezolvat cumva şi evident că vor apărea alte crize şi alte provocări. Cred că industria bancară îşi va păstra rolul şi poziţia centrale atât în economia fiecărei ţări cât şi în viaţă noastră, rolul primordial de depozitar de încredere al banilor noştri. În ceea ce priveşte mediul de afaceri românesc, perspectiva este mult mai clară, am foarte multă încredere în antreprenorii români. Pariez şi am încredere necondiţionată în acest loc şi pentru următorii 20 de ani!

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.