Povestea unui român care, la vârsta la care majoritatea tinerilor nu ştiu ce vor să facă în viaţă, a decis să înceapă o afacere. „Încă din copilărie am învăţat că poţi evolua doar muncind"

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 10 noiembrie 2022 2495 afişări

Vasilică Cărbunaru avea 22 de ani când şi-a cumpărat primul cutter-plotter, echipament folosit pentru producţia de autocolante. În 2006, când a ajuns la concluzia că acumulase suficiente cunoştinţe şi când a văzut o oportunitate în această activitate, a fondat de la zero, în Brăila, o companie, Plotter-Design, prin care ajunge şi astăzi la clienţi din orice domeniu, care au în comun nevoia de furnizori de prelate, copertine, suporturi diverse pentru producţie publicitară şi confecţii metalice.

Din 2009, Vasilică Cărbunaru este unicul proprietar al businessului, care plecase la drum cu încă un partener. Dintre toate cele trei arii de activitate pe care le acoperă compania – producţie publicitară, confecţii metalice şi acoperiri pentru confecţii metalice – cel mai mult s-au dezvoltat ultimele două. Încheierea unei colaborări cu o companie parteneră a ajutat la dezvoltarea liniei de producţie de copertine şi de confecţii metalice şi, totodată, la creşterea businessului.

De profesie mecanic auto, Vasilică Cărbunaru a lucrat în acest domeniu înainte de a înfiinţa Plotter-Design, ulterior concentrându-se însă doar pe dezvoltarea afacerii proprii. „Încă din copilărie am învăţat că poţi evolua doar muncind”, spune el. În business, a investit pentru dezvoltarea producţiei de câte ori a fost nevoie, tot ce a câştigat şi nu a ţinut o evidenţă a banilor.

A învăţat însă, din experienţă, că orice investiţie i-a fost de folos. Plotter-Design a generat afaceri de 1,6 milioane de lei în 2021, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe, cu un profit de peste 323.000 de lei şi şase angajaţi. „Profitul a fost mereu în funcţie de investiţiile făcute, de lucrările executate. Personalul nostru a fost mereu fluctuant, numărul maxim de angajaţi pe anul 2021 fiind de 16 persoane. Anul 2021 a fost un an provocator pentru multe firme, dar am reuşit să ne dezvoltăm, deschizând un nou punct de lucru în judeţul Constanţa”, spune Vasilică Cărbunaru.

Preţurile depind de materialele folosite, de dimensiunile solicitate de client şi de nevoile lui specifice.


Din portofoliul de clienţi ai Plotter-Design fac parte astăzi atât persoane fizice, cât şi persoane juridice, de la firme din agricultură, până la restaurante, baruri, cafenele sau companii de distribuţie ori chiar service-uri auto. Tuturor compania le furnizează prelate, confecţii metalice şi accesorii. Toate produsele sunt realizate în fabrica din Brăila, acolo unde se află punctul de lucru principal. Acestuia i s-a alăturat însă recent un alt punct de lucru, în Tuzla. Vânzările ajung în toată zona de sud-est a României, în judeţe precum Galaţi, Vrancea, Ialomiţa, inclusiv Bucureşti, iar preţurile depind de materialele folosite, de dimensiunile solicitate de client şi de nevoile lui specifice. „Ne dorim să evoluăm în continuare, să putem atrage noi clienţi şi să putem aduce mereu noutăţi în execuţia produselor. Ne dezvoltăm mereu produsele.”

Plotter-Design a avut activitate chiar şi în perioada pandemiei, primind solicitări şi prestând servicii pentru companiile din portofoliu.    

Vasilică Cărbunaru, fondator Plotter-Design: Încă din copilărie am învăţat că poţi evolua doar muncind.

Toate produsele sunt realizate în fabrica din Brăila, acolo unde se află punctul de lucru principal.



Cinci idei de afaceri de la zero

ZF, Banca Transilvania şi Vodafone  au lansat PROIECTUL AFACERI DE LA ZERO, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

Czell – brand de bere (Braşov)

Fondatori: Edomer Toth, Lorand Toth şi Vlad Lupu

Investiţii: 200.000 de euro

Prezenţă: Braşov


Livada cu Fericire – spaţiu de petreceri pentru copii (Corbeanca)

Fondatoare: Cristina Ranzburg

Prezenţă: liziera pădurii Corbeanca


Merci Caffe – cafenea (Râmnicu Vâlcea)

Proprietar: Marin Matei

Investiţii: 25.000 de euro

Cifră de afaceri estimată pentru 2022: 50.000 de euro

Prezenţă: Râmnicu Vâlcea


Rose Story – brand de dulceţuri, siropuri şi ceaiuri din trandafiri (Braşov)

Fondatori: Marius şi Mariana Sebeni-Comşa

Investiţie iniţială: 30.000 de euro

Cifră de afaceri în 2021: 170.000 de lei (34.000 de euro)

Prezenţă: naţională şi internaţională


Academy Cooking School – şcoală de bucătari (Timişoara)

Fondator: Georgeo Andrei

Investiţie iniţială: 30.000 de euro

Cifră de afaceri în 2021: 150.000 de lei (30.000 de euro)

Prezenţă: Timişoara



Izvorul ideilor de business nu seacă niciodată, iar asta o demonstrează atât noile, cât şi vechile generaţii de antreprenori. Ziarul Financiar a pornit în căutare de idei proaspete de afaceri, într-un proiect susţinut de Banca Transilvania, menit să pună în lumină spiritul antreprenorial al României de astăzi. Găsiţi mai jos o selecţie de businessuri pornite de la zero şi mai multe proiecte similare pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero.

Intraţi pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero şi descoperiţi universul de companii create de micii antreprenori.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.