Spune-mi cum te îmbraci ca să îţi spun cine eşti

Autor: Cristina Roşca Postat la 16 februarie 2016 1837 afişări

James Bond: „Am nevoie de un frac.“ Vesper Lynd: „Există fracuri şi fracuri. Tu trebuie să arăţi ca un bărbat care are ce căuta la masa aceea.“ James Bond: „Cum ai ştiut?... e croit parcă pentru mine.“ Vesper Lynd: „Te-am măsurat din ochi în momentul în care ne-am cunoscut.“

Spune-mi cum te îmbraci ca să îţi spun cine eşti

Ei au ales să meargă la Moscova într-un moment dificil pentru economia de acolo, însă se adresează unui target limitat şi mai puţin afectat de criză, „astfel că businessul merge“.
În capitala Rusiei antreprenorii au optat pentru o echipă locală, formată din trei ruşi, însă coordonată de un executiv român, care înainte de a pleca la Moscova a lucrat în biroul de la Bucureşti. „Înainte de a deschide la Moscova am pregătit echipa de acolo intens pentru a putea administra businessul, pentru a face faţă din punct de vedere profesional standardelor înalte tehnice şi stilistice pe care noi le avem la Zenonni.“

Ciprian Vlad povesteşte că primul pas pentru businessul Zenonni la Moscova a fost identificarea segmentelor de piaţă şi identificarea locurilor unde pot găsi clienţi. „Modelul de business este de aşa natură că îi inviţi la tine, le prezinţi produsul şi încerci apoi să li-l vinzi.“ Înainte să intre pe piaţă ei au cumpărat o serie de studii şi au aflat că la Moscova sunt 1,6 milioane de expaţi, cu venituri anuale medii de 150.000-200.000 de euro.

Capitala Rusiei este de altfel o destinaţie preferată şi de executivii români, printre care se numără Silviu Popovici (care conduce PepsiCo Rusia, o companie cu afaceri de 5 miliarde de euro), Lucian Dorobanţu (şeful grupului de modă Inditex cu afaceri anuale de peste 1 mld.

Știu pe ce lume trăiesc

Ești de acord ca, prin lege, să se înființeze funcția publică Avocatul Copilului?

Sunt de acord cu termenii si conditiile

euro) sau Bogdan Garofeanu (director general Red Bull Rusia).

În decembrie şi ianuarie, primele luni de business la Moscova, biroul Zenonni din capitala Rusiei a avut cam 10-15 comenzi în fiecare lună, iar cifrele sunt acum în creştere. „Avem jumătate dintre clienţi expaţi, jumătate ruşi.“ La Bucureşti showroomul este situat pe strada Teheran, numărul 3, într-o vilă cu istorie. Nu este însă un punct de vânzare, ci un loc de consiliere, unde se poate veni doar cu programare.

„Clientul nostru este antreprenor, executiv local sau expat. Primele două categorii sunt majoritare.“ Ciprian Vlad spune însă că a observat în ultimii ani că tot mai mulţi tineri vin către Zenonni. Aceşti clienţi sunt atenţi la trenduri şi la imaginea proprie, sunt pasionaţi de modă, au 25-35 de ani şi ştiu ce vor. „Piaţa românească se educă şi creşte de la an la an. Într-un business ca al nostru fidelizarea clientului este cea mai importantă. Avem clienţi care sunt alături de noi de la început şi cărora le-am făcut toată garderoba.“ Au şi clienţi care şi-au adus acum şi copiii la Zenonni, ajungând astfel să pregătească garderoba celei de-a doua generaţii a aceleiaşi familii.

Garderoba unui bărbat diferă în funcţie de vârstă, statut social, venituri şi funcţia ocupată, susţine fondatorul Zenonni, unul dintre primele businessuri de după ’89  de costume realizate la comandă. „Un executiv ar trebui să aibă 4-5 costume de business, 4-5 sacouri pe care să le poarte în timpul liber, 15-20 de cămăşi, două pardesie şi vreo 6-7 perechi de pantofi.“ Pentru pantofi cei doi antreprenori lucrează cu un pantofar din Chişinău, care realizează totul manual. El vine la Bucureşti o dată pe lună şi ia comenzile de la clienţi. Peste o lună vine înapoi cu produsul. Toate materialele le cumpără din Viena, unde există un magazin dedicat pantofarilor şi unde găseşte tot ce are nevoie. Apoi, la Chişinău lucrează totul manual. O pereche de pantofi costă 600-800 de euro.

„Pentru costume, preţul pleacă de la 3.000 de lei (650 de euro) pentru unul canvas, însă avantajul unui astfel de costum realizat pe comandă este că se păstrează în timp. Un astfel de costum îşi păstrează forma şi aspectul şi va arăta la fel şi peste un deceniu. Costumele noastre sunt canvas, îmbinăm tehnologia modernă cu tradiţia sartorială.“ Măsurile se iau exclusiv manual şi nu se folosesc etaloane. Apoi se realizează un tipar digital al clientului. Modul de lucru are marele avantaj că se reduc astfel rata de eroare şi numărul de probe. Circa 90% din costume se potrivesc din prima perfect, susţine Ciprian Vlad. Costumul este croit la Bucureşti, iar realizarea sa se face în afara ţării. „Avem aceiaşi furnizori ca şi marele case cu tradiţie de pe Savile Row. Cele mai complicate costume le realizăm însă local, bespoke în propriul atelier Zenonni. Toate cămăşile se realizează în România, avem 25 angajaţi şi producţie proprie în Bucureşti. Facem acest lucru din 2005 şi lucrăm doar pentru noi.“

Materialele sunt aduse de la furnizori străini, din Italia, Marea Britanie sau Franţa, de la case cu tradiţie precum Ermenegildo Zegna, Loro Piana, Holland & Sherry sau Cerruti. Costumele au de regulă nevoie de o singură probă, iar în cazul celor care sunt potrivite, clientul le primeşte în aceeaşi zi. Procesul total durează 3-5 săptămâni din momentul în care se iau probele şi până când ajunge produsul la client.
„În general, pentru costumele made to measure există trei segmentări, cele fused, de calitate industrială, care se realizează în fabrici unde producţia este mare şi unde produsul final este similar cu cel din retail, cele half canvas şi full canvas.“

Acestea două din urmă reprezintă doar 1% din ce se vinde în România. Afară, cele două categorii ajung să reprezinte 30-40% din totalul costumelor made-to measure, susţine Ciprian Vlad. „Şi noi am realizat costume fused în principal în primii ani de activitate, însă acum 60-70% din tot ce facem este canvas. Consumatorul de la noi nu este încă educat pentru a cere un produs de calitate superioară şi nici jucătorii din piaţă nu o fac (...).“ Pe măsură ce piaţa se educă, pretenţiile cresc: „Noi am avut de ales între un volum mai mare de business şi o afacere cu accent pe fidelizare şi customer service.“ În mod surprinzător, acesta din urmă este un model de business mai predictabil, conchide antreprenorul.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/spune-mi-cum-te-imbraci-ca-sa-iti-spun-cine-esti-15075934
15075934
comments powered by Disqus
0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori