Vânt din pupă pentru business

Autor: Ioana Matei Postat la 26 august 2017 803 afişări

Ovidiu Drugan şi Valentin Oeru fac parte din rândul antreprenorilor care au avut curajul să îşi transforme pasiunea în business. S-au molipsit de microbul navigaţiei, iar acum conduc împreună Set Sail, grup care deţine cea mai mare flotă de ambarcaţiuni la Marea Neagră şi generează venituri anuale de peste 250.000 de euro. Ce presupune planul de afaceri pentru un business pe val au povestit într-o ediţie a emisiunii Smart Business.

Ovidiu Drugan detaliază ce înseamnă în prezent businessul Set Sail: tot ce ţine de bărci, de la cursurile de iahting, prin Set Sail Nautic School, la plimbări pe mare, în ţară şi în afara acesteia, închirieri, team buildinguri şi chiar şi căsătorii pe mare (prin Set Sail Charter). Ovidiu Drugan povesteşte că a fost poreclit de colegii săi ”Primarul Mării Negre“: se fac din ce în ce mai multe căsătorii, iar printre beneficiile mai puţin ştiute ale meseriei de skipper se află abilitatea de a oficia căsătorii. ”Căsătoria pe mare chiar e ceva unic: te căsătoreşti într-un loc specificat de două coordonate, astfel, pe certificatul de căsătorie nu apare starea civilă dintr-un anumit oraş, ci longitudinea şi latitudinea la care te-ai căsătorit“, descrie el un fenomen reprezentantiv atât pentru dorinţa de nou a românilor, cât şi pentru a indica evoluţia popularizării navigaţiei.

în prezent, Set Sail deţine cea mai mare flotă de ambarcaţiuni în proprietate de la Marea Neagră – formată din 10 ambarcaţiuni – opt veliere şi două ambarcaţiuni cu motor. însă pentru evenimente nautice mai mari, pot mobiliza o flotă de 25-30 de veliere cu o capacitate totală mai mare de 250 de persoane, prin colaborări cu alţi proprietari de ambarcaţiuni. Anul trecut, Set Sail şi Set Sail Charter au ajuns la venituri de peste 250.000 de euro, iar planurile celor doi antreprenori-navigatori vizează achiziţionarea a cel puţin încă unei ambarcaţiuni în următorul an. 

înainte să se dedice în totalitate antreprenoriatului, Ovidiu Drugan a lucrat ca avocat timp de 15 ani. Ieşea des în România la plimbare pe mare cu tatăl său, care îşi cumpărase o barcă, şi, de fiecare dată când se ivea ocazia, îi plăcea să explice oamenilor ce se întâmplă sau cum se navighează, care sunt principiile. La un moment dat, s-a întâlnit în Bucureşti după un an cu o persoană căreia i-a dat astfel de lecţii, iar acesta l-a salutat folosind titulatura ”Domnule profesor“. Astfel i-a venit ideea să se concentreze pe înfiinţarea unei şcoli: ”Am plecat la drum cu gândul de a oferi celor pasionaţi un început în această ocupaţie în primul rând; apoi, dacă doreau să o transforme într-o profesie, voiam ca aceasta să le ofere un start cât mai bun“.

Businessul Set School a început în familie: tatăl său este, potrivit lui Drugan, unul dintre cei mai experimentaţi navigatori pe ambarcaţiuni de agreement, iar sora sa lucra în domeniul relaţiilor publice şi comunicării. Responsabilităţile au fost astfel uşor de împărţit: tatăl lui Ovidiu Drugan, pe partea de practică, el, pe predatul teoriei, iar sora sa, pe aspectele administrative. Drugan a început businessul în paralel cu ocupaţia sa de bază, iar colegii săi au ajuns să glumească, referindu-se la pasiunea lui despre navigaţie cu cuvintele: ”Eşti avocat în timpul liber, de profesie iahtman“. Acest lucru s-a adeverit; atât el, cât şi restul familiei au ajuns să să îşi dedice tot timpul afacerii. ”Nu a fost o decizie foarte uşoară şi cel mai mult a cântărit faptul că în avocatură oamenii veneau cu probleme, trişti, supăraţi, iar în iahting toată lumea vine veselă şi pleacă veselă; atunci am zis că este mai plăcută activitatea în iahting“, a povestit Drugan.

Dezvoltarea activităţii de charter a venit ca o continuare a activităţii cursanţilor. ”N-am vrut doar să le ţinem la un scurt curs şi apoi să nu le mai oferim nimic; astfel că, în paralel cu şcoala, am încercat să oferim şi un serviciu de închiriere de ambarcaţiuni.“ Au lansat astfel Set Sail Charter în 2013, iar un rol important în acesta l-a avut întâlnirea cu Valentin Oeru, actualul său asociat de afaceri. Drugan l-a cunoscut când acesta s-a înscris la cursurile lor: ”A fost unul dintre cei mai serioşi şi mai bine pregătiţi cursanţi“. Spune că era atât de hotărât, încât după terminarea cursului a decis să închirieze o ambarcaţiune în primul weekend după obţinerea permisului. ”Aceea a fost prima mea greşeală în iahting. Au fost multe greşeli în iahting, toată lumea le face; dar prima a fost să ies imediat după ce mi-am luat permisul, fără prea multă practică“, îşi aminteşte Valentin Oeru. Povesteşte că se baza pe cunoştinţele sale teoretice; şi-a spus că ştie ce are de făcut, însă vântul bătea foarte tare: ”Eu am fost foarte relaxat, mi-a plăcut, însă cei care mă însoţeau pe barcă au avut puţin de suferit, printre care şi soţia mea, care la momentul acela spunea că nu va mai veni cu mine pe barcă“. Au depăşit însă momentul, iar acum toate concediile şi le fac pe apă.

Originar din Brăila şi fost practicant de caiac-canoe, Valentin Oeru s-a gândit să se apuce de navigaţie după ce a văzut permisul unui prieten. După ce a ieşit prima oară cu ambarcaţiunea, i-a spus lui Ovidiu Drugan că îşi doreşte şi mai mult de atât, astfel că a participat şi la primele regate: ”A venit la o cursă de bărci în care a fost foarte combativ - atât pe apă, cât şi la arbitraj; el ţinea morţiş să se respecte regulile, reguli care se respectau aşa, un pic cam după ureche, pe vremea aceea, fiind nişte întreceri mai mult prieteneşti“, îşi aminteşte Drugan amuzat.

Le-a spus astfel celorlalţi să reţină numele lui, dar nici măcar el nu ştia la acel moment cât de des îl vor mai auzi de atunci încolo. Câteva luni mai târziu, Valentin Oeru, care conduce şi un business în software, i-a spus că îşi doreşte şi el să activeze în acest domeniu şi că vrea să pornească o afacere alături de ei. ”Experienţa mea de business a fost relevantă, cred eu, pentru că mie mi se părea relativ uşor să pornesc această afacere, să accesez un credit, leasing, să iau o barcă mai mare, fiindcă se simţea nevoia aceasta.“

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.