Agenţia americană de rating Fitch a îmbunătăţit perspectiva de rating de ţară pentru România de la „negativ” la „stabil”, prima modificare pozitivă din 2020 încoace. România rămâne însă pe ultima treaptă recomandată investiţiilor. Reacţia ministrului finanţelor Adrian Câciu

Autor: Răzvan Botea Postat la 25 martie 2023 49 afişări

Agenţia americană de rating Fitch a îmbunătăţit perspectiva de rating de ţară pentru România de la „negativ” la „stabil”, prima modificare pozitivă din 2020 încoace. România rămâne însă pe ultima treaptă recomandată investiţiilor. Reacţia ministrului finanţelor Adrian Câciu

Agenţia americană de rating Fitch a îmbunătăţit perspectiva de rating de ţară pentru România de la „negativ” la „stabil”. Aceasta este prima modificare de perspectivă în sens pozitiv operată de agenţia de rating.  

"Decizia Fitch Ratings reprezintă o dovadă a recunoaşterii internaţionale a agendei guvernului României pentru a asigura consolidarea fiscal-bugetară şi confirmarea că măsurile deja adoptate au fost cele corecte, necesare pentru ţara noastră şi extrem de aşteptate de către toţi partenerii noştri externi. Totodată, trebuie remarcate şi estimările pozitive ale agenţiei referitoare la potenţialul de creştere economică a României pe termen mediu”, a declarat ministrul finanţelor Adrian Câciu.

Ce spune Fitch: datoria publică raportată la PIB s-a stabilizat la 49% în 2021-2022 şi deficitul bugetar va scădea, dar mai puţin decât se aşteaptă guvernul. Economia României va creşte cu 2,3% în 2023

Datoria publică raportată la PIB s-a stabilizat la aproape 49% din PIB în 2021-2022 şi preconizăm că va rămâne în mare parte constantă pe termen mediu în scenariul nostru de bază, sub mediana actuală „BBB” de 56%. Creşterea nominală puternică a economiei, parţial datorată redresării economice şi parţial datorită deflatorului ridicat al PIB (inflaţiei – n. red.), şi reformele din ultimii ani, care au atenuat rigidităţile fiscale şi au sporit capacitatea de creştere a veniturilor, vor compensa deficitele bugetare relativ mari.

Se estimează că deficitul bugetar în 2022 s-a închis la aproximativ 6,3% din PIB. Proiecţiile fiscale ale Fitch sunt doar puţin peste cele oficiale, cu un deficit bugetar de 4,6% din PIB în 2023 şi 4,0% în 2024. Ne aşteptăm ca reducerea deficitului bugetar să rezulte din venituri mai mari susţinute de reformele fiscale, în timp ce raportul cheltuieli/PIB va rămâne stabil.

Un mediu extern slab şi scăderea veniturilor reale disponibile, declanşată de inflaţia ridicată, vor încetini temporar creşterea economică în acest an. Fitch prognozează o creştere a PIB-ului de 2,3% în 2023 şi 3% în 2024, cu mult peste prognoza de creştere a zonei euro de 0,8% şi, respectiv, 1,4% şi în conformitate cu mediana „BBB”.

În aprilie 2020, agenţia de rating păstra ratingul de ţară al României, dar înrăutăţea perspectiva, pe fondul crizei Covid şi al efectelor pe care le poate avea în finanţele publice. Perspectiva negativă a fost menţinută până la anunţul Fitch din această seară.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romania,
agentie,
fitch,
perspectiva,
rating,
americana

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.