Air Claim, companie care facilitează obţinerea compensaţiilor pentru pasagerii cu zboruri anulate sau întârziate, a cerut în instanţă insolvenţa Blue Air şi anunţă că are de recuperat de la operatorul aerian aproximativ 85.000 euro

Autor: Roxana Rosu Postat la 02 martie 2023 35 afişări

Air Claim, companie care facilitează obţinerea compensaţiilor pentru pasagerii cu zboruri anulate sau întârziate, a cerut în instanţă insolvenţa Blue Air şi anunţă că are de recuperat de la operatorul aerian aproximativ 85.000 euro

Air Claim, companie care facilitează obţinerea compensaţiilor pentru pasagerii cu zboruri anulate sau întârziate, a cerut în instanţă insolvenţa Blue Air şi anunţă că are de recuperat de la operatorul aerian aproximativ 85.000 euro.

”Insolventa sau chiar falimentul BLUE AIR nu este de natura a afecta semnificativ veniturile AIR CLAIM. Costurile cu cesionarea respectivelor creante fiind putin relevante, prin raportare la cifra de afaceri a societatii. Cu toate acestea, se impune mentiunea ca, daca costurile sunt totusi limitate in ceea ce priveste situatia BLUE AIR, in ipoteza in care sumele respective nu vor fi recuperate, vor exista potentiale venituri ce raman nerealizate (diferenta dintre valoarea creantelor si costul de achizitie)”, se precizează într-un anunţ publicat de Air Claim la BVB.

Potrivit companiei, Blue Air a făcut plăţi considerabile (amiabil ori prin executare silită) pe parcursul anului 2022.

De asemenea, Air Claim a subliniat în anunţ că acţionează în instanţă mai mulţi operatori, Blue Air nefiind singurul sau cel mai important, fiind o distribuţie echilibrată. Astfel, Air Claim a cesionat creanţe privind TAROM, WIZZ AIR, HISKY şi AIR BUCHAREST.

”Activitatea de cesionare a creanţelor (la o fracţie din valoarea principalului) a fost intensificată, în momentul de faţă fiind depuse 150-200 de dosare lunar. Spre comparaţie, dosarele BLUE AIR depuse în cererea de deschidere a insolvenţei sunt în număr de 120 (practic mai puţin decât o lună de activitate)”, se mai arată în anunţ.

Platforma este prezentă prin campanii de marketing online şi în alte pieţe din regiune, precum Ungaria şi Polonia, şi se are în vedere identificarea unei modalităţi de extindere în Germania, fiind luată în calcul inclusiv înfiinţarea unei subsidiare. ”Ne aşteptăm ca tendinţa de creştere a afacerii să se menţină şi în anul 2023”, spun reprezentanţii Air Claim.

Blue Air a anulat începând cu data de 6 septembrie 2022 toate zborurile, pierzând astfel sloturile din aeroporturi. Compania avea în septembrie 2022 datorii cumulate de 230 milioane euro, suma în care nu sunt incluşi banii pe care trebuie să îi returneze clienţilor cărora le-au fost anulate zborurile începând cu 6 septembrie.

Statul, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statu­lui, a anunţat anul trecut că va prelua 75% din acţiunile Blue Air, executându-se astfel garanţia pe care a pus-o în joc compania pentru a putea primi ajutorul în valoare de 300 mil. lei în anul 2020.

În anul 2020, Blue Air a primit un credit garantat de stat în valoare de 300 mil. lei din partea Eximbank, instituţie de credit controlată de Ministerul Finanţelor. La acea vreme, în nota de fundamentare a proiectului Hotărârii de Guvern pentru aprobarea condiţiilor de acordare a garanţiei de stat, Eximbank a tras un semnal de alarmă cu privire la capacitatea companiei de a returna împrumutul.

Blue Air este controlată în proporţie de 76,18% de compania Airline Invest, înfiinţată în 2019. În ambele companii, Cristian Rada este acţionar.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
blue air,
anunt,
companie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.