Ajay Aggarwal, Liberty Steel Europe: România are un potenţial enorm de a deveni principalul producător de hidrogen din Europa, iar Galaţiul s-ar putea afla în centrul acestui program
Tranziţia energetică plasează România în poziţia de a deveni un jucător din ce în ce mai important pe harta Europei, iar Galaţiul ar putea da startul unei strategii naţionale pentru producţia de hidrogen, a explicat Ajay Aggarwal, preşedintele Liberty Steel Europe, în cadrul evenimentului „GALAŢI GREEN VALLEY – noul pol de investiţii pentru viitor”.
„România are un potenţial enorm de a deveni principalul producător de hidrogen din Europa, iar Galaţiul s-ar putea afla în centrul acestui program. Ne dorim să fim parte integrantă a viitorului verde al Galaţiului şi al comunităţii locale, motiv pentru care investim atât de mult în decarbonizarea platformei noastre industrial şi în susţinerea oraşului: de la sponsorizarea echipei de fotbal până la sprijinirea lucrărilor de pictură la biserica aflată pe terenul companiei”.
LIBERTY Galaţi este cel mai mare producător de oţel din România, cu aproximativ 7.000 de angajaţi şi cu impact supra altor 35.000 de locuri de muncă din întreaga economie.
„Am anunţat deja un program ambiţios GREENSTEEL, în valoare de aproximativ 1 miliard de euro, care va reduce intensitatea carbonului din producţia de la Galaţi la aproximativ 0,3 tone pe tona de oţel produs. Acest lucru reprezintă în sine o reducere de peste 80%. Planul nostru mai cuprinde: două cuptoare de topire moderne, hibride şi electrice; o instalaţie de reducere directă a fierului (DRI), care va utiliza iniţial gazul natural înainte de a trece la hidrogenul verde - hidrogenul produs local dintr-un parc solar de 250 MW construit special în acest scop. Cu toate acestea, nu va fi suficient”.
Pentru a ajunge la mult doritul oţel verde, producţia industrială are nevoie de hidrogen verde, care se bazează pe energie regenerabilă. Hidrogenul trebuie utilizat cât mai aproape de locul în care este produs, pentru un lanţ cât mai eficient, iar Galaţiul ar putea fi răspunsul pentru un astfel de lanţ în cazul LIBERTY.
„Putem avea chiar aici, la Galaţi, toată energia regenerabilă de care avem nevoie pentru a produce hidrogen verde, pentru a produce fierul şi oţelul verde pe care clienţii şi comunităţile noastre le solicită. Dar nu putem face totul de unii singuri - trebuie să fie un efort comun al guvernului, al investitorilor, al producătorilor şi al clienţilor, care să colaboreze pentru a proteja planeta”.
Totuşi, Ajay Aggarwal spune că Galaţiul are nevoie de mai multe elemente pentru a deveni un „green valley”.
„1) Avem nevoie de un cadru politic stabil pentru a încuraja industria noastră să facă investiţiile masive necesare pentru tranziţia ecologică.
(2) Avem nevoie de un acces mai rapid şi mai simplu la finanţare. Există o mare varietate de fonduri pentru care industria românească poate aplica - de la Fondul de modernizare la Fondul de Tranziţie Justă, dar este esenţial pentru companii, precum LIBERTY Galaţi, să poată accesa efectiv aceste fonduri în mod eficient.
(3) Guvernul, sprijinit de Uniunea Europeană, trebuie să asigure aprovizionarea cu energie verde, cu emisii reduse de dioxid de carbon, care să fie abundentă, sigură şi la preţuri accesibile şi să ajute industria să abordeze eficient criza energetică”.
Ce a mai declarat în cadrul evenimentului:
- Aceasta este trilema - tensiunea dintre cererea tot mai mare de oţel, în special în ţările în curs de dezvoltare, emisiile de dioxid de carbon generate de acoperirea acestei cereri şi presiunile legislative din ce în ce mai riguroase de limitare a emisiilor. Adăugaţi la acestea şi costurile de producţie în creştere.
- Devine limpede că reducerea emisiilor de carbon reprezintă, pentru noi, o necesitate imediată. Atât o cerinţă morală, cât şi o necesitate de afaceri. O soluţie este tranziţia către surse de energie sustenabile. O altă soluţie este recunoaşterea faptului că oţelul poate fi reciclat la nesfârşit. Astfel, ambele cerinţe pot fi îndeplinite prin tranziţia către Green Iron şi Green Steel. Şi, ca întotdeauna, este mai bine să preluăm iniţiativa şi să beneficiem de rezultate din timp, decât să aşteptăm ca guvernele să ne taxeze sau să ne forţeze să acceptăm inevitabilul.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro