Ajutor din partea statului pentru o categorie de români. Cine sunt cei care vor putea să cumpere motorină mai ieftină cu ajutorul statului
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost postat, joi, la secţiunea Transparenţă Decizională, un proiect de hotărâre a Guvernului pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură.
Potrivit MADR, resursele financiare necesare aplicării schemei sunt în sumă totală de 3.000.000 lei, pentru perioada 2023 - 2025 şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului.
Schema de ajutor de stat se aplică întreprinderilor mici şi mijlocii care îşi desfăşoară activitatea în acvacultură, respectiv:
a) persoanelor fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, constituie potrivit prevederilor OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016 cu modificările si completările ulterioare;
b) persoanelor juridice;
Schema de ajutor de stat nu se aplică beneficiarilor amintiţi, dacă sunt întreprinderi aflate în dificultate; dacă sunt întreprinderi care fac obiectul unui ordin de recuperare neexecutat în urma unei decizii anterioare a Comisiei prin care un ajutor este declarat ilegal sau incompatibil cu piaţa internă sau dacă sunt întreprinderi care nu pot solicita sprijin din partea Fondului european pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură din motivele prevăzute la art.11, din Regulamentul (UE) 2021/1139 al Parlamentului European şi al Consiliului din 7 iulie 2021 de instituire a Fondului european pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură şi de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1004.
În prezent sunt licenţiate pentru producţia de puiet de peşte un număr de 246 de unităţi care exploatează o suprafaţă de peste 6000 ha.
Pentru producţia de peşte de consum sunt licenţiate 750 unităţi cu o suprafaţă de peste 65.653 ha.
MADR precizează că în anul 2021, producţia internă de peşte a fost de 11.714 tone, care au asigurat cca 10% din consumul de peşte.
Schema se aplică pe întreg teritoriul României, iar sumele se plătesc până la data de 31 decembrie 2023. Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, instituţie aflată în subordinea MADR, reprezintă autoritatea competentă responsabilă cu implementarea schemei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro