Alarmă în Europa: Taxele uriaşe pe electricitate sufocă industria. Liderii energetici cer măsuri urgente pentru a evita colapsul economic

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 25 februarie 2025 9 afişări

Alarmă în Europa: Taxele uriaşe pe electricitate sufocă industria. Liderii energetici cer măsuri urgente pentru a evita colapsul economic

Europa trebuie să reducă taxele pe electricitate pentru a sprijini industriile aflate în dificultate şi a le face mai competitive, susţin directorii a două dintre cele mai mari companii energetice de pe continent, informează Financial Times.

Ignacio Galán, CEO-ul grupului energetic spaniol Iberdrola, a subliniat necesitatea unei acţiuni „urgente” din partea UE pentru eliminarea taxelor şi impozitelor pe electricitate care s-au acumulat de-a lungul timpului.

„În SUA, aceste costuri reprezintă doar 10% din facturile consumatorilor”, a explicat el, adăugând că, în Spania, piaţa principală a Iberdrola, taxele pot ajunge până la 40% din valoarea facturilor. Galán a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să găsească o soluţie pentru a uniformiza aceste taxe în toate statele membre şi pentru a le face mai competitive în raport cu cele din SUA.

La rândul său, Miguel Stilwell d’Andrade, CEO-ul companiei portugheze EDP, a susţinut că UE ar trebui să „simplifice structura facturilor de energie pentru consumatori”.

El a explicat că taxele incluse în facturile de electricitate reprezintă o modalitate facilă pentru guverne de a colecta impozite, deoarece acestea sunt imposibil de evitat fără întreruperea alimentării cu energie.

„Este o sursă sigură de venit pentru guverne, iar în multe locuri aceste taxe reprezintă cea mai mare parte a facturii”, a subliniat Stilwell d’Andrade.

Declaraţiile celor doi directori vin în contextul lansării, pe 26 februarie, a politicii „Clean Industrial Deal” a UE, un pachet de măsuri menite să sprijine industriile europene să facă faţă costurilor tranziţiei energetice.

Dan Jørgensen, comisarul european pentru energie, a declarat recent, în cadrul unui eveniment organizat de Financial Times la Bruxelles, că noua politică va viza reducerea componentei „non-energetice” a facturilor la electricitate.

Într-un articol comun publicat luna trecută în Financial Times, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, şi Christine Lagarde, preşedinta Băncii Centrale Europene, au promis măsuri pentru reducerea taxelor pe energie.

Potrivit unui raport realizat anul trecut de Mario Draghi, fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene, preţurile energiei electrice în UE sunt de două până la trei ori mai mari decât în SUA şi trebuie reduse semnificativ pentru ca întreprinderile europene să poată concura cu cele din America şi Asia.

O mare parte din facturile la energie în UE este compusă din taxe şi impozite impuse de guvernele naţionale, care, potrivit Eurostat, au crescut de la 18,5% la 24,3% din totalul facturii în prima jumătate a anului trecut.

Aceste taxe reprezintă o sursă crucială de venit pentru guverne, contribuind cu 4,2% la veniturile fiscale totale în 2021, conform Comisiei Europene. Cu toate acestea, negocierile dintre statele membre pentru reformarea sistemului de taxare a energiei au progresat lent şi nu au adus încă soluţii concrete.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.