Alexandru Ciuncan, UNSAR: În 2021, românii au apelat la asigurările voluntare de sănătate de două ori mai mult faţă de 2020. În total, numărul dosarelor de daună plătită a atins 620.000

Autor: Cristina Bellu Postat la 10 octombrie 2022 37 afişări

Alexandru Ciuncan, UNSAR: În 2021, românii au apelat la asigurările voluntare de sănătate de două ori mai mult faţă de 2020. În total, numărul dosarelor de daună plătită a atins 620.000

Pandemia a schimbat comportamentul românilor în legătură cu asigurările, în sensul că i-a făcut să fie mai interesaţi, lucru valabil şi în cazul asigurărilor de sănătate, consideră Alexandru Ciuncan, director general al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Potrivit acestuia, anul trecut românii au apelat la asigurările voluntare de sănătate de două ori mai mult faţă de 2020, iar numărul total al dosarelor de daună plătită a ajuns la 620.000.

“Românii sunt dispuşi să plătească suplimentar pentru toată gama de servicii medicale. În medie, se vede o creştere de 3 puncte procentuale în 2021 vs 2020 la evoluţia primelor brute subscrise”, a spus Alexandru Ciuncan la ZF Health &Pharma eveniment organizat de Ziarul Financiar în perioada 27-28 septembrie..

Potrivit acestuia, protecţia financiară contractată de de români în ceea ce priveşte asigurările voluntare de sănătate a crescut cu aproape de 32% după primele şase luni din 2022 faţă de perioada similară din 2021, la o valoare de piaţă de 376 milioane de lei.

“Dacă ne uităm în urmă, la T1/2022, piaţa a crescut cu 28%, iar în 2021, piaţa a crescut cu 10%. Se vede o creştere a interesului românilor pentru tot ceea ce înseamnă asigurări voluntare de sănătate”, a mai spus Alexandru Ciuncan.

El apreciază că în România, asigurările înseamnă în jur de 1,3% din PIB faţă de o medie de 2,5% din PIB în Europa Centrală şi de Est sau 7% în toată Europa.

“Dacă ne uităm în mod special la asigurările voluntare de sănătate, o să vedem că un român cheltuie mai puţin decât un alt cetăţean european, unde media la nivelul UE este la 250-280 euro pe locuitor pe an. În România, în 2021, cheltuiala ajunge, în medie, la 5 euro pe an. Este evident că avem foarte mult de recuperat, dar şi veniturile noastre sunt diferite. Lucrurile trebuie puse în acest context”, a concluzionat Alexandru Ciuncan.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.