Aliaţii G7 ai Americii strâng rândurile pentru Ucraina: Washingtonul propune un plan care va grăbi finanţarea Kievului cu peste 50 de miliarde de dolari înainte de posibila realegere a lui Donald Trump la Casa Albă
Aliaţii G7 ai Washingtonului susţin activ un plan al SUA de a urgenta finanţarea Ucrainei cu zeci de miliarde de dolari înainte de posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă, scrie Financial Times.
Conform planului, care urmează să fie discutat la summitul din iunie, Kievul ar urma să primească bani în avans dintr-un împrumut G7. Împrumutul ar fi garantat de profiturile viitoare generate de aproximativ 350 de miliarde de dolari din activele ruseşti care au fost imobilizate în Occident ca răspuns la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina.
Unii membri ai G7 au fost reticenţi în a aproba planul, dar sentimentele lor s-au schimbat după un impuls diplomatic venit din partea SUA, care încearcă să obţină un acord la un summit al liderilor G7 de luna viitoare, potrivit a opt oficiali occidentali.
Planul ar genera aproximativ 50 de miliarde de dolari care ar urma să fie plătite Ucrainei încă din această vară, au declarat oficialii americani. Finanţarea ar sosi într-un moment crucial pentru Kiev, în timp ce forţele sale se străduiesc să menţină linia pe fondul unei noi ofensive ruseşti, ca urmare a întârzierilor în livrarea ajutorului militar occidental.
Membrii mai reticenţi ai G7 s-au arătat la rândul lor entuziasmaţi de acest plan, percepându-l ca o modalitate de a asigura finanţare pe termen lung pentru Kiev în cazul în care Joe Biden pierde alegerile prezidenţiale din acest an în faţa lui Trump, care s-a opus ajutorului american pentru Ucraina.
Planul în cauză ar putea fi „realizat înainte de luna noiembrie, astfel încât, chiar dacă Trump câştigă, banii să fie deja desfăşuraţi", a declarat o persoană implicată în discuţiile oficiale.
Negocierile sunt în curs de desfăşurare înaintea unei reuniuni a miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din cadrul G7, care va avea loc în Italia săptămâna viitoare, când se va discuta această problemă.
Franţa, Germania, Italia şi Japonia s-au opus anterior unor planuri americane de mai mare anvergură, cum ar fi confiscarea activelor subiacente ale Rusiei, temându-se că ar putea crea un precedent pentru confiscarea proprietăţii de stat şi ar putea provoca haos pe pieţele financiare. Aceştia s-au arătat mai deschişi în ultimele săptămâni la ideea de a valorifica profiturile pentru a genera împrumuturi pentru Ucraina, au declarat oficialii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro