Alzheimerul poate fi diagnosticat cu până la 15 ani mai devreme şi stopat sau chiar reversat

Autor: Laura Buciu Postat la 24 mai 2023 95 afişări

Alzheimerul poate fi diagnosticat cu până la 15 ani mai devreme şi stopat sau chiar reversat

Pacienţii români au acces la un program de diagnosticare precoce, cu până la 15 ani ȋnainte de debutul bolii Alzheimer, dar şi de tratament, care poate stopa sau chiar reversa această formă de demenţă care afectează, în România, aproape 280.000 de persoane.

Peste 55 de milioane de persoane din ȋntreaga lume au fost diagnosticate cu o formă de demenţă, iar cea mai comună este cea Alzheimer – 60-70% din totalul cazurilor – arată statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Ȋn ţara noastră, existau 279.607 de bolnavi cu demenţă Alzheimer, ȋn 2018, ultimul an ȋn care sunt disponibile date oficiale.

Pacienţii români au acum acces la un program de diagnosticare precoce, cu până la 15 ani ȋnainte de debutul bolii, dar şi de tratament, care poate stopa sau chiar reversa demenţa Alzheimer.

„De mai bine de 20 de ani studiez demenţa Alzheimer, timp ȋn care am căutat şi testat diferite metode neinvazive de diagnostic, dar şi de tratament. Am găsit, ȋn Danemarca, un soft de diagnosticare, de ultimă generaţie, dezvoltat de BraindReader, lider mondial ȋn volumetria de arii corticale. Pe partea de tratament, folosesc programul ReCode, din SUA, creat de dr. Dale Bredesen, expert ȋn boli neurodegenerative, recunoscut la nivel internaţional. Am reuşit să ȋnchei parteneriate şi să aduc ȋn România aceste două programe care pot schimba viaţa pacienţilor cu demenţa Alzheimer”, spune dr. Adrian Stănescu, medic primar geriatrie şi gerontologie, fondatorul clinicilor Oxxygene.

Programul NeuroReader, dezvoltat de compania daneză BrainReader, foloseşte un software care procesează imaginile obţinute la un RMN pentru a cuantifica volumele structurilor din creier. Investigaţia este denumită volumetrie computerizată de arii corticale şi cuantifică pierderile de masă cerebrală din hipocamp, prima arie corticală afectată de atrofia specifică demenţei. Analiza este non-invazivă, rapidă şi precisă. Practic, pacientul este supus unui examen RMN, iar ȋn maxim jumătate de oră după introducerea imaginilor ȋn softul de diagnosticare, primeşte un raport neurologic detaliat şi află dacă are o formă de demenţă.

Programul ReCode este o abordare integrată, utilizată pentru a reversa declinul cognitiv, cauzat de diferitele forme de demenţă. Este folosit de peste opt ani, ȋn clinici şi spitale din ȋntreaga lume. Dr. Dale Bredesen, creatorul programului, a identificat şase subtipuri ale demenţei Alzheimer, şi planuri terapeutice pentru fiecare din acestea. Pentru a afla subtipul de boală, pacienţii trebuie să facă anumite analize şi să răspundă unor ȋntrebări despre istoricul medical şi stilul de viaţă. Informaţiile sunt introduse ȋntr-un soft specializat, iar acesta determină subtipul de afectare cognitivă. Ȋn funcţie de rezultat, bolnavii primesc un plan de tratament personalizat, care include indicaţii privind alimentaţia, somnul, exerciţiile fizice, terapii regenerative, suplimente şi medicaţie.

„Cele mai bune rezultate ale programului ReCode au fost ȋnregistrate la pacienţii aflaţi ȋn stadii precoce de boală. Recomandarea mea este ca toate persoanele de peste 40 de ani, care prezintă simptome minime de declin cogntiv (tulburări de memorie recentă, sărăcire a limbajului), să se testeze. Procedura este simplă, nedureroasă şi nu are costuri prohibitive. Ȋn programul Neuroreader, de exemplu, folosim imaginile unui RMN cerebral, care poate fi efectuat ȋn multe clinici şi spitale. Depistarea timpurie ne ajută să stopăm evoluţia bolii şi, uneori, chiar să reversăm deficitul cognitiv, dacă pacientul respectă recomandările din programul ReCode”, completează dr. Adrian Stănescu.

Medicii Oxxygene au urmat studii de specializare ȋn programul ReCode ȋn Statele Unite şi sunt acreditaţi ca practicieni.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
alzheimer,
diagnostic,
demenţă

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.