Amânarea intrării în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, amendament USR acceptat de Orban
Dan Barna a anunţat, luni, că Ludovic Orban a acceptat amendamentul USR la legea bugetului de stat pentru anul viitor care prevede amânarea cu un an a termenului de intrare în vigoare pentru pensiile speciale ale primarilor.
„O altă victorie importantă este prorogarea pensiilor speciale pentru primari cu cel puţin un an la momentul de faţă, ceea ce este un element important. Acestea urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie şi ar fi devenit drepturi câştigate, nu se mai putea face nimic. Am reuşit să obţinem acordul premierului şi acordul PNL pentru prorogarea acestui termen. De asemenea, un amendament cumva moral pentru ceea ce înseamnă educaţia de calitate în România academiile fantomă ale diverşilor politruci şi sinecurişti vor putea în continuare să îşi desfăşoare activitatea, dar doar în baza resurselor proprii, nu vor mai folosi resurse publice ale statului şi acesta este un lucru foarte important”, a declarat Dan Barna, într-o conferinţă de presă susţinută luni la Parlament, după întrevederea la Guvern cu Ludovic Orban.
Liderul USR a adăugat că a fost acceptat amendamentul care măreşte cu 80% alocirările pentru infrastructura de reabilitare a drumurilor şi podurilor. Astfel, de al 203 milioane lei, prevăzute în legea bugetului, va fi o creştere până la 363 de milioane lei.
„Am corectat formula de calcul a colectării TVA şi au fost disponibilizaţi 50 milioane lei din această corectare a erorii identificate. În domeniul infrastructurii am reuşit o creştere cu 80% a alocării pentru infrastructura de reabilitare drumuri şi poduri. Practic bugetul a crescut cu 80%, de la 203 milioane câte erau prevăzute iniţial bugetul a ajuns 363 de milioane alocări pentru comfortul şi calitatea drumurilor din România”, a completat Barna.
El a mai spus că un alt amendament prevede suma de două milioane lei pentru programul de prevenire a diabetului.
„Au fost aprobate alte câteva amendamente punctuale, în domeniul de educaţie, în domeniul de sănătate, în domeniul infrastructurii, în domeniul mediului, şi o să menţionez câteva dintre proiecte. Pe sănătate, 2.000.000 lei pentru programul de prevenire a diabetului, la diabet pentru copii, cumpărarea de echipamente necesare. La mediu avem 2,4 milioane pentru SUMAL, ateliere mobile de măsurarea a calităţii aerului. Pe infrastructură încă o conectare, alocările pentru studiul privind conectarea autostrăzii cu Timişoara. Un amendament al colegului Cristian Seidler privind expertizarea seismică a şcolilor, sunt alocate acolo 1,4 milioane, foarte importantă această alocare”, a explicat Dan Barna.
Acesta a vorbit şi despreo creştere a plafonului pentru cercetarea în universităţi până la 480 milioane lei.
„Fonduri pentru cercetare la universităţi, o creşte până la 480 de milioane a plafonului în care poţi fi dezvoltate proiecte în acest domeniu. A mai existat un proiect, un amendament la care am insistat foarte mult, cel legat de realizarea unui studiu integrat privind integrarea bazelor de date ale statului, pentru că una dintre marile drame este România unde IT-ul este o industrie performanţă, la nivelul statului continuăm să rămânem în evul mediu. Aici discuţia a rămas în zona asumării politice, există deja o iniţiativa a ministrului Finanţelor privind digitalizarea ANAF, în acest context vom reveni la rectificare, pentru a vedea în ce măsură se va reuşi acel proiect şi tema rămâne în continuare deschisă şi vom presă foarte mult pe acest subiect. Dacă România nu se digitalizează nu avem practic nicio şansă reală să devenim o ţară europeană aşa cum ne dorim cu toţii”, a mai precizat preşedintele USR.
Alte amendamente prevăd alocări pentru Palatul de Justiţie din Sibiu sau Biblioteca Centrală de la Cluj.
„Au fost mai multe amendamente locale depuse şi de către noi şi coelgii noştri, puţine dintre ele au fost aprobate: a fost aprobat un proiect la Cluj privind Biblioteca Centrală şi nişte lucrări de infrastructură, alocări pentru Palatul de Justiţie din Sibiu, drumul expres şi mai multe proiecte pe mediu”, a conchis Barna.
Luni dimineaţă liderul USR şi şeful Executivului au avut o discuţie la Palatul Victoria privind la legea bugetului de stat pe 2020. USR a solicitat tăierea fondurilor pentru academiile de ştiinţă, suplimentarea investiţiilor în educaţie şi infrastructură, dar şi creşterea transparenţei instituţionale şi digitalizarea.
Guvernul va analiza, în şedinţa de luni, de la ora 12.00, amendamentele depuse de partidele politice la proiectele de lege pentru care Executivul a hotărât să îşi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului, respectiv pe bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi modificările la OUG 114.
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului în care premierul va anunţa amendamentele acceptate pe cele trei acte normative va avea loc tot luni, începând cu ora 16.00.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro