ANAF a colectat în primul semestru venituri la buget de 218 mld.lei, în creştere cu 17% fată de perioada similară din 2023. Ministrul Finantelor: A𝐍𝐀𝐅 𝐬̦𝐢-𝐚 𝐝𝐞𝐩𝐚̆𝐬̦𝐢𝐭 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐬̦𝐚𝐬𝐞 𝐥𝐮𝐧𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝟐𝟎𝟐𝟒. 𝐀𝐯𝐞𝐦 𝐮𝐧 𝐠𝐫𝐚𝐝 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝟏𝟎𝟎,𝟔%

Autor: Roxana Rosu Postat la 24 iulie 2024 39 afişări

ANAF a colectat în primul semestru venituri la buget de 218 mld.lei, în creştere cu 17% fată de perioada similară din 2023. Ministrul Finantelor:  A𝐍𝐀𝐅 𝐬̦𝐢-𝐚 𝐝𝐞𝐩𝐚̆𝐬̦𝐢𝐭 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐬̦𝐚𝐬𝐞 𝐥𝐮𝐧𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝟐𝟎𝟐𝟒. 𝐀𝐯𝐞𝐦 𝐮𝐧 𝐠𝐫𝐚𝐝 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝟏𝟎𝟎,𝟔%

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat în primul semestru venituri nete la buget de 218,55 mld.lei, în creştere cu 17% (33 mld.lei) fată de perioada similară din 2023, a anuntat institutia.

Încasările reprezintă un plus de 1,2 miliarde lei faţă de programul comunicat de Ministerul Finanţelor (217,34 mld.lei).

În ceea ce priveşte încasarea TVA, suma colectată este cu 6,58 miliarde lei peste primul semestru din 2023 (creştere cu 15,6%).

Ponderea în PIB a veniturilor nete colectate de ANAF pentru semestrul I 2024 a fost de 12,37% respectiv cu 0,82 p.p. peste cea din 2023 (11,55 %).

”𝐀𝐍𝐀𝐅 𝐬̦𝐢-𝐚 𝐝𝐞𝐩𝐚̆𝐬̦𝐢𝐭 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐬̦𝐚𝐬𝐞 𝐥𝐮𝐧𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝟐𝟎𝟐𝟒. 𝐀𝐯𝐞𝐦 𝐮𝐧 𝐠𝐫𝐚𝐝 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝟏𝟎𝟎,𝟔% a programului de încasări venituri bugetare, respectiv un plus de 1,2 miliarde lei faţă de planul asumat la începutul anului. Datele pentru primul semestru din 2024 arată încasări totale de 218,5 miliarde lei, creştere cu 17,8%, cu 33,04 miliarde lei mai mult decât în perioada similară din anul 2023. În ceea ce priveşte încasarea TVA, avem şi aici un plus de 6,58 miliarde lei (creştere cu 15,6%)”, a declarat ministrul Finantelor, Marcel Bolos.

Cele mai importante creşteri ale încasărilor au fost pe zona de impozite, taxe şi contribuţii care au intrat sub incidenţa recentelor modificări legislative, respectiv :

  • contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, plus de 8,33 mld.lei, (creştere cu 38,3%);
  • contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de stat, plus de 6,64 mld.lei, (creştere cu 13,9%);
  • taxa pe valoarea adăugată, plus de 6,58 mld.lei, (creştere cu 15,6%);
  • impozit pe profit, plus de 2,78 mld.lei, ( creştere cu 21,8%);
  • impozitul pe venit, plus de 4,14 mld.lei, (creştere cu 20,1%).

În luna iunie, veniturile bugetare nete încasate de ANAF s-au ridicat la 43,36 mld. lei, respective o creştere de 117,7% - indice nominal, în sume absolute cu 6,52 mld. lei mai mult decât în iunie 2023 (36,84 mld. lei).

Încasările reprezintă un grad de realizare de 98% a nivelului propus, respectiv un minus de 870 mil.lei faţă de programul comunicat de Ministerul Finanţelor (44,24 mld.lei).

Potrivit ANAF, cele mai importante creşteri în colectarea veniturilor bugetare au fost înregistrate în iunie la:

  • contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, plus de 1,4 mld.lei, (cu 42,6% mai mult);
  • contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de stat, plus de 0,8 mld.lei, (cu 10,4% mai mult), în  condiţiile în care volumul vărsămintelor la Pilonul II de pensii a fost cu 0,49 mld. lei mai mare faţă de cel virat în 2023 (1,57 mld. lei în iunie 2024 faţă de 1,08 mld. lei în iunie 2023);
  • taxa pe valoarea adăugată, plus de 0,80 mld.lei, (creştere cu 11,4%);
  • accize, plus de 1,03 mld.lei (cu 44,4% mai mult)
  • impozitul pe venit, plus de 0,74 mld.lei, (cu 24,4% mai mult).

”Sigur că cerinţele de îmbunătăţire a activităţii vor fi întotdeauna valide şi reflectă dorinţa noastră comună de a avea un sistem fiscal cât mai echitabil şi mai eficient. În acest sens, nu pot fi negate progresele importante în atingerea planului nostru de colectare a veniturilor, şi vreau să subliniez rolul pe care digitalizarea ANAF îl are în acest proces. Chiar dacă măsurile implementate nu sunt pe placul tuturor şi unele schimbări au fost cel puţin provocatoare, digitalizarea însemnă că de la lună la lună vom avea inspecţii fiscale mai puţin împovărătoare pentru contribuabili şi mai puţin costisitoare pentru #ANAF, cu o abordare mai uniformă în cadrul analizei de risc şi din partea inspectorilor aflaţi în control. Deşi la nivel global, în prima jumătate a anului numărul controalelor este similar celui de anul trecut, s-au aplicat mai multe sancţiuni, ceea ce ne arată o creştere a nivelului de eficienţă. Cel mai important aspect este că digitalizarea ne permite să protejăm şi să respectăm contribuabilii oneşti, permiţându-le să îşi desfăşoare activitatea fără intervenţii inutile din partea autorităţilor fiscale. În final, aşa cum am mai spus-o în trecut, fiecare leu colectat corect este o investiţie în viitorul colectiv al românilor, contribuind la dezvoltarea infrastructurii, sănătăţii, educaţiei şi altor domenii vitale pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor.”,a mai spus Marcel Boloş într-o postare pe pagina lui de Facebook

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
buget,
anaf,
colectare

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.