Analiştii avertizează că impactul scumpirii creditului asupra companiilor de-abia de-acum începe să se facă simţit pe deplin
Pericolul ca o înmulţire a defaulturilor corporate să exacerbeze o încetinire a economiei mondiale este de luni întregi în mare măsură dat deoparte de pieţele de credit reziliente, însă acum problemele legate de datoriile companiilor încep să urce la suprafaţă, scrie Reuters.
Pericolul ca o înmulţire a defaulturilor corporate să exacerbeze o încetinire a economiei mondiale este de luni întregi în mare măsură dat deoparte de pieţele de credit reziliente, însă acum problemele legate de datoriile companiilor încep să urce la suprafaţă, scrie Reuters.
Un număr în creştere de companii sunt retrogradate la categoria junk, având prin urmare în faţă costuri de finanţare în creştere.
Retailerul Casino, cu datorii de 6,4 miliarde de euro, poartă negocieri cu creditorii, Thames Water din UK se scufundă sub povara unor datorii de 14 miliarde de lire sterline, iar compania imobiliară suedeză SBB, retrogradată la junk în mai, se află în epicentrul unui crah imobiliar care ameninţă să prindă în vâltoarea sa întreaga economie suedeză.
Şi totuşi, costul asigurării expunerii la un coş de companii europene cu rating junk a atins recent cel mai scăzut nivel din peste un an, sugerând că investitorii rămân calmi în faţa amplificării riscurilor de default. S&P Global se aşteaptă ca ratele de default pentru companiile americane şi europene cu rating sub-investment să crească la 4,25% şi respectiv 3,6% până în martie 2024, de la 2,5% şi 2,8% în martie acest an.
Speranţele că economia mondială va evita un declin pronunţat şi că majorările de dobânzi agresive vor lua sfârşit în scurt timp explică optimismul investitorilor, însă analiştii atrag atenţia că impactul scumpirii creditului de-abia de-acum va începe să fie resimţit pe deplin.
Nu toate firmele vor putea supravieţui provocărilor datoriilor uriaşe, creşterii dobânzilor şi costurilor şi scăderii profiturilor.
„Suntem încă la aproximativ 12 luni de resimţirea pe deplin a impactului, în special în Europa, unde declinul ar putea fi mai puţin sever, dar redresarea va fi de asemenea mai lentă“, arată Enela Lieskovska, partener la Bain Capital Special Situations.
Richard Cooper, partener la Cleary Gottlieb, o firmă de avocatură de top pentru falimente corporate, avertizează că situaţia pare diferită de ciclurile anterioare. „Vor fi o mulţime de defaulturi“.
O furtună legată de datorii corporate de 500 miliarde de dolari se formează asupra economiei mondiale, potrivit Bloomberg.
În profunzime, există un factor comun al problemelor companiilor: datoriile acumulate în timpul erei banilor neobişnuit de ieftini. Acestea devin o povară mai apăsătoare în contextul scumpirii creditului de către băncile centrale.
În SUA, volumul obligaţiunilor cu randamente ridicate şi împrumuturilor riscante a consemnat mai mult de o dublare faţă de 2008 la 3.000 miliarde de dolari în 2021. În aceeaşi perioadă, datoriile companiilor chineze non-financiare au crescut raportat la dimensiunea economiei ţării, iar în Europa, vânzările de obligaţiuni junk au urcat cu peste 40% doar în 2021.
O mulţime din titlurile respective va trebui rambursate în următorii ani, adăugându-se unui volum al datoriilor ce ajung la maturitate de 785 miliarde de dolari.
Cu creşterea încetinind în China şi Europa şi Fed-ul aşteptat să majoreze în continuare dobânzile, plăţile respective s-ar putea dovedi a fi prea mult pentru multe companii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro