Analiştii economici anticipează un curs de 5,11 lei/euro peste 12 luni şi o inflaţie medie de 5,8%

Autor: Dorin Oancea Postat la 20 decembrie 2021 37 afişări

Analiştii economici membri ai asociaţiei CFA România anticipează un curs de 5,11 lei/euro peste 12 luni şi o inflaţie medie de 5,8%, impactul economic al coronavirusului urmând să dureze cel puţîn până în trimestrul IV al anului 2022.

Analiştii economici anticipează un curs de 5,11 lei/euro peste 12 luni şi o inflaţie medie de 5,8%

În contextul creşterii substanţiale a ratei inflaţiei, anticipatiile inflaţioniste pentru un orizont de 12 luni au continuat să crească. În concordanţă cu aceste evoluţii, au crescut şi anticipatiile de majorare a ratelor de dobânda de piaţă monetară, acestea indicând anticipaţii de majorare a ratei de dobânda de politică monetară de cel puţîn încă trei ori în următoarele 12 luni.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut la valoarea de 56,6 puncte, (faţă de aceeaşi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 12,1 puncte). Această situaţie s-a datorat evoluţiei divergente a celor două componente ale indicatorului, spune Adrian Codirlasu, CFA – Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 5,8%.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 91% dintre participanţii la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Nu a fost înregistrată nicio opinie de apreciere a leului.

Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0517, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1145 lei pentru un euro.

De asemenea, cea mai mică valoare estimată a cursului EUR/RON pentru un orizont de 12 luni este 4,9600.

Cea mai mare parte a participanţilor la sondaj, 75%, anticipează că impactul economic al coronavirusului va dura cel puţîn până în trimestrul IV al anului 2022.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 înregistrează o valoarea medie a anticipaţiilor de 7,3%, iar pentru anul 2022 este 6%.

În termeni reali PIB în anul 2021 are o valoare medie a anticipaţiilor de +6,6%, iar pentru anul 2022 de 3,9%.

Datoria publică că procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54,1%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cfa romania,
indicatori macroeconomici,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.