ANALIZĂ: Statul Islamic a suferit o serie de înfrângeri în Siria şi Irak, dar este departe de a fi învins
Gruparea Statul Islamic (SI) a suferit o serie de înfrângeri în ultimele luni - atât în Siria, cât şi în Irak -, ultima duminică la Ramadi, însă această organizaţie jihadistă este departe de a fi învinsă, apreciază unii experţi, relatează AFP în pagina electronică.
În primăvară, SI cucerea Ramadi, capitala vastei provincii sunnite Al-Anbar, în vestul Irakului, provocând o înfrângere usturătoare armatei irakiene.
Însă, recent, jihadiştii au cedat teren, pierzând oraşele irakiene Baiji şi Sinjar, iar duminică Ramadi.
În Siria, SI a pierdut, de asemenea, la sfârşitul lui decembrie, controlul asupra Barajului Tishrin (nord), în faţa unei coaliţii militare arabo-kurde care a privat astfel gruparea de o sursă de venituri strategică.
Subminarea credibilităţii
"Pentru SI, care se revendică drept un stat, controlul asupra oraşelor şi infrastructurilor cheie este important, însă înfrângeri (recente) subminează credibilitatea acestei revendicări", apreciază Firas Abi Ali, un analist de la Institutul IHS Jane's, specializat în probleme de apărare, cu sediul la Londra.
"SI este în continuare capabil să lanseze atacuri în Irak, fără Ramadi, un oraş mai important pentru forţele irakiene de securitate decât pentru SI", apreciază Patrick Martin, un analist de la Institute for the Study of War, cu sediul la Washington.
Jihadiştii au reuşit să evacueze un număr mare de vehicule şi arme înainte de Bătălia de la Ramadi, a declarat pentru AFP un ofiţer de rang înalt din cadrul forţelor de elită antiteroriste, care au luptat în prima linie pentru cucerirea oraşului.
Câştigarea unor bătălii, chiar dacă sunt de un interes strategic minor, rămâne importantă pentru moralul tupelor care luptă contra SI, subliniază Patrick Skinner din cadrul cabinetului de consultanţă Soufan Group, specializat în informaţii secrete.
"Mai puţin triumfalist"
În opinia sa, ultimul mesaj audio al liderului autoproclamat al SI Abu Bakr al-Baghdadi, de săptămâna trecută, este "mai puţin triumfalist" decât cele dinainte.
"Popularitatea retoricii antisioniste în regiune îi face pe dictatori să creadă că ea este o garanţie a susţinerii din partea mulţimilor. Ei o utilizează pentru a(-şi) deturna (populaţia) de la alte probleme", analizează el.
Dincolo de recunoaşterea unor puncte câştigate sau pierdute de fiecare dintre părţi, mulţi experţi analizează noua ecuaţie militară care a condus la recentele victorii contra SI.
La Sinjar, facţiuni rivale kurde, susţinute aerian de coaliţia internaţională anti-SI condusă de către Statele Unite, i-au dat pe jihadişti afară din oraş.
În nordul Siriei, tot combatanţi kurzi au fost vârful de lance în lupta contra SI.
Însă Ramadi a fost recucerit exclusiv de forţe federale irakiene, fără implicarea unor grupări paramilitare şiite, care au jucat până în prezent un rol central în Războiul împotriva Statului Islamic.
"Restaurarea capacităţii forţelor irakiene este foarte importantă şi ar putea deveni un model pentru ofensivele viitoare", subliniază Abi Ali.
"Recucerirea metodică a (oraşului) Ramadi, cu acoperirea aeriană a coaliţiei care a limitat mişcările SI (...) în cartiere, şi-a dovedit eficienţa. O metodă care ar putea să fie folosită din nou la Fallujah", bastionul jihadist situat între Ramadi şi Bagdad, analizează Skinner.
Premierul irakian Haider Al-Abadi s-a angajat luni să-şi elibereze ţara de SI în 2016.
În opinia lui Abi Ali, forţele kurde siriene se vor confrunta cu dificultăţi în avansarea către Rakka, capitala de facto a jihadiştilor în Siria.
Dacă înfrângerile se multiplică - atât în Siria, cât şi în Irak - SI ar putea să vadă în Libia un loc de repliere. Organizaţia deţine controlul asupra oraşului Sirt, situat la 450 de kilometri est de Tripoli.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro