Analiză XTB, Radu Puiu: Preţurile la cafea, ciocolată şi aur au atins maxime istorice. Să fie acesta cel mai scump Valentine's Day din istorie?

Autor: Alexandru Nanu Postat la 15 februarie 2025 10 afişări

 Analiză XTB, Radu Puiu: Preţurile la cafea, ciocolată şi aur au atins maxime istorice. Să fie acesta cel mai scump Valentine's Day din istorie?

Bucuria de a oferi un cadou precum ciocolată, cafea de calitate sau bijuterii primează în faţa preţurilor ridicate, însă având în vedere scumpirile înregistrate în ultima perioadă, se poate ajunge la concluzia că anul acesta avem de-a face cu cel mai scump Valentine's Day din istorie, explică Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România, companie de investiţii pe bursele internaţionale.

„Cu toate acestea, merită să ne amintim că o mare problemă în cazul tuturor mărfurilor este faptul că, în ciuda preţurilor ridicate, sume mai mari nu ajung direct la fermieri sau la angajaţii implicaţi în extracţie. Până când acest lucru nu se va schimba, nu va exista niciun pretext pentru ca producţia să crească în viitor, pentru a produce o normalizare a preţurilor ”, afirmă Claudiu Cazacu.

Cacao costă de două ori mai mult decât în 2024

Anul trecut, producătorii s-au confruntat cu preţuri ridicate pentru boabele de cacao care au produs ecou în cel al ciocolatei de la raft. Producători precum Hershey, Mondelez, Mars sau Ferrero au redus dimensiunea tabletelor de ciocolată sau au redus procentul de cacao din produsele finite, pentru a evita majorările de preţ.

Cu toate acestea, disponibilitatea boabelor de cacao pe piaţă este în continuare dramatică.

Stocurile au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, iar Coasta de Fildeş şi Ghana au perspective reduse de producţie în sezonul actual. Bolile copacilor, condiţiile meteorologice şi reglementările fac ca boabele de cacao să fie din ce în ce mai scumpe.

Preţurile nu numai că au depăşit nivelul de 10.000 de dolari pe tonă, dar fost înregistrate momente când tarifele au fost chiar peste  nivelul de 12.000 de dolari pe tonă -  adică de două ori mai mult decât cel de Valentine's Day de anul trecut, arată Radu Puiu.

Asta nu înseamnă, însă, că o tabletă de ciocolată trebuie să coste dublu faţă de anul trecut. Într-adevăr, cantitatea de cacao din produse este în scădere, însă preţul depinde şi de alte materii prime, cum ar fi laptele praf sau zahărul, dar şi de costurile serviciilor.

Chiar şi în aceste condiţii, ciocolata nu numai că este mult mai scumpă în acest moment, dar probabil va deveni o delicatesă, având în vedere că producătorii nu mai au de ales şi vor transfera costurile către consumatori.

Cafeaua, mai scumpă ca niciodată

Preţurile cafelei Arabica au ajuns la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimii 50 de ani. Concret, cafeaua a ajuns să coste 400 de cenţi pe kilogram - adică de 4 ori mai mult decât în 2020!

În urmă cu 5 ani, cafeaua era atât de ieftină, încât costurile de producţie depăşeau adesea preţul pieţei, ceea ce i-a forţat pe fermieri să îşi abandoneze plantaţiile, în special în America Centrală, şi să treacă la producţia de porumb, soia sau coca, populară în această regiune.

La acea vreme s-a creat situaţia în care, în condiţiile creşterii cererii, perspectivele de producţie deveniseră foarte limitate. Consumul de cafea era în creştere, atât în Europa sau America de Nord, cât şi în Asia.

Cu toate acestea, fermierii de cafea care au supravieţuit problemei preţurilor scăzute de acum 5 ani nu au fost scutiţi de condiţiile meteorologice. Fenomenele meteorologice La Nina şi El Nino au afectat semnificativ, la început, producţia de Robusta în Vietnam, iar apoi au condus la secete prelungite în Brazilia, mai arată analistul XTB România.

Deşi iniţial se aştepta ca sezonul 2024/2025 să conducă la o revigorare şi o redresare a producţiei, realitatea s-a dovedit a fi complet diferită. Ploile abundente din Vietnam şi Indonezia provoacă boli şi îngreunează recoltele, în timp ce lipsa precipitaţiilor în Brazilia limitează semnificativ perspectivele recoltei şi calitatea cafelei. Merită subliniat faptul că Brazilia este cel mai mare producător de Arabica din lume, în timp ce în cazul Robusta, liderul este Vietnamul.

Desigur, nu este vorba doar de factori meteorologici. Preşedintele SUA a anunţat, la un moment dat, că va impune Columbiei tarife vamale de 25%. Columbia este al doilea cel mai mare producător de Arabica din lume şi, adesea, considerat un producător de o calitate mult superioară, motiv pentru care este unul dintre principalii furnizori de cafea pentru SUA.

Preţul ridicat al aurului nu reduce cererea

Pe lângă ciocolată sau o invitaţie la cafea, unele dintre cele mai populare cadouri de Valentine's Day sunt bijuteriile, în special cele din aur, cererea pentru acest metal preţios crescând notabil în ultimele luni.

Anul trecut, în aceeaşi perioadă, aurul costa puţin peste 2.000 de dolari uncia. În prezent, preţurile depăşesc 2.900 de dolari, ceea ce reprezintă un preţ record. Deşi cererea de bijuterii a fost slabă în ultimele trimestre din cauza unei scăderi a interesului în China, în cazul altor pieţe precum India, Europa sau SUA, observăm o cerere în continuă creştere. Mai mult, cererea mai mare de aur sub formă de monede sau lingouri este raportată de investitorii care se tem de incertitudinea din viitor.

În plus faţă de cererea pentru investiţii, interesul din partea băncilor centrale este foarte solid. În 2024, băncile centrale au cumpărat peste 1.000 de tone de aur, ceea ce înseamnă că au contribuit la aproape 25% din întreaga cerere globală de aur.

Merită menţionat faptul că liderul de necontestat în achiziţiile de aur a fost Banca Naţională a Poloniei, care a cumpărat aproximativ 90 de tone de aur. Printre băncile centrale cele mai active se numără cele din Turcia, India şi China, punctează Radu Puiu.

Totuşi, investitorii mari se abţin de la achiziţii importante, aşteptând stabilizarea preţurilor. Se va întâmpla acest lucru, totuşi? Creşterea preţului aurului este determinată de incertitudinea geopolitică, care este, de asemenea, influenţată de deciziile lui Donald Trump.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cafea,
preturi,
ciocolata,
aur,
istorie,
analiza

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.