Craciun fericit!

Analiză ZF. Vestea bună a începutului de an vine din industrie. Şapte fabrici cu o valoare cumulată a investiţiilor de 1,2 mld. euro încep producţia în 2024

Autor: Alexandra Matei Postat la 07 ianuarie 2024 637 afişări

Investiţiile în fabrici anunţate în România anul trecut şi în a doua jumătate a anului 2022 urmează să prindă viaţă anul acesta. Şapte unităţi de producţie, precum fabrici de anvelope, medica­mente, elemente de zidărie sau baterii, cu o valoare cumulată a investiţiilor de circa 1,2 mld. euro, încep producţia în 2024.

Analiză ZF. Vestea bună a începutului de an vine din industrie. Şapte fabrici cu o valoare cumulată a investiţiilor de 1,2 mld. euro încep producţia în 2024

Cele şapte fabrici vor produce anvelope, baterii, materiale de izolaţii, gips-carton şi profile metalice, echipamente de încălzire, medicamente, componente industriale şi pentru electrocasnice sau elemente de zidărie ♦ Toate aceste investiţii mari vor crea, în 2024, peste 1.000 de locuri de muncă în producţie la nivelul întregii ţări.

Investiţiile în fabrici anunţate în România anul trecut şi în a doua jumătate a anului 2022 urmează să prindă viaţă anul acesta. Şapte unităţi de producţie, precum fabrici de anvelope, medica­mente, elemente de zidărie sau baterii, cu o valoare cumulată a investiţiilor de circa 1,2 mld. euro, încep producţia în 2024.

Companiile care investesc în producţie în România o fac pentru că văd potenţialul pe care ţara îl are şi pentru că sunt de părere că este o destinaţie bună pentru investiţii.

„România este atractivă din mai multe puncte de vedere, atât din perspectiva oa­menilor - avem aici oameni de specialitate, care vorbesc limbi străine -, cât şi din perspectivă geopolitică. Antreprenorii şi multinaţionalele au nevoie de sprijin în egală măsură pentru că se creează o competitivitate. Antreprenorii trebuie să fie la nivelul multinaţionalelor care vin în România, iar această concurenţă nu face decât să-i ajute şi pe unii şi pe ceilalţi“, spunea recent într-un interviu ZF Adrian Garofeanu, general manager, Knauf Insulation, companie care are în derulare o investiţie în două unităţi de producţie de materiale de izolaţii, gips-carton şi profile metalice.

Poziţia geografică a României este un atu al României atunci când vine vorba de investiţii importante în producţie şi, totodată, îmbunătăţirea infrastructurii la nivel naţional şi faptul că există deschidere din partea statului pentru investiţii în producţie cântăresc considerabil în decizia investitorilor.

„Construcţia sau dezvoltarea unei fabrici în România înseamnă să punem România pe harta producătorilor interna­ţio­nali. Apariţia mai multor fabrici într-o ţară face ca tot mai mulţi producători să se uite către acea ţară“, a punctat şi Mihai Fugarevici, country manager, Stada, în ca­drul summitului ZF Health & Pharma care a avut loc în această toamnă. Compania are în derulare o investiţie de peste 50 mil. euro la Turda într-o fabrică de medicamente, pornită în urmă cu un an, iar în 2024 vor fi produse primele cutii de medicamente în noua unitate.

Cele şapte fabrici care urmează să îşi înceapă activitatea anul acesta, potrivit calculelor ZF realizate pe baza declaraţiilor făcute de oficialii companiilor care au în derulare aceste investiţii, vor crea în 2024 peste 1.000 de noi locuri de muncă în producţie la nivelul întregii ţări.

Nokian Tyres, 650 mil. euro şi 500 de locuri de muncă la Oradea

Cea mai mare investiţie în producţie de anul trecut, dar şi din ultimul deceniu, în valoare de 650 mil. euro, a fost anunţată de către Nokian Tyres, unul dintre cei mai importanţi jucători mondiali de pe piaţa producţiei de anvelope.

Producătorul finlandez de anvelope a început construcţia unei fabrici la Oradea în primăvara acestui an, iar primele anvelope se estimează că vor fi produse în a doua jumătate a anului 2024.

„După o evaluare atentă a peste 40 de locaţii şi a mai multor factori, precum disponibilitatea forţei de muncă calificate, avantajele logistice şi un mediu de afaceri stabil, am decis că Oradea este cea mai bună opţiune pentru noua noastră unitate“, a spunea în mai Adrian Kaczmarczyk, SVP, supply operations, Nokian Tyres, la evenimentul care a marcat demararea lucrărilor pentru noua fabrică.

Capacitatea de producţie anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope, iar accentul va fi pe producţia de anvelope pentru autoturisme şi SUV-uri cu dimensiuni mai mari, care vor fi vândute în principal pe piaţa din Europa Centrală.

Amplasamentul va include şi o facilitate de distribuţie pentru depozitarea şi distribuţia anvelopelor, suprafaţa totală construită fiind de aproximativ 100.000 de metri pătraţi. Unitatea de producţie va crea circa 500 de noi locuri de muncă.

Nokian Tyres va face angajări atât pentru poziţiile de producţie, cât şi pentru cele de conducere.

Nokian Tyres a realizat o majorare de capital de 82 milioane de lei în luna iulie a acestui an, sumă adusă la capitalul firmei Nokian Tyres Europe Operations SRL, arată datele de la Registrul Comerţului care menţionează că aportul grupului din Finlanda este a patra cea mai mare majorare de capital realizată de un investitor străin în luna iulie.

Astfel, producătorul finlandez de anvelope a adus în vara acestui an primii bani pentru proiectul de la Oradea. „Facem o investiţie de peste 650 mil. euro la Oradea, iar aceste fonduri sunt legate de această investiţie“, au precizat pentru ZF reprezentanţii Nokian Tyres la acel moment.

Knauf Insulation, 135 mil. euro la Târnăveni, în Mureş. 100 de noi locuri de muncă

Grupul german Knauf, din care fac parte companiile Knauf Insulation România şi Knauf Gips din domeniul materialelor de construcţii, a făcut o investiţie de circa 200 mil. euro, iar cu aceşti bani va construi două fabrici, în judeţele Mureş şi Cluj, unde vor fi produse materiale de izolaţii, gips-carton şi profile metalice.

Noua unitate de producţie din Târnăveni, judeţul Mureş implică o investiţie de peste 135 de milioane de euro. Ea va fi gata în 2024 şi va crea peste 100 de locuri de muncă. Fabrica va avea o producţie anuală de peste 75.000 de tone de vată minerală.

„Toată experienţa Knauf de a construi fabrici – ultima în Malaezia, acum, în America – este adusă în România. Fabrica pe are o vom construi este cea mai nouă disponibilă în acest moment în grup şi este cel mai puţin poluantă“, spunea Adrian Garofeanu, general manager, Knauf Insulation, la conferinţa ZF Industrializarea României 2023.

În Knauf în Europa de Est, mai spune acesta, exista un gol în ceea ce priveşte producţia, aşa că grupul german a identificat această oportunitate de a investi la Târnăveni. Germanii de la Knauf au venit cu un masterplan pe zece ani. Fabrica de la Târnăveni va avea circa 15% consum pe piaţa internă, restul fiind pentru export.

Knauf a început anul trecut şi lucrările pentru fabrica din Huedin, judeţul Cluj, în care se vor produce profile metalice şi gips-carton.

Fabrica are la bază o investiţie de 76 mil. euro. Unitatea de producţie îşi va începe activitatea în a doua jumătate a anului 2024 şi funcţiona cu 100 de angajaţi.

TESLA Energy Storage, 100 mil. euro la Brăila într-o fabrică de baterii. 200 de noi locuri de muncă

Cehii de la TESLA, care produc echipamente energetice, inclusiv pentru stocarea energiei, au investit aproape 100 mil. euro într-o fabrică de baterii la Brăila, investiţie susţinută şi printr-un ajutor de stat de circa 40 mil. euro luat de compania TESLA Energy Storage, înfiinţată în iunie 2022, dar care face parte din grupul TESLA din Cehia.

„Fabrica va fi amplasată în Brăila. Am ales acest loc cu multă grijă pentru că îndeplinea mai multe criterii: proximitatea faţă de portul Constanţa, zona liberă, profilul industrial al zonei şi dezvoltările semnificative pe zona de energie verde. România, ca ţară, a fost aleasă datorită orientării ei clare spre energia verde, sector în care are un potenţial natural semnificativ“, spunea la momentul anunţului privind noua fabrică Dusan Lichardus, cofondator şi preşedintele Consiliului de Administraţie al grupului TESLA din Cehia.

Compania a demarat anul trecut lucrările la noua unitate de producţie, care urmează să fie finalizată anul următor. Unitatea de producţie va crea aproximativ 200 de noi locuri de muncă.

Groupe Atlantic, 60 mil. euro în Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova pentru a produce elemente de încălzire

Groupe Atlantic, o companie activă în sectorul de încălzire, ventilaţie şi aer condiţionat (HVAC), investeşte 60 mil. euro într-o primă fabrică în România, în Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova, unde se vor produce, începând cu ultimul trimestru din 2024, elemente de încălzire precum cilindri de apă caldă şi plăci de boilere.

„Am început operaţiunile la noua unitate din România pentru a dezvolta, produce şi livra cilindri de apă caldă pentru uz casnic eco-eficienţi. Primii angajaţi şi-au început deja activitatea la fabrică, pregătind terenul pentru ca de la mijlocul anului 2024 să fie primite primele utilaje, urmând ca producţia să înceapă la finalul aceluiaşi an“, a transmis Tomasz Juda, directorul unităţii de producţie din România şi al fabricii Ukratlantic LLC din Odessa, Ucraina, deţinută de Groupe Atlantic. Noua unitate de producţie se află în incinta parcului industrial PWP Bucharest North, situat în Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova.

Fabrica are o suprafaţă totală de 145.000 mp, din care 31.000 mp spaţiu ocupat de clădiri. Activitatea unităţii din România va începe în ultimul trimestru din 2024, iar până în 2026 fabrica va avea circa 370 angajaţi. 

Tomasz Juda este director general al fabricii Groupe Atlantic din Odessa, Ucraina din decembrie 2020, iar acum conduce şi noua unitate din România, fiind ales în această funcţie pentru că avea deja experienţă în regiune, potrivit reprezentanţilor companiei franceze. Unitatea de producţie din Prahova ar putea avea însă un alt director general odată ce îşi va începe activitatea.

Fabrica din România a companiei franceze va suplimenta producţia în scădere a unităţii pe care Groupe Atlantic o deţine în Odessa, Ucraina, transmit oficialii companiei, dar şi producţia la nivel global.

„Fabrica din Ucraina nu se va închide. Compania a avut nevoie de încă o fabrică în regiune dat fiind că producţia din Ucraina a scăzut în contextul conflictului militar. Însă, această unitate va suplimenta producţia la nivel global. Fabrica din România nu o înlocuieşte pe cea din Ucraina“, au transmis pentru ZF reprezentanţii companiei franceze.

Stada, 50 mil. euro în producţia de medicamente la Turda, Cluj. În mai fabrica va fi gata

Stada România, subsidiara grupului german cu acelaşi nume, a făcut o investiţie de 50 mil. euro într-o nouă fabrică de medicamente construită la Turda, judeţul Cluj. Lucrările pentru noua unitate de produc­ţie, care este amplasată în Parcul Industrial Arieş, au pornit în urmă cu un an, iar în 2024 compania vrea să producă primele cutii de medicamente.

„Anul viitor, în luna mai, fabrica va fi gata. Cred că este o construcţie în timp record – am pus prima cărămidă în noimebrie 2022. Estimăm că prima cutie de medicamente o vom produce în Q3 sau Q4 anul viitor. În acest moment avem 9 linii de producţie şi vom produce peste 130 mil. unităţi pe an, echivalentul a 3-4 blocuri de locuinţe făcute din cutii de medicamente“, spunea Mihai Fugarevici, country manager, Stada, în cadrul summitului ZF Health & Pharma din toamna anului trecut.

Investiţia de peste 50 mil. euro este un proiect de la zero, susţinut parţial printr-un ajutor de stat din partea Guvernului de circa 21 mil. euro.

Suprafaţa totală a unităţii este de aproximativ 30.000 mp şi permite o extindere rapidă a liniilor de producţie până la un număr de 12.

În 2022, Stada România a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de peste 247 milioane lei, în creştere cu 37% faţă de 2021. „E evident că dacă anul viitor pornim fabrica de la Turda, cifra de afaceri va creşte exponenţial, suprapus pe faptul că aceste produse se vor duce în 90 de state, unde noi nu vedem limitări de a pătrunde datorită structurii organizatorice pe care o are grupul. Mergem spre a creşte cifra de afaceri în zona de export“, a mai punctat Fugarevici la ZF Health & Pharma 2023.

Produsele care vor fi realizate în unitatea din Turda fac parte atât din segmentul medicamentelor eliberate pe bază de reţetă, cât şi produse eliberate fără prescripţie medicală. Pieţele pe care vor ajunge produsele made in Turda vor fi România şi cele din Europa, acolo unde grupul german are operaţiuni.

Diehl Controls, 40 mil. euro în cercetare şi producţie la Braşov

Diehl Controls, o companie germană producătoare de componente pentru electrocasnice şi industriale, investeşte 40 mil. euro într-un centru de cercetare şi o unitate de producţie în Braşov. Investiţia va avea loc în două etape, iar prima dintre ele va include dezvoltarea centrului de cercetare şi a unităţii de producţie cu o suprafaţă totală de 18.000 metri pătraţi. Prima etapă va necesita o investiţie de 15 milioane de euro. Astfel, vor fi create 100 de locuri de muncă până la sfârşitul anului 2024. În cea de-a doua etapă, investiţia ar urma să crească până la 40 de milioane de euro în următorii zece ani. „Până la începerea producţiei, la jumătatea anului 2024, vom construi o clădire durabilă cu o infrastructură solidă împreună cu partenerul nostru de proiect, CTP, şi vom angaja peste 100 de persoane cu înaltă calificare“, spunea recent Josef Fellner, CFO al Diehl Controls.

Compania germană a demarat construcţia fabricii de la Braşov în toamna anului 2023. Numărul total al angajaţilor va ajunge la 600 de persoane până în 2027, care vor produce până la 12 milioane de sisteme electronice anual, inclusiv pentru pompe de căldură. Un alt obiectiv al grupului german este producţia de sisteme electronice standardizate IATF (International Automotive Task Force) pentru industria auto, potrivit reprezentanţilor companiei.

Diehl are mai multe fabrici în Europa, America şi Asia. Unitatea de producţie din Braşov va fi cea de-a şaptea fabrică la nivel global a grupului şi a treia la nivel european, Diehl având unităţi de producţie în Polonia, Germania, SUA, China şi Mexic. Componentele care vor fi realizate la Braşov urmează a fi livrate către clienţii companiei din regiune.

„Este cea mai mare investiţie din oraşul Braşov, fără să luăm în calcul zona metropolitană, din ultimii şapte ani. Diehl Controls este partenerul nostru în ceea ce înseamnă învăţământul dual, este foarte important să lucrăm împreună cu mediul de afaceri pentru a extinde oferta pe care tinerii au privind calificările de muncă“, spunea în toamna anului trecut Allen Coliban, primarul Braşovului.

Unitatea de producţie a companiei germane va fi situată într-un business park de circa 50.000 metri pătraţi dezvoltat de CTP, al doilea proiect al companiei de logistică în Braşov.

DVI Production, 30 mil. euro într-o unitate de producţie a blocurilor de BCA, în Iernut, Mureş

DVI Production, firmă cu capital românesc care deţine brandul Fortem, sub care produce elemente liniare de zidărie, construieşte o unitate de producţie a blocurilor de BCA în Iernut, judeţul Mureş, o investiţie care se va ridica la peste 30 mil. euro. Pentru acest proiect, DVI Production a obţinut şi un ajutor de stat în valoare de 10 mil. euro.

Unitatea de producţie va fi operaţională în prima parte a anului viitor, a spus pentru ZF Viorel Iacob, administrator şi director general al companiei DVI Production. „Suntem în ultima etapă, înainte de finalizare. Avem alături de noi parteneri de renume, constructorul Con A din Sibiu şi Banca Comercială Română, ceea ce ne oferă siguranţa că în primul semestru al anului viitor fabrica va fi operaţională. Noua unitate de producţie va crea 118 locuri de muncă“, a detaliat el într-un interviu ZF din luna noiembrie a anului trecut. Unitatea de producţie din Iernut se va întinde pe o suprafaţă de 120.000 mp, din care 13.000 mp sunt destinaţi halei de producţie.

Fabrica va deservi distribuitorii de materiale de zidărie din ţară, dar şi partenerii DVI Production din Bulgaria, piaţă pe care compania este prezentă prin exporturi din anul 2018.

DVI Production a inaugurat prima unitate de producţie în primăvara anului 2017, în incinta Parcului Industrial Mija din judeţul Dâmboviţa, aceasta având o capacitate maximă de producţie de 3,6 milioane de metri liniari de buiandrugi pe an, după cum se arată în informaţiile de pe site-ul companiei. Fabrica de buiandrugi are o suprafaţă totală de 1.000 mp şi un spaţiu de depozitare de 2.500 mp.

„În primii trei ani de activitate am lucrat la dezvoltarea companiei şi atingerea indicatorilor financiari necesari acccesării de fonduri,  iar ulterior am depus şi obţinut din partea Ministerului de Finanţe acest grant de 10 mil. euro în cadrul unui proiect de dezvoltare a uneia dintre cele mai mari capacităţi de producţie de BCA din Europa“, a mai spus Viorel Iacob într-un interviu recent acordat ZF.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.