ANAT protestează faţă de eliminarea de către Guvern a voucherelor de vacanţă pe 2021
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) protestează faţă de decizia Guvernului de a elimina voucherele de vacanţă pe 2021, la o lună după ce reprezentanţii Executivului au aprobat prin ordonanţă de urgenţă prelungirea programului.
Potrivit unui comunicat al ANAT, asociaţia este „extrem de intrigată” de actuala decizie a Guvernului privind eliminarea acordării voucherelor de turism pentru 2021. Reprezentanţii asociaţiei susţin că ţări cu tradiţie turistică, precum Elveţia şi Franţa, acordă vouchere de vacanţă de zeci de ani, iar altele, cum ar fi Cehia, au anunţat că doresc să implementeze un astfel de program pentru revigorarea turismului intern şi refacerea forţei de muncă.
„La 31 decembrie 2020, Guvernul prelungea cu un an programul tichetelor de vacanţă, prin OUG 226/31.12, arătând în preambul cât de util este acest program. Acum, după o lună, acelaşi guvern renunţă la programul respectiv. Ne întrebăm dacă mai poate fi credibil un asemenea guvern”, a declarat Dumitru Luca, preşedintele ANAT.
Conform comunicatului, în urma deciziei din decembrie, mulţi dintre investitorii din industria turismului şi-au făcut planuri şi proiecţii în acest sens, iar anularea programului arată că, în România, „ca de obocei, legislaţia se schimbă peste noapte şi nu există coerenţă”.
„Voucherele de vacanţă asigură în mare parte supravieţuirea şi dezvoltarea turismului intern, precum şi pregătirea turismului pentru incoming. Dacă o parte din turismul românesc intră în faliment, cum şi cu ce mai putem primi, pe viitor, turiştii străini? Niciun Guvern nu a luat în calcul la modul cel mai serios că România poate câştiga bani din export, iar turismul de incoming poate deveni una dintre principalele forme de export de servicii ale ţării noastre”, se arată în comunicatul ANAT.
Conform acestuia, în 2019 şi în primele 10 luni din 2020 au fost emise tichete de vacanţă în valoare de 2,77 miliarde lei, iar cele consumate se ridică la 2,15 miliarde lei, adică 77,5% din volumul celor emise.
„În concluzie, nu mai sunt atât de multe vouchere de vacanţă în piaţă, aşa cum susţin oficialii. Deci Voucherele de vacanţă s-au bucurat de un succes mare şi au fost utilizate, banii întorcându-se în economia naţională. Potrivit unui studiu efectuat de Academia de Studii Economice (ASE) şi Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete (APET), voucherele de vacanţă asigură creşterea activităţii economice şi crearea de locuri de muncă prin stimularea consumului şi a ofertei interne. Voucherele de vacanţă au un impact pozitiv asupra cifrei de afaceri, profitabilităţii, ratei investiţiilor, productivităţii, ocupării, eficienţei şi a valorii adăugate”, mai arată reprezentanţii ANAT.
Aceştia susţin că fiecare leu investit în voucherele de vacanţă generează 0,51 lei la produsul intern brut al României, iar la fiecare 64.359 de lei direcţionaţi pentru voucherele de vacanţă se creează şi se menţine un loc de muncă.
„Voucherele de vacanţă au determinat autorizarea, deci fiscalizarea a circa 3000 de structuri de cazare – pensiuni, vile, apartamente. Prin eliminarea voucherelor există riscul ca unele structuri de cazare să se reîntoarcă la <turismul la negru>, bugetul de stat urmând să piardă sume consistente”, mai spun specialiştii din turism.
La ora actuală, 90% dintre vouchere sunt acordate de companiile şi instituţiile bugetare, iar 10% de către companiile private, care au şi ele dreptul de a acorda astfel de vouchere. Pe de altă parte, voucherele sprijină mediul privat, deoarece peste 95% dintre furnizorii de turism aparţin mediului privat.
„Înţelegem constrângerile bugetare din această perioadă, susţinem iniţiativa Guvernului României de a reanaliza diferitele sporuri şi avantaje materiale de care beneficiază angajaţii din sectorul public, a pensiilor speciale ce nu au nicio legătură cu contributivitatea, însă nu înţelegem cum aceste vouchere de vacanţă au fost puse pe acelaşi palier cu restul sporurilor şi avantajelor, în condiţiile în care circuitul fondurilor alocate este strict reglementat, ele aducând deopotrivă beneficii angajatilor, angajatorilor şi economiei naţionale”, a mai afirmat Dumitru Luca.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro