LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

ANAT: Val de anulări de vacanţe după includerea unor ţări pe lista galbenă

Autor: Cosmin Pirv Postat la 28 aprilie 2021 163 afişări

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) susţine că introducerea unor ţări de unde vin turişti în România şi către care merg turiştii români pe lista galbenă a generat un val de anulări de vacanţe.

ANAT: Val de anulări de vacanţe după includerea unor ţări pe lista galbenă

„Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) nu înţelege de ce România a inclus pe lista galbenă majoritatea destinaţiilor europene, pe baza unor statistici irelevante care raportează doar numărul cazurilor noi la populaţia totală şi nu ţine cont de faptul că aceste state testează mai mult şi, implicit, controlează mai bine situaţia epidemiologică”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

ANAT a trimis, marţi, o nouă scrisoare deschisă premierului şi ministrului Economiei, prin care îşi exprimă îngrijorarea referitoare la introducerea, pe lista galbenă, a unor ţări de unde vin turişti în România şi către care merg turiştii români.

Reprezentanţii asociaţiei susţin că Israelul, ţara care în anii trecuţi era pilonul principal al activitătii de incoming şi care totodată este o destinaţie cerută de mii de turişti români, a înaintat autorităţilor din România propunerea de semnare a unui acord bilateral prin care vor fi recunoscute certificatele de vaccinare româneşti, astfel încât să nu mai fie necesar testul serologic, însă nu a primit niciun răspuns. Între timp, Israel a semnat astfel de acorduri cu alte state europene.

De asemenea, ANAT susţine că, în urmă cu circa o lună, Grecia propunea un memorandum similar şi anunţa deschiderea circulaţiei turistice de la mijlocul lunii aprilie pentru cetăţenii celorlate state membre ale Uniunii Europene, în condiţii concrete.

„Aşa cum s-a văzut, statul elen a respectat termenul asumat iar acest fapt s-a reflectat, pentru puţin timp, în relansarea vânzărilor agenţiilor de turism pe această destinaţie. La câteva zile distanţă însă, România a introdus Grecia pe lista actualizată a ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, turiştii care se întorc de acolo în România fiind obligati sa intre în carantină, cu excepţia persoanelor vaccinate sau a celor care au avut COVID în ultimele 3 luni. Această măsură a condus din nou la un val de anulări de vacanţe şi rambursări, în condiţiile în care situaţia economică a agenţiilor de turism este oricum cel puţin delicată”, se mai arată în comunicat.

În total, ANAT susţine că sunt circa 60 de state pe lista galbenă, printre acestea figurând şi Cipru, Turcia, Franţa, Italia, Maldive, Croaţia, Belgia sau Bulgaria. Multe dintre acestea sunt destinaţii de vacanţă pentru români care acum se văd puşi în situaţia de a-şi anula pachetele turistice cumpărate pentru a nu sta, după concediu, 14 zile în izolare acasă, iar altele sunt chiar pieţele tradiţionale de unde agenţiile de turism doresc să atragă turişti străini.

ANAT susţine că în lipsa unor acţiuni concrete şi a unor condiţii decente de acces în România aceştia vor alege alte destinaţii, iar incoming-ul românesc va rămane în moarte clinică.

„Am studiat cifrele publicate în ultimele zile pentru 3 ţări: România, Grecia şi India. Atât în România, cât şi în Grecia, în ultima săptămână, fiecare dintre aceste două state a raportat, în medie, circa 3000 noi cazuri zilnic. Grecia însă, cu o populaţie cu aproximativ 40% mai mică decât a României, a efectuat de circa 2,5 ori mai multe teste zilnic, rezultând o rată de pozitivare puţin peste 3%, comparativ cu aproape 10% în cazul României. În ceea ce priveşte India, unde se concentrează circa 40% dintre noile cazuri la nivel mondial şi situaţia a devenit dramatică, are o rată de pozitivare de circa 25% şi, paradoxal, nu se afla până ieri pe lista galbenă! V-am expus acest exemplu, Domnule Prim-Ministru, pentru a argumenta cererea noastră de revizuire a condiţiilor de includere a unei ţări terţe pe aşa-zisa listă galbenă. Considerăm, de asemenea, că este necesară şi revizuirea condiţiilor de accedere în România, atât a cetăţenilor ne-rezidenţi, cât şi a românilor care se întorc din vacanţele petrecute în alte state. Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr 9/2021 impune obligativitatea carantinării persoanelor care se întorc din state incluse în <lista galbenă>, chiar dacă prezintă un rezultat negativ al unui test PCR. Cerinţa este nejustificată, în opinia noastră, şi în contradicţie flagrantă cu cele impuse de alte state europene, unde prezentarea acelui test negativ conferă dreptul la libera circulaţie pe teritoriile lor”, a declarat Dumitru Luca, preşedintele ANAT.

Reprezentanţii asociaţiei spun că aceeaşi Hotărâre a CNSU spune, la art 2 alin (5) că operatorii de transport internaţional au interdicţie de a îmbarca, pentru călătoriile către România, persoanele încă nevaccinate, fără dovada anticorpilor sau care nu prezintă un test negativ.

„De aici se naşte o altă situaţie fără ieşire: un turist nevaccinat care a rezervat o minivacanţă de 3 zile în Bulgaria cu transport autocar are nevoie de un test PCR înainte de plecare şi încă unul făcut la destinatie în chiar prima (sau a doua) zi de sejur, adică în week-end-ul Paştelui când va fi o adevărată aventură găsirea unui centru de testare deschis. În plus, aceste teste, cumulate, vor costa cam cât vacanţa rezervată şi, cu toate acestea, va trebui să intre 10 zile în carantină la întoarcerea în ţară”, a mai transmis ANAT.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vacanţe,
lista galbenă,
anat

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.