ANCOM scoate la licitaţie 52 de frecvenţe radio pentru transmisii de date şi acces la internet
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va organiza, până la sfârşitul anului, o licitaţie în cadrul căreia vor fi disponibile 52 de frecvenţe radio pentru transmisiile de date şi acces la internet.
Cele 52 de frecvenţe sunt disponibile în benzile 3.410 - 3.600 şi 3.600 - 3.800.
Preţurile de pornire pentru fiecare bloc de frecvenţe din cele două benzi este egal cu valoarea minimală a taxei de licenţă stabilite prin hotărârea Guvernului aprobată în 26 august 2015, respectiv 370.000 de euro pentru blocurile din banda 3,4 - 3,6 GHz şi 185.000 euro pentru blocurile din banda 3,6 - 3,8 GHz.
Potrivit strategiei şi planului de acţiune pentru implementarea sistemelor de comunicaţii de bandă largă la nivel naţional în banda 3.400 - 3.800 MHz, adoptate anterior de autoritate, ANCOM va organiza până la finalul acestui an o singură procedură de selecţie pentru ambele benzi de frecvenţe, în cadrul căreia vor fi disponibile 16 blocuri pereche de lărgime 2x5 MHz alocate la nivel naţional în banda 3,4 - 3,6 GHz şi 36 de blocuri nepereche de lărgime 5 MHz alocate la nivel naţional în banda 3,6 - 3,8 GHz.
Noile drepturi de utilizare a spectrului radio vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2016, pentru o perioadă de 10 ani.
Potrivit deciziei adoptate de autoritate, fiecare operator care va dori să participe la licitaţie va depune o ofertă iniţială prin care va indica numărul de blocuri de frecvenţe pe care doreşte să le achiziţioneze în fiecare din cele două benzi disponibile.
Ofertele iniţiale vor arăta dacă există o cerere mai mare decât oferta pe anumite benzi, dacă cererea este mai mică decât oferta sau dacă oferta este similară cu cererea.
În cadrul etapei de licitaţie, în funcţie de cerere, ANCOM va organiza una sau mai multe runde primare, respectiv primare suplimentare, precum şi o rundă de alocare pentru stabilirea repartizării în bandă a blocurilor de frecvenţe câştigate de fiecare ofertant.
Toate ofertele făcute în rundele primare şi primare suplimentare sunt oferte pentru pachete de blocuri de frecvenţe, astfel încât o ofertă depusă într-o rundă poate fi câştigătoare numai în integralitate, iar un ofertant nu poate câştiga un bloc de frecvenţe pentru care nu a depus o ofertă.
Titularii drepturilor de utilizare a blocurilor de frecvenţe adjudecate în urma procedurii de selecţie vor avea obligaţia de a pune în funcţiune, oriunde pe teritoriul naţional, 25 de staţii de bază după un an de la intrarea în vigoare a licenţei, 50 de staţii după doi ani şi 100 de staţii de bază după patru ani de la intrarea în vigoare a licenţei.
Pe de altă parte, în cadrul şedinţei Consiliului Consultativ de marţi, ANCOM a agreat cu industria o serie de modificări privind tariful de utilizare a spectrului radio, inclusiv în cazul tarifului datorat pentru reţele publice de comunicaţii de bandă largă în banda 3.400 - 3.800 MHz. Astfel, furnizorii vor plăti pentru utilizarea unui bloc de frecvenţe pereche de 5 MHz alocat la nivel naţional în banda 3.400 - 3.600 MHz un tarif de 72.000 euro/bloc, respectiv 36.000 euro/bloc pentru un bloc de frecvenţe nepereche de 5 MHz alocat la nivel naţional în banda 3.600 - 3.800 MHz. Tariful a fost determinat în mod proporţional cu cuantumul tarifului existent în aceste benzi pentru blocuri de 2x7 MHz în banda 3,4 - 3,6 GHz, respectiv pentru blocuri de 2x28 MHz în banda 3,6 - 3,8 GHz, şi intră în vigoare de la data de 1 ianuarie 2016, odată cu noile licenţe.
În prezent, în banda de frecvenţe radio 3.410-3.600 MHz sunt în vigoare şapte licenţe deţinute de societăţile Orange România, UPC România, Vodafone România şi 2K Telecom, toate fiind acordate pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip FWA (Fixed Wireless Access - acces fix pe suport radio) şi NWA (Nomadic Wireless Access - acces pe suport radio de tip nomadic).
În banda de frecvenţe 3.600 - 3.800 MHz există o licenţă acordată Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip BWA (Broadband Wireless Access - acces pe suport radio de bandă largă). Toate aceste opt licenţe sunt valabile până la 31 decembrie 2015.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro