Andrei Cionca, Impetum Group "În România există două paliere care nu prea se întâlnesc: sunt multe fonduri şi puţine investiţii. Cum facem să aducem acest capital la nevoia reală din piaţă"
Într-o perioadă marcată de schimbări economice rapide şi provocări globale, atragerea de capital devine esenţială pentru dezvoltarea sustenabilă a sectoarelor care susţin creşterea economică. În România, principala problemă, nu doar în zona industriei prelucrătoare, ci în tot sectorul, este cum facem să aducem acest capital la nevoia reală din piaţă.
“În România există două paliere care nu se întâlnesc deocamdată: sunt mulţi bani şi puţine investiţii. Avem banii din fondurile de pensii, care intră în capitalul de lucru al fondurilor de investiţii, undeva la 1,4 miliarde de lei, şi mai sunt banii care stau în depozitele bancare. Pe de altă parte, există o nevoie foarte mare de capital în economie, în special în industrie şi agricultură. Principala problemă cu care ne confruntăm este fragmentarea. Ea nu se poate consolida din cauza lipsei de capital. Nu avem bani suficienţi pentru dezvoltare, pentru cercetare, pentru consolidarea companiilor locale şi, în final, nu avem bani suficienţi pentru a crea branduri puternice româneşti care să şi vândă”, spune Andrei Cionca, CEO al Impetum Group, şi unul dintre primii antreprenori români care au pariat pe capacitatea de transformare a companiilor cu potenţial, dar şi pe oportunitate, chiar şi în perioadele dificile ale businessului românesc.
Din perspectiva lui Andrei Cionca, fondurile de investiţii şi companiile listate pe bursă pot deveni vehicule în conectarea banilor cu proiectele şi sectoarele care au nevoie de investiţii pentru a stimula creşterea, însă este nevoie de mai mult curaj din partea tuturor jucătorilor implicaţi.
“Este momentul să devenim un pic mai îndrăzneţi, avem management de consolidare, vedem oportunităţi, suntem foarte căliţi în operarea crizelor de tot felul. Este momentul să avem aceste servicii de intermediere prin care banii mulţi să ajungă la nevoia reală a economiei. Fondurile de private equity, companiile listate pe bursă, pot reprezenta astfel de vehicule prin care cele două extremităţi să se întâlnească: banii foarte mulţi care nu sunt puşi la lucru cu nevoia foarte mare de capital în economia locală”.
Impetum Group înseamnă astăzi CITR – liderul pieţei de insolvenţă din România, ROCA Investments – soluţie de private equity care urmăreşte consolidarea şi scalarea IMM-urilor româneşti cu potenţial, ROCA X – venture capital destinat start-up-urilor disruptive din piaţa de tehnologie, şi Agista – fond de growth equity cu focus pe companii care au demonstrat o creştere susţinută cu resurse limitate în nişa în care activează şi care caută să-şi accelereze scalarea la nivel naţional şi internaţional.
“În mod concret, noi am pus la lucru un fond de private equity – ROCA Investments, care cumpără control în companiile în care investeşte, pentru a putea să implementeze un produs transformaţional”, spune Andrei Cionca.
El precizează că legislaţia din România permite fondurilor de pensii să investească în aceste vehicule de private equity un procent de 1% din capital.
“Pare foarte puţin, dar sumele sunt impresionante. La 31 decembrie 2023, sumele care puteau fi alocate ajungeau la 255 mil. euro. Putem să aducem 1 milard de euro care să intre direct în economia României prin bani disponibili care sunt atât în fondurile de pensii, cât şi în European Angels Fund (EAF) şi în bănci”.
Prin intermediul ROCA Industry, holding de materiale de construcţii listat la BVB, grupul cumpără companii care nu sunt pe radarul marilor fonduri de investiţii, le adună în acest holding cu scopul de a crea un jucător mare strategic care are misiunea de a consolida economia României.
“Poate să fie un mecanism foarte uşor ca banii din investitorii instituţionali din retail să ajungă prin intermediul ROCA în companiile pe care le achiziţionează. Industria de private equity din România este încă la început. Principala problemă este că noi nu avem investitori instituţionali”.
Andrei Cionca mai menţionează că provocare pe care ROCA Industry şi-a asumat-o este că încearcă să găsească valoarea acolo unde există în mod real în economia României şi să o deblocheze.
„Noi am cumpărat companii în oraşe precum Hârşova, Piatra Neamţ, Reghin, Bistriţa, Râmnicu Vâlcea. Credem că acolo este potenţialul adevărat în industrie. Acolo este tradiţia”.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro