Angajatorii cheltuie, în medie, până la 600 de lei pe lună pentru beneficiile extrasalariale ale unui angajat. Tichetele de masă, primele de sărbători şi abonamentele la clinici medicale private apar cel mai frecvent în pachetele angajaţilor

Autor: Cristina Bellu Postat la 14 septembrie 2022 61 afişări

Angajatorii cheltuie, în medie, până la 600 de lei pe lună pentru beneficiile extrasalariale ale unui angajat. Tichetele de masă, primele de sărbători şi abonamentele la clinici medicale private apar cel mai frecvent în pachetele angajaţilor

Beneficiile extrasalariale rămân un criteriu important pentru candidaţi atunci când îşi aleg angajatorul, astfel că majoritatea companiilor au început să devină tot mai interesate în extinderea structurii pachetului de beneficii, arată cel mai recent sondaj derulat de eJobs România pe un eşantion de 170 de companii.

Potrivit acestuia, tichetele de masă au fost menţionate cel mai frecvent, 77,1% dintre angajatori declarând că le au incluse. Acestea sunt urmate de primele de sărbători, oferite de 68,6% dintre respondenţi, abonamente de sănătate la clinici private (55,7%) şi zile libere suplimentare (41,4%).

Un procent de 40% oferă angajaţilor acces la training-uri de specializare profesională, 34,3% organizează petreceri anuale cu echipa sau teambuilding-uri, 31,4% decontează transportul, iar 30% oferă vouchere cadou.

„Pe lângă această structură tradiţională şi cel mai des utilizată de companii, au apărut, în ultimii ani componente suplimentare, după ce angajatorii au sondat în rândul angajaţilor pentru a afla ce anume îşi doresc. Aşa se face că vedem tot mai des beneficii precum masa de prânz la birou, tichete de vacanţă, coşuri cu produse cadou, masaj la birou sau servicii de consiliere psihologică. Bonusurile de performanţă, pachetele de acţiuni, evenimentele mondene trimestriale, voucherele pentru ziua de naştere sau vinerea scurtă sunt alte beneficii care completează lista, dar care se regăsesc, totuşi, într-un număr mic de companii”, explică Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs România.

Datele sondajului mai arată că 40% dintre companii oferă mai multe beneficii angajaţilor, 55,7% oferă la fel de multe, în timp ce, pentru 4,3%, pachetul extrasalarial s-a diminuat.

Cei mai mulţi dintre cei care au acum mai multe decât anul trecut indică şi o alocare suplimentară de buget, cuprinsă între 5 şi 10%.

„Nici în cazul celor care au făcut reduceri nu vorbim despre tăieri drastice din buget. 80% dintre angajatorii care în 2022 au avut un pachet ajustat în minus au redus cu maximum 10% sumele destinate acestui scop”, spune Ana Călugăru.

Ea precizează că angajatorii rămân însă, moderaţi în estimările cu privire la anul viitor, în condiţiile în care majoritatea (61,4%) spune că încă nu a fost decisă structura pachetelor de beneficii pentru 2023.

Datele eJobs mai arată că suma medie cheltuită de angajatori cu beneficiile extrasalariale este cuprinsă între 400 şi 600 de lei pe lună, pentru fiecare angajat. 18,3% au un buget mediu cuprins între 200 şi 400 de lei, la fel de mulţi între 600 şi 800 de lei, 11,3% între 800 şi 1.000 de lei şi 5,6% peste 1.000 de lei.

Întrebaţi care ar fi acele beneficii pe care le-ar introduce dacă nu ar avea limită de buget şi despre care ştiu că sunt foarte dorite de angajaţi, 72,5% dintre managerii şi specialiştii în HR participanţi la sondaj au menţionat cel de-al 13-lea salariu. 55,1% ar opta şi pentru săptămâna de lucru de 4 zile, cu scurtarea programului de lucru la 32 de ore pe săptămână, 37,7% pentru acoperirea cheltuielilor casnice (facturile la utilităţi), iar 29% pentru extinderea pachetului de beneficii şi către membrii familiei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.