Antoaneta Curteanu, vicepreşedinte, UniCredit Bank: Este cea mai bună perioadă de cumpărat o locuinţă, rata la un credit pe 25 de ani ajunge la jumătate din salariul mediu net pe economie

Autor: Ramona Cornea Postat la 17 iunie 2024 144 afişări

Antoaneta Curteanu, vicepreşedinte, UniCredit Bank: Este cea mai bună perioadă de cumpărat o locuinţă, rata la un credit pe 25 de ani ajunge la jumătate din salariul mediu net pe economie

Această perioadă este printre cele mai bune pentru achiziţia unei locuinţe prin credit bancar, având în vedere că rata la un credit pe 25 de ani ajunge la jumătate din salariul mediu net pe economie, susţine Antoaneta Curteanu, vicepreşedinte al UniCredit Bank, care subliniază că este o perioadă pe care băncile trebuie să o exploateze.

„Din calculele noastre, este perioada cea mai bună ca accesibilitate a metrului pătrat de cumpărat în comparativ cu salariul. Deci pentru un apartament de 50m utili în Bucureşti, pe 25 de ani, rata ajunge undeva la jumătate din salariul mediu net pe economie. Este un indicator foarte accesibil, în trecut nu stăteam aşa de bine. Este o perioadă în care este bine să cumperi pentru construcţie sau pentru investiţii, este o perioadă bună pe care noi, băncile, să o exploatăm”, a spus ea în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2024.
Ce a mai declarat Antoaneta Curteanu în cadrul evenimentului ZF:

• Pe total, retailul merge foarte bine, dar pe sub-segmente sunt dinamici diferite. Anul trecut a fost un joc al refinanţărilor, a început destul de puternic, continuă şi anul acesta pentru că băncile au oferit această dobândă fixă pe trei sau pe trei ani, care a făcut clienţii să-şi schimbe solicitarea şi să dorească o predictibilitate a ratelor mai bună.

• Într-adevăr, în zona Bucureştiului sunt doar 17.000 de apartamente în construcţie care vor fi date în folosinţă anul acesta şi aceasta este o cifră din piaţă. Oamenii au făcut vânzări, cumpărări de apartamente sau case existente şi refinanţările au avut cel mai mare volum din totalul creditelor noi raportate de noi, băncile.

• Dacă ne uităm la anumite cifre, deşi anul trecut a fost flat, el a fost inflatat de aceste refinanţări. Creditul de consum merge strună pentru că salariile au crescut, oferta este foarte bună, dobânzile au început să scadă, anticipând un pic decizia Băncii Centrale de a scădea dobânda de politică monetară. Pe consumer finance, termenul fiind mai scurt, băncile anticipează un pic această tendinţă. Deci creditul negarantat creşte foarte foarte bine şi vedem solduri în creştere pe la toate băncile şi instituţiile financiare.

• În al treilea subsegment cu altă dinamică, segmentul de micro, companiile mici cu cifra de afaceri până într-un milion de euro, constatăm dependenţa de fondurile IMM Invest şi de alte structuri de garantare care ne-au învăţat în ultimii patru - cinci ani într-un anume fel.

• Băncile şi clienţii s-au bazat foarte mult pe această schemă de garantare. Practic, este sfârşitul acestor scheme, sperăm să continue cu alte programe, la un alt nivel, cu Ministerul de Finanţe.

• Cumva, trebuie să reînvăţăm să finanţăm companiile mici cu capitaluri negative, este o zonă foarte delicată. Aici trebuie să învăţăm antreprenorii să fie disciplinaţi financiar, să îşi facă o contabilitate cât mai exactă.

• Legat de piaţă, până la urmă acesta este un mecanism de reglare al pieţei. Să nu uităm că există foarte mult cash la populaţie, şi nu neapărat la saltea. Acest cash de fapt este folosit în a face o mare parte din tranzacţiile imobiliare. În partea de credit de la bancă este o bucăţică, dar o mare parte din tranzacţii se fac un avans foarte mare sau chiar cash.

• Noi credem că va fi un proces de optimizare în continuare a reţelei de sucursale, probabil că se vor consolida, se vor muta. Nevoia de a fi prezent în teritoriu este în continuare acolo pentru clienţii noştri. Sigur, vom muta o parte din subsegmente, din produsele simple, în digital. Şi se întâmplă asta în fiecare zi, dar sunt anumite tipuri de produse, de interacţiuni, unde ai nevoie să vezi pe cineva în sucursală, să discuţi. Sunt anumite decizii unde ai nevoie de o discuţie mai amplă, cele despre viitorul familiei tale, despre viitorul banilor tăi, unde se investeşti.

• Economisirea este necesară. Banii din economisire se pot diversifica în mai multe canale. nu trebuie neapărat să finanţăm. Suntem gata să finanţăm dacă sunt proiecte viabile, dacă sunt clienţi eligibili, dacă există cerere pe partea aceasta, dar altfel banii se pot duce în diverse canale unde se poate da un randament foarte bun.
 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
perioada,
credit,
salariu,
economie,
mediu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.