Antreprenori locali. Cristian Erbaşu pune la bătaie 20 mil. euro pentru două hoteluri, în Bucureşti şi în Oradea, şi 7 mil. euro pentru o staţie de prefabricate

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 23 ianuarie 2023 3958 afişări

Antreprenorul Cristian Erbaşu, care deţine com­pania Con­strucţii Erbaşu, are în plan să înceapă, până la sfârşitul acestui an, con­struc­ţia unui hotel în Oradea.

Antreprenori locali. Cristian Erbaşu pune la bătaie 20 mil. euro pentru două hoteluri, în Bucureşti şi în Oradea, şi 7 mil. euro pentru o staţie de prefabricate

Toate aceste proiecte vin după un an 2022 care a fost pe de o parte „imprevizibil şi riscant“, iar pe de altă parte mai plin de oportunităţi decât ultimii zece ani, după cum spune Cristian Erbaşu În anul 2022, compania Construcţii Erbaşu a avut o creştere de peste 20% faţă de 2021, atât ca cifră de afaceri, cât şi ca profit ♦ Construcţii Erbaşu plănuieşte să majoreze numărul de angajaţi cu peste 30% în 2023, după ce deja anul trecut acest indicator a crescut cu 35% Un alt sector în care Cristian Erbaşu are afaceri este agricultura, unde are, de asemenea, în derulare investiţii de 1 mil. euro pe fonduri europene.

Antreprenorul Cristian Erbaşu, care deţine com­pania Con­strucţii Erbaşu, are în plan să înceapă, până la sfârşitul acestui an, con­struc­ţia unui hotel în Oradea.

„Acum câte­va săptămâni, am demarat proiec­ta­rea, iar până la finalul anului 2023 inten­ţionăm demararea con­struirii unui hotel propriu de trei stele, cu 120 de camere, în Oradea. După cum am anun­ţat şi în cursul anului trecut, avem de asemenea în inten­ţie şi o investiţie într-un ho­tel de patru stele în nordul Bucureştiului. Aceste două ho­teluri vor reprezenta o in­ves­tiţie de aproximativ 20 de mili­oane de euro, se vor finaliza în anul 2025 şi se vor adăuga celui deja cunoscut, hotel ibis Style Erbas, din zona de nord (Aviaţiei) din Bucu­reşti, ce aparţine de asemenea grupului nostru de companii“, spune Cristian Erbaşu.

Hotelul ibis Style Erbas se află în mij­locul zonei de birouri din Bucureşti, a fost construit în 1994 de familia Erbaşu şi a pur­tat iniţial numele de Erbas. În vara anului 2018, unitatea hotelieră a fost redeschisă sub numele de ibis Styles, după o investiţie de 4 milioane de euro în renovare. Brandul ibis Styles este operat de lanţul hotelier Orbis, care mai administrează în România şi alte branduri precum Mercure, Pullman, ibis sau Novotel.

În ceea ce priveşte proiectul de la Oradea, Construcţii Erbaşu a câştigat în decembrie 2022 licitaţia lansată de Consiliul Judeţean Bihor pentru atribuirea dreptului de superficie asupra unui teren din acest o­raş, în vederea construirii unui hotel. Tere­nul se află în proprietatea Consiliului Jude­ţean Bihor, are o suprafaţă de 3.981 de me­tri pătraţi şi este situat într-o zonă centrală, în vecinătatea Muzeului Ţării Crişurilor şi a viitorului centru cultural multifuncţional, clădire destinată susţinerii unor activităţi culturale şi recreative. Hotelul din Oradea ar urma să aibă un regim de înălţime de şapte etaje şi o capacitate de cazare pentru cel mult 280 de persoane.

Şi în rezidenţial au fost direcţionate investiţii, Cris­tian Erbaşu dezvoltând, îm­preună cu Daniel Piţurlea, proprietarul companiei de construcţii Concelex, ansam­blul de locuinţe Arbo din Mogoşoaia, un complex cu peste 1.100 de unităţi, din care primele 310 sunt deja gata.

Un alt plan de investiţii al antrepre­norului pentru 2023 constă într-o staţie de prefabricate.

„Având în vedere volumul mare de producţie în construcţii în următorii ani, am demarat investiţii în noi companii de nişă - proiectare, digitalizare, robotizare, tehno­logie. De exemplu, în 2023 vom finaliza o investiţie de aproximativ 7 milioane de euro într-o staţie de prefabricate ce va fi mobilă. De asemenea, vom investi şi în alte tehno­logii necesare ridicării nivelului productivi­tăţii pe şantierele noastre.“

Stabilitatea mult dorită

Toate aceste proiecte vin după un an 2022 care a fost pe de o parte „imprevizibil şi riscant“, iar pe de altă parte mai plin de oportunităţi decât ultimii zece ani, după cum spune Cristian Erbaşu.

„În România, după doi ani în care construcţiile au reuşit să menţină economia pe o linie de plutire, fiind unul din puţinele do­menii care au crescut în perioada 2020-2021, anul 2022 a adus şi pentru acest do­meniu dificultăţi majore. În acelaşi timp, nu putem să nu vedem că, prin investiţiile demarate în acest an şi în anii următori, se va urmări readucerea economiei la para­metri stabili în cât mai scurt timp.“

Toate proiectele nou-anunţate vor im­plica major domeniul construcţiilor, indife­rent că este vorba despre infrastructură de drumuri, reţele de apă şi canal, refaceri de clădiri-monument sau clădiri noi.

„Aceste proiecte creează companiilor de construcţii o stabilitate mult dorită pentru următorii ani în ceea ce priveşte continuitatea activităţii lor. Astfel, în acest context general, în anul 2022, compania Construcţii Erbaşu a avut o creştere de peste 20% faţă de 2021, atât ca cifră de afaceri, cât şi ca profit.“

La o cifră de afaceri de 654 de milioane de lei în 2021, rezultă că businessul a ajuns anul trecut la circa 785 de milioane de lei.

Dintre dificultăţile cu care s-a confrun­tat în 2022 în business, Cristian Erbaşu aminteşte criza forţei de muncă, dar şi criza materialelor pentru construcţii. După de­clanşarea războiului din Ucraina, piaţa de profil a intrat într-o criză extremă, nemaiîn­tâlnită în România în ultimul deceniu.

„Livrările întârziate, preţurile mărite peste noapte şi condiţiile contractuale im­puse antreprenorilor de către producătorii de materiale au creat o cascadă de lovituri extrem de dure pentru companiile de construcţii.“

Investiţii şi în agricultură

Un alt sector în care Cristian Erbaşu are afaceri este agricultura, unde, de aseme­nea, are investiţii în derulare.

„În agricultură avem în derulare un pro­iect de un milion de euro pe fonduri europene, care va fi finalizat de asemenea în 2023.“

Cristian Erbaşu are o fabrică de lactate la Nucet, în judeţul Dâmboviţa. Complexul Nucet este, practic, un business integrat, format din cinci entităţi: ferma agricolă, ferma zootehnică, fabrica de lapte Erbalact, firma de logistică şi distribuţie Erbacom şi staţia de cogenerare. Nucet are o distribuţie regională, în judeţele Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov şi Bucureşti, prezenţa naţională fiind asigurată prin lanţurile mari de magazine, precum Carrefour, Auchan, Cora, Mega Image, Metro. Cu alte reţele reprezentanţii brandului se află în negociere.

În toamna anului trecut, reprezentanţii Nucet spuneau că firma are în vedere să dezvolte capacităţi noi de depozitare şi stocare.

Planuri de recrutare

Ţinând cont de proiectele pe care le are de executat în perioada următoare compania, Construcţii Erbaşu plănuieşte să majoreze numărul de angajaţi cu peste 30% în 2023, după ce deja anul trecut acest indicator a crescut cu 35%.

„În acest moment, avem 1.200 de angajaţi în firma Construcţii Erbaşu şi peste 2.000 de angajaţi în grupul de firme Erbaşu, care, pe lângă construcţii, mai activează şi în agricultură, zootehnie, industrie alimentară, comerţ, turism şi imobiliare. Construcţiile rămân însă domeniul predominant al grupului nostru de firme, cu aproximativ 85% din cifra de afaceri.“

Cristian Erbaşu spune că, deşi există riscul unei recesiuni economice în 2023, el întrevede totuşi o creştere în domeniul construcţiilor.

„Această creştere va avea ca suport numărul mare de proiecte publice, finanţate din bugete naţionale, europene şi internaţionale. Din păcate, singura mare necunoscută pentru acest an o reprezintă dorinţa investitorilor privaţi, având în vedere starea de incertitudine energetică la nivel european şi mondial.“

În vara anului 2022, Cristian Erbaşu spunea că firma are în derulare peste 100 de proiecte cu valori cuprinse între 2 milioane de euro şi 100 de milioane de euro. Primele trei cele mai mari contracte erau extinderea aeroportului Craiova (80 de milioane de euro), lucrările de reabilitare termică a blocurilor în sectorul 4 (70 de milioane de euro) şi reabilitarea Universităţii din Bucureşti (60 de milioane de euro).

În 2020, Construcţii Erbaşu a finalizat lucrările la stadionul Steaua din Bucureşti, mai multe anvelopări în sectoarele 1, 4 şi 6, şcoli şi grădiniţe, un bazin de înot didactic în Găeşti, lucrări de termoficare în Iaşi şi o staţie de epurare în Dumbrăveşti.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.