Antreprenorii români au prins curaj să iasă cu achiziţii în afara graniţelor: 2024 este anul cu cele mai multe tranzacţii făcute de români peste hotare

Autor: Dana Ciriperu Postat la 30 decembrie 2024 29 afişări

În România sunt 15.000 de firme cu capital majoritar din Ungaria, 1.300 din Cehia, 3.200 din Bulgaria şi 1.700 din Polonia.

Antreprenorii români au prins curaj să iasă cu achiziţii în afara graniţelor: 2024 este anul cu cele mai multe tranzacţii făcute de români peste hotare

În România sunt 15.000 de firme cu capital majoritar din Ungaria, 1.300 din Cehia, 3.200 din Bulgaria şi 1.700 din Polonia. 

În timp ce vecinii şi-au consolidat an de an prezenţa pe piaţa românească, prezenţa companiilor româneşti cu operaţiuni în afara graniţelor a fost timidă. Ultimii ani arată însă o schimbare, iar capitalul românesc începe să contruiască primii campioni regionali. 

2024 este anul în care ZF a numărat cele mai multe tranzacţii realizate de români în afara graniţelor. 

În decembrie 2024, grupul Aquila, unul dintre liderii în servicii integrate de distribuţie şi logistică pentru piaţa de bunuri de larg consum, a semnat un acord de preluare al companiei ungare KITAX, în top 5 în ţara vecină, valoarea tranzacţiei fiind de maxim 14 mil. euro. Este a doua ieşire în afara graniţelor pentru compania românească, după Republica Moldova. 

„Acest demers ne apropie de ambiţiile de dezvoltare regională după succesul înregistrat în Republica Moldova prin achiziţia companiei Trigor AVD”, declara în comunicatul care a anunţat tranzacţia Cătălin Vasile, CEO al Aquila, companie antreprenorială fondată în 1994 de către Alin Adrian Dociu şi Constantin Cătălin Vasile şi listată în 2021 la BVB. 

Tot în decembrie, grupul TeraPlast a anunţat continuarea expansiunii în Europa prin preluarea activelor pentru producţia de ţevi din PVC şi PE, deţinute de Wavin Ungaria (businessul de Constructii si Infrastructura al Orbia.

Valoarea tranzacţiei este de 7 milioane de euro.

„Obiectivul nostru este să creştem vânzările în Europa de vest, iar achiziţia acestei fabrici ne va permite să eliminăm dezavantajul calităţii proaste a infrastructurii rutiere, reducând costurile de transport şi timpii de livrare” , a spus în cpmunicatul de presă care anunţă tranzacţia Dorel Goia, preşedintele Consiliului de Administraţie TeraPlast.

În Ungaria, TeraPlast are alte două fabrici – Polytech si Pro-Moulding, iar noul acord va permite creşterea grupului in Europa, în condiţiile în care vânzările din afara României reprezintă deja 25% din cifra de afaceri consolidată.

În ultimii ani nevoia de campioni regionali cu “rădăcini” în România a apărut din ce în ce mai des în mediul de business, în condiţiile în care în sens invers, mai ales din Polonia, Ungaria sau Cehia ambiţiile regionale au fost evidente. 

Timid mai întâi, dar mult mai articulat în ultimul an, antreprenorii români au prins curaj să se uite spre o hartă de extindere mai mare, cea regională. 

Tranzacţiile au loc de cele mai multe ori în domeniile în care firma activează şi în România, aşa cum este cazul Aquila, Teraplast, Sameday care a cumpărat în iulie 2024 Pactic din Ungaria sau Digi care a preluat al patrulea cel mai mare operator de telecomunicaţii din Portugalia, Nowo Communications, într-o tranzacţie de 150 mil. euro. 

Dar sunt antreprenori care ies cu achiziţii în afara “tiparului” de business din România. 

Pavăl Holding, grupul consolidat de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, fondatorii Dedeman, a preluat al doilea activ important din turism în acest an, în afara graniţelor.

Pavăl Holding a cumpărat Waldhaus Flims Wellness Resort, un complex hotelier aflat în Alpii Elveţieni, poziţionat pe segmentul de lux.

Hotelul din Elveţia are o îndelungată istorie, fiind astăzi plasat pe segmentul de lux al ospitalităţii. Complexul a fost deschis în 1877 sub numele de Hotel Waldhaus, funcţionând timp de 70 de ani doar pe durata verii. Hotelul a funcţionat până în vara anului trecut, când foştii proprietari au decis să închidă unitatea de cazare pe perioadă nedeterminată. 

Prima investiţie în afara ţării a grupului antreprenorial românesc a fost în 2023 prin  achiziţionarea hotelului Gardone de pe malul lacului Garda din Italia.

La finalul anului, achiziţia clubului de fotbal Genoa din Italia de către Dan Şucu, proprietarul grupului Mobexpert din industria mobilei, dar şi al clubului de fotbal Rapid Bucureşti, a atras atenţia asupra anvergurii la care a ajuns capitalul privat românesc. 

Gazzetta dello Sport, cel mai citit ziar de sport din Italia, i-a dedicat lui Dan Şucu şi poveştii sale de business două pagini din ediţia tipărită de după preluarea celui mai vechi club de fotbal din Serie A.

Ferenc Korponay, cunoscut pentru că a fondat, dezvoltat şi apoi vândut businessul Maravet, activ în domeniul produselor pentru animale, către holdingul american Henry Schein, şi-a axat afacerile, începând cu 2020, pe numeroase plasamente făcute prin intermediul Vetimex Capital, vehicului de investiţii al omului de afaceri ce are peste 25 de ani de experienţă în industria de produse veterinare.

În prezent, antreprenorul din Baia Mare estimează că numărul companiilor în care deţine participaţii directe sau indirecte se apropie de 70, un portofoliu care acoperă domenii variate, începând cu zona de imobiliare, până la agricultură sau companii de investiţii de capital precum ROCA Investments, soluţie de private equity care urmăreşte consolidarea şi sca¬larea IMM-urilor româneşti cu potenţial. Investiţiile sale sunt realizate atât în ţară, cât şi în afară. 

În prima parte din 2024, antreprenorul a parafat o primă mutare şi în Ungaria (WAF Kft, o firmă de distribuţie de medicamente şi de hrană pentru animale).“Foarte mulţi dintre antreprenorii pe care îi cunosc, şi care au făcut exit, au reinvestit în alte societăţi şi şi-au diversificat portofoliul”.

Tranzacţiile semnate în 2024 de companiile româneşti se adaugă unui portofoliu de ambiţii regionale care includ şi Banca Transilvania (Victoria Bank, Republica Moldova, 2018), BitDefender (RedSocks Security BV - Olanda, eTech – Australia, 2018), Scandia (Spania, 2018), Superbet (2021),  eMag în Ungaria, în 2019 sau Bico Industries, parte a holdingului ROCA, într-o serie de tranzacţii în Republica Moldova şi Lituania.

Un studiu EY privind structura pieţei de fuziuni şi achiziţii în 2023 arată că ponderea românilor care au preluat afaceri în afara ţării în total fuziuni şi achiziţii în 2023 a fost de 5%, un procent care va creşte în 2024 potrivit estimărilor ZF.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.