Antreprenorii României au capitalizat libertatea economică din ultimii 35 de ani. Acum este nevoie să se gândească la nevoile societăţii. Apartenenţa la UE şi NATO ne-a adus stabilitate, acces la pieţe şi resurse, contribuind decisiv la dezvoltarea afacerilor

Autor: Ramona Cornea Postat la 10 decembrie 2024 46 afişări

Antreprenorii României au fost motorul transformării economice din ultimele trei decenii, valorificând libertatea economică, precum şi oportunităţile aduse de apartenenţa la Uniunea Europeană şi NATO.

Antreprenorii României au capitalizat libertatea economică din ultimii 35 de ani. Acum este nevoie să se gândească la nevoile societăţii. Apartenenţa la UE şi NATO ne-a adus stabilitate, acces la pieţe şi resurse, contribuind decisiv la dezvoltarea afacerilor

„România a fost dusă înainte de întreprinzătorii cinstiţi care au lucrat cu râvnă pentru ca această ţară să beneficieze de avantajele apartenenţei la UE şi, mai ales, au capitalizat libertatea economică“  „România a avansat în primul rând pentru că a fost impulsionată de apartenenţa la UE, la NATO şi de ceea ce aceşti oameni dau ca sevă societăţii româneşti, însă oamenii de afaceri trebuie să gândească şi la nevoile societăţii în ansamblu“.

Antreprenorii României au fost motorul transformării economice din ultimele trei decenii, valorificând libertatea economică, precum şi oportunităţile aduse de apartenenţa la Uniunea Europeană şi NATO. Integrarea în aceste structuri a adus stabilitate, acces la pieţe şi resurse, contribuind decisiv la dezvoltarea mediului de afaceri local.  Acum este momentul ca antreprenorii să-şi asume o responsabilitate mai mare faţă de nevoile societăţii şi să contribuie la construcţia unei comunităţi mai echitabile, au fost câteva dintre concluziile emisiunii de business ZF Live care l-a avut invitat pe Daniel Dăianu, fost ministru, academician şi preşedintele Consiliului Fiscal. 

„România a fost dusă înainte de întreprinzătorii cinstiţi care au lucrat cu râvnă pentru ca această ţară să beneficieze de avantajele apartenenţei la Uniunea Europeană şi, mai ales, au capitalizat libertatea economică.

Un regim autoritar, un regim care nu se sfieşte să recurgă la mijloace nedemocratice pentru a se perpetua va strivi şi libera iniţiativă, clasa antreprenorială. România a avansat în primul rând pentru că a fost impulsionată de apartenenţa la UE, la NATO şi de ceea ce aceşti oameni dau ca sevă societăţii româneşti, însă oamenii de afaceri trebuie să gândească şi la nevoile societăţii în ansamblu“, a spus el în cadrul ZF Live.  

O politică economică nu se face numai pentru mediul de afaceri, ci trebuie să aibă în vedere toată societatea, toate categoriile de persoane din acea societate. Dacă politicile publice şi mediul de business nu iau în considerare şi aceste categorii de persoane, ne vom lovi de mai multe dificultăţi în perioada următoare, crede Dăianu. 

„O politică economică trebuie să permită mediului de afaceri să meargă înainte, să nu-l îngrădească, dar totodată să aibă în vedere societatea în ansamblu, pentru că economia liberă nu-i face pe toţi fericiţi, economia liberă are şi persoane, categorii care pierd. Dacă nu ne ocupăm de aceşti concetăţeni, dificultăţile, mai ales în vremuri foarte grele, se înmulţesc“, a explicat preşedintele Consiliului Fiscal. 

Dăianu subliniază că România a avansat datorită integrării în Uniunea Europeană şi NATO, instituţii care au oferit stabilitate şi acces la resurse esenţiale.

„Intrarea în Uniunea Europeană înseamnă a semnat totuşi cedarea unei părţi din suveranitate economică şi ţările au făcut-o cu bună ştiinţă, având în vedere beneficiile apartenenţei la Uniunea Europeană. Nu se putea altfel, nu puteai să fii într-o uniune în care să ai suveranitate totală, aceea nu mai este uniune. Dacă ar fi rămas în afara Uniunii Europene, am fi fost pe o treaptă mult inferioară ca dezvoltare economică.“

Cetăţenii români care au plecat în ţările UE s-au dus acolo pentru că au putut beneficia de libera circulaţie a persoanelor şi de ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, de oportunităţile pe care le oferă, care sunt cu totul şi cu totul altceva decât cei care pleacă pe alte continente, subliniază Dăianu. 

„În Uniunea Europeană, un cetăţean român beneficiază de beneficiile unui cetăţean european. Orice nemulţumiri, frustrări ale cetăţenilor români care sunt în alte ţări din Uniunea Europeană, nu pot oblitera această realitate.  În plus, toate cifrele arată un progres continuu al României, pentru că România nu înseamnă numai guverne. Vremurile sunt peste guverne, nu există guvern în lume care s-a descurcat bine sub povara efectelor crizei financiare, povara pandemiei, sub criza energetică, care a venit cu o creştere masivă a costului vieţii, sub consecinţele războiului din Ucraina.“

România se află la o răscruce de drumuri, iar deciziile luate acum vor influenţa traiectoria economică şi socială a ţării în anii următori. 

„Haosul este foarte dificil de gestionat, am avut alegeri parlamentare, avem o majoritate care arată că cea mai mare parte a spectrului politic doreşte ca România să rămână ataşată valorilor democraţiei, care sunt întruchipate de două instituţii mari -  Uniunea Europeană şi NATO. Vremurile vor fi grele, vor fi dificile. Eu am anticipat tendinţele iliberale, am şi scris despre aceste tendinţe, mi se păreau inevitabile într-o lume în care globalizarea a eşuat în largă măsură şi a creat premise pentru asemenea reacţii. Dar asta nu înseamnă să renunţăm la democraţie, trebuie să căutăm în România să reducem din vulnerabilităţi, să diminuăm din fragilitatea noastră, să evităm ca România să nu mai aibă finanţare, fie ea externă sau internă“, a concluzionat Daniel Dăianu.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.