Anul industrialului în real estate: patru din cele mai mari cinci proiecte noi anunţate pentru acest an sunt dezvoltări de centre logistice şi industriale
Volumul spaţiilor logistice şi industriale închiriate în primele nouă luni ale anului a totalizat circa 575.000 metri pătraţi, representând o scădere de 20% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor firmei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Contractele noi au avut o proporţie de 58% din volumul total tranzacţionat.
♦ După un 2024 cu puţine livrări de industrial, pe măsură ce principalii jucători s-au concentrat pe realizarea de achiziţii, în 2025 revin la investiţii in construcţii noi de platforme.
Volumul spaţiilor logistice şi industriale închiriate în primele nouă luni ale anului a totalizat circa 575.000 metri pătraţi, representând o scădere de 20% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor firmei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Contractele noi au avut o proporţie de 58% din volumul total tranzacţionat.
Cifrele pe trimestrul al III-lea indică 164.000 metri pătraţi tranzacţionaţi, nivel comparabil cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Totuşi volumul tranzacţionat este pe un trend de uşoară scădere, comparând cu trimestrul al II-lea când s-au contractat 213.000 metri pătraţi, dar şi cu primele trei luni ale anului când volumul total a atins 196.900 metri pătraţi.
Dezvoltatorii au continuat să livreze noi proiecte, astfel că în trimestrul al III-lea noile proiecte finalizate au totalizat peste 170.000 metri pătraţi, din care cel mai relevant este extinderea cu 53.500 metri pătraţi a proiectului VGP Braşov.
Această clădire va reprezenta centrul de distribuţie al companiei Inter Cars din domeniul pieselor auto.
În total, în primele nouă luni din 2024 au fost livrate proiecte de 275.000 metri pătraţi şi mai sunt în derulare clădiri cu suprafeţe de peste 430.000 metri pătraţi. Livrările noi din acest an ar urma să totalizeze aproximativ 500.000 metri pătraţi, comparabil cu anul 2023.
Livrările de noi proiecte de retail au atins în 2024 un nivel de circa 200.000 metri pătraţi, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, după un 2023 în care dezvoltatorii au construit 213.000 metri pătraţi spaţii de retail noi, un record al ultimilor şapte ani.
„Pe segmentul de retail, estimările arată că în 2024 livrările de noi proiecte ar putea depăşi 200.000 metri pătraţi, ceea ce înseamnă că am putea asista la un nou record. În plus, pe termen scurt şi lung dezvoltatorii au anunţat proiecte care depăşesc 800.000 metri pătraţi, proiecte care sunt deja în construcţie sau se află în diferite etape de autorizare şi care urmează să fie finalizate până la sfârşitul deceniului şi care includ mai multe centre comerciale supraregionale de peste 100.000 metri pătraţi fiecare“, a spus Vlad Săftoiu, head of research, Cushman & Wakefield Echinox.
Dintre cele mai importante cinci proiecte aşteptate a fi gata în 2025, patru reprezintă proiecte de logistică şi industrial – cel mai mare este al CTP, la Ploieşti, de 80.000 mp, urmat de WDP cu două de 33.000 respectiv 15.000 mp şi ELI Park cu alţi 20.000 mp lângă Bucureşti. Cel mai mare proiect comercial livrat anul acesta reprezintă o extindere a Iulius Mall Suceava. De asemenea, ar fi posibilă livrarea Mall Moldova de la Iaşi, dezvoltat de Prime Kapital, lângă care construieşte şi IKEA primul magazin din Iaşi.
Alte proiecte comerciale importante care sunt în lucru sunt Promenada Bucureşti – extindere care aduce lângă actualul centru comercial şi un hotel, birouri, cinema dar şi noi spaţii de retail, sau Rivus Cluj, cel mai mare mall din România, parte a unui complex proiect mixt dezvoltat de Iulius.
În T3/2024, au fost finalizate patru proiecte, dintre care două parcuri de retail noi - Annabella Retail Park, dezvoltat de proprietarul local de reţele de magazine Annabella în Râmnicu Vâlcea şi Sinaia Plaza, investiţie realizată de către Imo Invest Total, plus două extensii ale unor parcuri existente - Ploieşti Shopping City, proiect deţinut de NEPI Rockcastle şi Prahova Value Centre, aflat în proprietatea Prime Kapital - MAS REI, cu o suprafaţă cumulată de aproximativ 22.000 metri pătraţi.
Pe segmentul de birouri, în Bucureşti, în prezent sunt în construcţie proiecte totalizând 144.000 metri pătraţi, însă 90% din această suprafaţă va fi livrată în 2026 şi 2027 în subpieţe precum Centru, Centru – Vest, Floreasca - Barbu Văcărescu sau Dimitrie Pompeiu, după doi ani 2024 si 2025 cu livrări minime istorice, respectiv 16.000 metri pătraţi. De menţionat că în anul 2025, niciun proiect de birouri nu va fi livrat în Bucureşti. În 2024 a fost finalizat proiectul AFI Loft de aproape 16.000 mp, fiind singura clădire nouă de birouri construită în Capitală, după ani în care anual se livrau în medie 200.000 mp de noi birouri.
Pe segmentul industrial, stocul total a depăşit cel mai probabil 7,5 milioane metri pătraţi la finalul anului 2024, din care circa 400.000 metri pătraţi au fost finalizaţi în 2024. „Proiectele în construcţie totalizează de asemenea peste 400.000 metri pătraţi, din care majoritatea urmează să fie livrate în 2025“, a spus Vlad Săftoiu.
De partea cealaltă el explică faptul că actualul context politic este o provocare nu doar pentru România, şi nu doar în acest an.
„Din acest motiv vedem o abordare precaută a investitorilor, care va continua şi pe termen scurt. Pe de altă parte, România continuă aibă o performanţă macroconomică peste media UE, ceea ce este un avantaj competitiv pe care ar trebui să îl exploatăm la maxim“, a subliniat consultantul.
De asemenea, concluzia de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox în rândul celor mai importanţi investitori şi dezvoltatori din România, 64% dintre respondenţi prognozează o creştere a valorii portofoliilor, 30% se aşteaptă la stagnare, în timp ce doar 6% estimează o scădere.
Cushman & Wakefield Echinox a intervievat în luna octombrie managerii unora dintre cei mai importanţi investitori şi dezvoltatori imobiliari locali, regionali şi globali, cu un portofoliu cumulat în România de peste 15 miliarde de euro, având o cotă de piaţă de aproximativ 50% din activele imobiliare locale moderne.
Bucureştiul şi pieţele secundare şi-au consolidat poziţia de principale destinaţii de investiţii, astfel că aproximativ 80% dintre respondenţi în 2024 (comparativ cu 66% în 2023 şi 63% în 2022) indică Bucureştiul ca locaţie principală pentru noi investiţii. De asemenea, pieţele terţiare (oraşe cu mai puţin de 200.000 de locuitori) şi-au crescut atractivitatea, fiind vizate de 31% dintre investitori în 2024 (faţă de 24% în 2023 şi 20% în 2022). Oraşele secundare continuă să fie o destinaţie atractivă pentru mai mult de 65% din respondenţi.
Această evoluţie subliniază diversificarea portofoliilor investiţionale şi interesul crescut pentru pieţele emergente din afara capitalei. Atractivitatea acestor zone este susţinută de oportunităţile de creştere, costurile mai scăzute şi dinamica pozitivă a pieţei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro