Anunţ important din partea OMS: Subestimarea variantei Omicron ar putea aduce pagube severe în sistemul sanitar
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat împotriva descrierii variantei Omicron ca fiind uşoară, spunând că potenţialul ucigaş al noii mutaţii este mult subestimat, potrivit BBC News.
Studiile recente sugerează că tulpina Omicron are şanse mai mici să îmbolnăvească grav oamenii decât variantele anterioare de Covid.
Dar numărul record de persoane infectate a lăsat sistemele de sănătate sub o presiune severă, a declarat şeful OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Luni, SUA au înregistrat peste un milion de cazuri de Covid în 24 de ore.
OMS – agenţia de sănătate a ONU – a declarat că numărul cazurilor globale a crescut cu 71% în ultima săptămână, iar în America cu 100%. Dintre cazurile grave din întreaga lume, 90% au fost nevaccinaţi.
„Deşi Omicron pare a fi mai puţin sever în comparaţie cu Delta, în special la cei vaccinaţi, aceasta nu înseamnă că ar trebui clasificat drept uşor”, a declarat doctorul Tedros într-o conferinţă de presă joi.
„La fel ca variantele anterioare, Omicron ucide oameni”.
„De fapt, tsunami-ul de cazuri este atât de mare şi rapid, încât copleşeşte sistemele de sănătate din întreaga lume”.
Omicron este foarte contagios şi poate infecta oamenii chiar dacă sunt complet vaccinaţi. Cu toate acestea, vaccinurile sunt în continuare esenţiale, deoarece ajută la protejarea împotriva formelor severe de boală care ar putea duce la spitalizare.
Joi, Marea Britanie a raportat 179.756 de cazuri şi 231 de decese legate de Covid. O serie de spitale au declarat incidente „critice” din cauza absenţei personalului şi a presiunilor în creştere cauzate de Covid.
În alte zone, numărul pacienţilor din spiatele este, de asemenea, în creştere. Ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran, a avertizat săptămâna aceasta că luna ianuarie va fi foarte dificilă pentru sistemele sanitare.
El a adăugat că pacienţii Omicron ocupau paturi „convenţionale” în spitale, în timp ce Delta punea sub presiune departamentele de terapie intensivă. Franţa a raportat joi 261.000 de cazuri.
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că sistemul de sănătate al ţării este în prezent supus unei presiuni mari. Ţara a înregistrat joi peste 9.000 de cazuri, potrivit presei locale.
În ultimele sale comentarii, Dr. Tedros a repetat apelurile pentru o mai mare distribuţie a vaccinurilor în scopul ajutorării ţărilor mai sărace.
El a spus că, pe baza lansării actuale a vaccinului, 109 ţări vor rata ţinta OMS ca 70% din lume să fie complet vaccinată până în iulie.
Anul trecut, şeful OMS a spus că lumea va avea suficiente doze de vaccin în 2022 pentru a imuniza întreaga populaţie adultă la nivel global - dacă ţările occidentale nu adună vaccinuri pentru a le folosi în programele de rapel.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro