Aproape 500 de angajaţi urmează să fie concediaţi după ce explozia preţurilor la energie şi gaze forţează grupul Alro să suspende din august activitatea producătorului de alumină Alum Tulcea
Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, şi cel mai mare consumator de energie electrică din România, supune aprobării Adunarii Generale a Actionarilor din 29 iulie decizia de suspendare temporară a operaţiunilor de producţie de alumină ale Alum Tulcea pentru o perioadă estimată de 17 luni, în contextul exploziei preţurilor la energie electrică şi la gaze.
În urma acestei măsuri, aproximativ 500 de angajaţi urmează sa fie disponibilizati la fabrica din Tulcea, in timp ce uzina va pastra un grup cheie de specialisti pentru a efectua activitati de cercetare-dezvoltare, logistica, intretinere si reparatii pentru a fi pregatita pentru o repornire rapida si reinceperea productiei atunci cand conditiile pietei de energie se vor imbunatati, au anunţat reprezentanţii Arlo la bursă.
La sfârşitul anului trecut, Alum Tulcea avea 792 de angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. În această perioadă, compania a raportat pierderi de 29,4 mil. lei.
„Criza economica generata de pandemie a fost intensificata de criza energetica din 2021 ca urmare a cresterii accelerate a preturilor la electricitate si la gazele naturale, cu un impact negativ asupra costurilor de productie pentru alumina calcinata si aluminiul electrolitic. Costul gazelor naturale pentru o tona de alumina este semnificativ mai mare decat pretul unei tone de alumina importata si livrata catre ALRO”, spune Gheorghe Dobra, Director General ALRO si Presedinte al Consiliului de Administratie al ALUM.
El precizează că alumina produsa de ALUM ar ajunge la un cost de peste 900 dolari/tona, in timp ce pretul aluminei pe pietele internationale este de aproximativ 500 dolari/tona.
„Ponderea produselor energetice doar in costul total al aluminei este remarcabil de mare, ajungand la aproximativ 500 dolari/tona in 2022”, adaugă Gheorghe Dobra.
Pretul gazului a crescut de zece ori de la 18 euro/MWh in T1/2021, la peste 180 euro/MWh in T4/2022. Pretul energiei electrice a urmat aceeasi tendinta si de la 60 euro/MWh in T1/2021, a ajuns si a depasit 500 euro/MWh in T4/2022.
În prezent, pe piata exista un deficit de energie electrica si de gaze naturale pentru consumatori.
Pretul certificatului de emisii de dioxid de carbon (CO2) a crescut de la circa 25 euro/certificat la sfarsitul anului 2020, la peste 90 euro/certificat, in prezent.
În acest context, ALRO si ALUM au dezvoltat scenarii de functionare la un prag minim de rentabilitate sau de reducere a pierderilor financiare prin suspendarea anumitor activitati de productie si trecerea unor echipamente de productie in stand-by.
La finalul anului trecut, Alro a anunţat la Bursa de la Bucureşti că activitatea de producţie a aluminiului se va diminua, de la cinci hale de electroliză la două hale, din cauza preţurilor ridicate la energie şi că se va concentra doar pe investiţiile care aduc câştiguri şi îmbunătăţiri ale activităţi urmând ca celelalte investiţii să fie amânate. Grupul a înregistrat o cifră de afaceri de 3,5 miliarde de lei, în creştere faţă de 2,5 miliarde de lei în 2020 şi un profit net de 26 de milioane de lei, mult mai mic faţă de cele 335 de milioane de lei din 2020.
Acţiunile ALR s-au depreciat cu 24% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii totale de aproape 12 milioane de lei, dinamica fiind afectată de efectele războiului ruso-ucrainean şi de preţurile ridicate din industria energetică.
Compania, cu 974 mil. lei capitalizare, este controlată în proporţie de 54,1% de Vimetco Plc, urmat de Pavăl Holding (23,2%), alţi acţionari (12,4%) şi Fondul Proprietatea (10,2%).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro