Arabia Saudită este din ce în ce mai aproape de organizarea Cupei Mondiale din 2034
Arabia Saudită este pe punctul de a găzdui Cupa Mondială din 2034, marcând o altă etapă importantă în încercarea regatului de a deveni o putere sportive, conform Bloomberg.
Australia, care părea a fi singurul potenţial rival, a decis să nu candideze pentru acest turneu, potrivit unei declaraţii a FFA (Federaţia de Fotbal din Australia) de marţi.
Arabia Saudită şi-a prezentat candidatura pentru ediţia din 2034 la doar câteva momente după ce FIFA a anunţat la începutul acestei luni că este în căutarea de gazde din Asia şi Oceania.
O candidatură de succes a Arabiei Saudite ar însemna că Cupa Mondială ar reveni în regiunea Golfului pentru a doua oară, după ce Qatar a fost gazda ediţiei din 2022.
În timp ce Cupa Mondială din Qatar a fost organizată în timpul iernii pentru a scăpa de căldură, planurile Arabiei Saudite privind calendarul turneului rămân incerte.
Spre deosebire de Qatar, care a trebuit să înceapă să planifice şi să construiască stadioane de la zero, Arabia Saudită are deja planuri pentru a construi mai multe stadioane noi, deoarece a fost selectată pentru a găzdui Cupa Asiei la fotbal în 2027. Ţara va trebui să aibă cel puţin 14 stadioane cu o capacitate de peste 40.000 de locuri. Până în prezent, are doar două care corespund acestui criteriu.
Regatul "intenţionează să ofere un turneu de clasă mondială şi se va inspira din transformarea socială şi economică în curs a Arabiei Saudite", potrivit presei de stat.
Sub conducerea prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, Arabia Saudită investeşte sume uriaşe în noi oraşe, staţiuni turistice şi în producţia de vehicule electrice pentru a se distanţa de petrol.
Sportul este o parte importantă a acestui plan, Arabia Saudită găzduind în ultimii ani evenimente precum curse de Formula 1, meciuri de box şi Raliul Dakar.
De asemenea, a făcut investiţii substanţiale în fotbal. Între iunie şi august, echipele ţării au cheltuit 875 de milioane de dolari pentru a achiziţiona talente străine precum brazilianul Neymar şi francezul Karim Benzema. Aceste recrutări de profil înalt au urmat achiziţionării superstarului portughez Cristiano Ronaldo.
Criticii au acuzat Arabia Saudită de "spălarea sportivă" a imaginii sale şi a situaţiei drepturilor omului prin aceste evenimente. Cu toate acestea, într-un interviu recent pentru Fox News, prinţul moştenitor a subliniat că investiţiile în sport sunt destinate în primul rând să stimuleze economia ţării.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro