Arabia Saudită îşi redefineşte strategia globală: Fondul Suveran îşi reduce dramatic investiţiile externe pentru a stimula proiectele strategice din ţară
Fondul Suveran de Investiţii al Arabiei Saudite îşi propune să reducă cu aproximativ o treime ponderea investiţiilor internaţionale, renunţând astfel la cheltuielile masive din afara ţării din ultimul deceniu şi orientându-se mai intens asupra economiei interne, raportează Financial Times.
Fondul Public de Investiţii (PIF), care deţine active de aproximativ 930 de miliarde de dolari, a anunţat că intenţionează să scadă proporţia fondurilor investite în străinătate de la 30% la 18-20%.
În cadrul conferinţei Future Investment Initiative, desfăşurată marţi la Riad, guvernatorul PIF, Yasir al-Rumayyan, a menţionat că, iniţial, cea mai mare parte a investiţiilor fondului se concentra pe proiecte din Arabia Saudită.
„Ulterior, proporţia investiţiilor internaţionale a crescut de la 2% la 30%”, a adăugat el. „Acum, ne propunem să o reducem la un interval de 18-20%.”
Pe măsură ce PIF se confruntă cu presiunea de a genera profituri şi de a-şi onora o gamă extinsă de angajamente interne, fondul a impus noi condiţii administratorilor de fonduri, solicitându-le să prioritizeze investiţiile în Arabia Saudită pentru a obţine noi mandate.
Deja, PIF şi-a vândut participaţia la BlackRock şi a renunţat la acţiunile deţinute în compania de croaziere Carnival şi în grupul de divertisment Live Nation.
Potrivit documentelor depuse la US Securities and Exchange Commission, valoarea de piaţă a acţiunilor americane deţinute de PIF a scăzut de la aproximativ 35 de miliarde de dolari la sfârşitul lui 2023 la 20,5 miliarde de dolari la 31 martie, stabilizându-se în al doilea trimestru la 20,6 miliarde de dolari.
PIF joacă un rol central în planul amplu al prinţului moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, de a diversifica economia regatului şi de a reduce dependenţa acesteia de veniturile din petrol.
Anterior, PIF s-a remarcat prin investiţii semnificative, inclusiv 45 de miliarde de dolari în Fondul Vision al SoftBank în 2016 şi 20 de miliarde de dolari într-un fond de infrastructură al Blackstone în anul următor.
Fondul a făcut şi achiziţii notabile, precum clubul de fotbal Newcastle United, şi a susţinut iniţiative precum turneul profesionist LIV Golf.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro