Cum arată medicina stomatologică în micile oraşe? Nu există cabinete publice şi doar câteva localităţi au cabinete şcolare pentru elevi. „A venit un medic tânăr care ar fi dorit să facă un cabinet pe lângă şcoli, în regim public, numai că nu au fost bani“

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 14 ianuarie 2025 26 afişări

În trei oraşe analizate de ZF, Turnu Măgurele (Teleorman), Găeşti (Dâmboviţa) şi Luduş (Mureş), similare ca număr de locuitori, nu există niciun cabinet stomatologic public, pentru pacienţii care nu îşi permit să achite costurile unor probleme dentare.

Cum arată medicina stomatologică în micile oraşe? Nu există cabinete publice şi doar câteva localităţi au cabinete şcolare pentru elevi. „A venit un medic tânăr care ar fi dorit să facă un cabinet pe lângă şcoli, în regim public, numai că nu au fost bani“

Asistenţa medicală stomatologică este mai bine de 99% privată, la nivel naţional fiind doar 35 de cabinete publice. În oraşe mai funcţionează cabinete stomatologice şcolare, doar pentru elevii din localitatea respectivă La circa 4.500 de şcoli şi licee, sunt doar 550 de cabinete şcolare stomatologice Restul populaţiei acoperă din bani proprii procedurile dentare.

În trei oraşe analizate de ZF, Turnu Măgurele (Teleorman), Găeşti (Dâmboviţa) şi Luduş (Mureş), similare ca număr de locuitori, nu există niciun cabinet stomatologic public, pentru pacienţii care nu îşi permit să achite costurile unor probleme dentare. În două dintre oraşele luate ca exemplu în demersul jurnalistic, Găeşti şi Luduş, copiii au totuşi acces la un medic dentist în cabinetele şcolare din oraş.

Cu un număr mare de medici dentişti (circa 20.000 de profesionişti), domeniul stomatologiei nu-şi găseşte însă loc şi în spitale publice din oraşele mici şi medii ale ţării, autorităţile locale prioritizând alte investiţii. Specialiştii vorbesc însă despre legătura dintre problemele dentare şi starea de sănătate generală a populaţiei.

Cum arată situaţia din teren?

„Nu avem cabinet stomatologic de stat, toate cabinetele funcţionează în regim privat, în afara spitalului. Nu avem medic stomatolog la spitalul orăşenesc. Am avut o discuţie cu un medic tânăr care ar fi dorit să facă un cabinet pe lângă şcoli, în regim public, numai că nu au fost posibilităţi financiare din partea UAT-ului (Unităţii Administrativ-Teritoriale) să dotăm un astfel de cabinet stomatologic, să-şi poată desfăşura activitatea. Vedem pe bugetul anul acesta dacă ne va permite şi vom găsi resurse“, a spus pentru ZF Dănuţ Cuclea, primarul oraşului Târgu Măgurele, Teleorman. El a precizat că a avut o discuţie cu managerul spitalului orăşenesc din Turnu Măgurele privind deschiderea unui cabinet stomatologic, însă concluzia a fost că plata serviciilor medicale de către Casa de Asigurări nu era suficientă la nivel de costuri. În Turnu Măgurele există în schimb cabinete stomatologice private.

Nici în oraşul Găeşti din judeţul Dâmboviţa nu există cabinet stomatologic public, însă de un an funcţionează în incinta celui mai mare liceu din oraş, Colegiul Vladimir Streinu, un cabinet dentar şcolar, pentru elevii din oraş. Investiţia a fost a primăriei Găeşti, circa 25.000 euro, tot administraţia locală susţinând şi costurile lunare cu consumabilele, de circa 2.000 euro.

„Anul trecut l-am înfiinţat, investiţia nu a fost mare, spaţiul exista, am amenajat în cadrul liceului, a fost în jur de 25.000-30.000 euro, am avut o listă de la DSP cu ce am avut nevoie. Ne mai costă materialele, salariile doctorului şi asistentei sunt plătite de Direcţia de Sănătate Publică. Lunar, costurile cu consumabilele ajung la 10.000 lei. Vin foarte mulţi copii, pentru extracţii, carii, urgenţe în caz că îi doare măseaua“, a spus Gheorghe Grigore, primarul oraşului Găeşti, Dâmboviţa.

El a precizat că a scos de trei ori la concurs postul de medic până a reuşit să găsească un profesionist pentru cabinetul şcolar, care vine de la 30 km de Găeşti, din judeţul alăturat, Argeş. 

Pe lista edilului din Dâmboviţa nu este însă şi un cabinet pentru restul pacienţilor oraşului.

„Nu o să facem şi în spital, nu putem amenaja acolo, nu avem în structura spitalului, avem alte specialităţi. Am demarat multe proiecte pe fonduri europene pentru spital, sunt vreo 18,5 mil. euro atraşi“, a mai completat el.

În centrul ţării, în Luduş, Mureş, este, de asemenea, un singur cabinet stomatologic şcolar care funcţionează de mai bine de 15 ani, iar primăria suportă consumabilele din bugetul local.

„Este un cabinet de stomatologie care deserveşte toate unităţile de învăţământ din Luduş, şi şcoli, şi licee. Avem doar medic stomatolog, nu avem asistent pentru că nu am primit finanţare de la DSP. Medicul şi-a cerut în prezent suspendarea raportului de muncă din motive personale, până la finalul lunii martie, urmând să-şi reia activitatea“, a spus Claudia Vereş, directorul Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Luduş, Mureş.

 

Cum arată piaţa?

La nivel naţional sunt 522 de cabinete stomatologice şcolare şi studenţeşti dedicate, care sunt de asemenea publice. În total, doar liceele şi şcolile primare şi gimnaziale, fără alte tipuri de unităţi de învăţământ, numără circa 4.500 de unităţi, ceea ce înseamnă că doar elevii din circa 11% din învăţământul primar, gimnazial şi liceal au acces la un medic pentru probleme dentare.

În zona medicinei stomatologice pentru adulţi, situaţia este una critică, fiind doar 35 de cabinete publice. Restul de 17.000 de cabinete sunt private. Unele dintre acestea intră în contract cu Casa de Asigurări, însă bugetul alocat este unul mic, iar mulţi medici se plâng de birocraţie şi limitarea procedurilor medicale în baza trimiterii. Dacă cifra de afaceri a companiilor din domeniul stomatologic a depăşit 5,3 miliarde de lei, bugetul alocat de CNAS a fost de doar 317 mil. lei, adică 6% din tot ce se cheltuie anual în stomatologie. În comparaţie, în Franţa sau Germania circa 65% din cheltuieli sunt acoperite de stat, potrivit datelor dintr-un raport realizat de Comisia Europeană şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Numărul de angajaţi din cabinetele dentare se apropie de 20.000, din cele mai recente date. O consultaţie stomatologică în privat ajunge şi la 200 de lei în marile oraşe, iar un detartraj, important în prevenţia cariilor, poate costa şi 300 de lei.

 

Dănuţ Cuclea, primarul oraşului Târgu Măgurele, Teleorman

Nu au fost posibilităţi financiare din partea UAT-ului (Unităţii Administrativ-Teritoriale) să dotăm un astfel de cabinet stomatologic, să-şi poată desfăşura activitatea. Vedem pe bugetul anul acesta dacă ne va permite şi vom găsi resurse.

Gheorghe Grigore, primarul oraşului Găeşti, Dâmboviţa

Anul trecut am înfiinţat cabinetul stomatologic şcolar, investiţia nu a fost mare, spaţiul exista, am amenajat în cadrul liceului, a fost în jur de 25.000-30.000 euro.

Vin foarte mulţi copii, pentru extracţii, carii, urgenţe în caz că îi doare măseaua. Am scos de trei ori postul la concurs pentru un medic.

Claudia Vereş, directorul Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Luduş, Mureş

Este un cabinet de stomatologie care deserveşte toate unităţile de învăţământ din Luduş, şi şcoli, şi licee. Avem doar medic stomatolog, nu avem asistent pentru că nu am primit finanţare de la DSP.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.