Arbitrul celor mai dezvoltate naţiuni din întreaga lume anunţă un taifun economic: Economia globală va scădea pe fondul ratelor prea mari şi a inflaţiei care nu pare să dea înapoi. Vorbim de cel mai slab ritm de creştere economică de la criza din 2008 încoace

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 20 septembrie 2023 384 afişări

Arbitrul celor mai dezvoltate naţiuni din întreaga lume anunţă un taifun economic: Economia globală va scădea pe fondul ratelor prea mari şi a inflaţiei care nu pare să dea înapoi. Vorbim de cel mai slab ritm de creştere economică de la criza din 2008 încoace

Economia mondială este pe cale să sufere o contracţie, în condiţiile în care creşterile ratelor dobânzilor afectează activitatea economică, iar redresarea Chinei după pandemie pare să eşueze, scrie Bloomberg.

Potrivit celor mai recente previziuni ale OCDE, creşterea economică se va diminua la 2,7% în 2024, după o expansiune deja „sub aşteptări” de 3% în acest an. Cu excepţia anului 2020, atunci când pandemia a lovit lumea, aceasta este cea mai slabă expansiune economică anuală de la criza mondială din 2008 şi până în prezent.

„În timp ce inflaţia ridicată continuă să se dezlănţuie, economia mondială rămâne într-o poziţie dificilă. Ne confruntăm cu dubla provocare a inflaţiei şi a unei evoluţii economice sub aşteptări”, a declarat Clare Lomabrdelli, economistul-şef al OCDE.

Organizaţia cu sediul la Paris a avertizat că prognoza pesimistă vine pe fondul multiplelor runde de înăsprire a politicii monetare, dar şi pe fondul inflaţiei care s-a dovedit a fi foarte persistentă şi care ar putea necesita o nouă majorare a ratelor dobânzii.

După un început de an 2023 care a depăşit toate aşteptările, împins de la spate de scăderea preţurilor la energie şi redeschiderea Chinei, o temperare a creşterii economice globale este cel mai aşteptat şi prognozat scenario de către OCDE.

„Impactul politicii monetare devine din ce în ce mai vizibil în economie, încrederea mediului de afaceri şi a consumatorilor a scăzut, iar revenirea Chinei s-a estompat”, au declarat reprezentanţii instituţiei.

Perspectivele sumbre îi vor pune la încercare pe bancherii centrali, deoarece efectul luptei lor împotriva inflaţiei de până acum continuă să se răsfrângă asupra economiei, iar politicienii se tem că activitatea economică este sufocată.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a lansat a zecea majorare consecutive a ratei dobânzii, deşi a semnalat că s-ar putea să se fi atins vârful. Se aşteaptă ca Rezerva Federală să lanseze aceeaşi măsură miercuri.

OCDE a avertizat împotriva unei relaxări, inflaţia continuând să persiste în multe ţări, chiar dacă indicatorii principali sunt în scădere.

În ceea ce priveşte perspectivele regionale şi naţionale, OCDE şi-a redus previziunile de creştere pentru zona euro pentru acest an şi anul viitor, estimând o contracţie de 0,2% în Germania în 2023, ceea ce face ca aceasta să fie singura ţară din G-20, cu excepţia Argentinei, care va suferi o scădere. În timp ce expansiunea SUA va fi mai puternică decât se preconiza în iunie, aceasta va încetini la 1,3% în 2024, de la 2,2% în 2023.

Prognozele privind încetinirea economică au fost deosebit de accentuate pentru China, unde se estimează că economia va creşte cu mai puţin de 5% anul viitor, în condiţiile în care cererea internă scăzută şi tensiunile structurale de pe pieţele imobiliare afectează creşterea. OCDE a declarat că marja de manevră pentru un sprijin politic eficient în China ar putea fi, de asemenea, mai limitată decât în trecut.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
inflatie,
scadere,
economie,
crestere economica,
fond,
rate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.