Aristocraţii dividendelor. AT&T, Exxon Mobil şi Chevron, cele mai mari randamente ale dividendelor în rândul companiilor care majorează sumele repartizate de cel puţin 25 de ani
AT&T Inc., Exxon Mobil Corp. şi Chevron Corp. se află pe primele locuri în rândul companiilor din indicele S&P 500 Dividend Aristocrats în ceea ce priveşte randamentele dividendelor propuse spre distribuire, oferind acţionarilor câştiguri de 6,9%, 6,1%, respectiv 5,1%, potrivit Visual Capitalist.
♦ Indicele S&P 500 Dividend Aristocrats a supraperformat indicele S&P 500 în principal în perioade de recesiuni (2000-2002, 2008).
AT&T Inc., Exxon Mobil Corp. şi Chevron Corp. se află pe primele locuri în rândul companiilor din indicele S&P 500 Dividend Aristocrats în ceea ce priveşte randamentele dividendelor propuse spre distribuire, oferind acţionarilor câştiguri de 6,9%, 6,1%, respectiv 5,1%, potrivit Visual Capitalist.
Cele trei companii oferă dividende în creştere de cel puţin 33 de ani.
Pe locurile următoare se află International Business Machines Corp. (4,9%), Abbvie Inc. (4,8%), Realty Income Corp. (4,2%), People’s United Financial Inc. (4,1%), Federal Realty Investments Trust (4%), Consolidated Edison Inc. (4%) şi Amcor Plc. (3,9%).
S&P 500 Dividend Aristocrats este un coş de 65 de acţiuni considerate ca fiind unele dintre cele mai sigure de pe Wall Street datorită istoricului lor în furnizarea de randamente constante şi predictabile.
Aşa-numitul „dividend aristocrat“ este o companie din cadrul indicelui american S&P 500 care nu doar că plăteşte în mod regulat dividende, ci le şi majorează în fiecare an. O companie este considerată astfel dacă a majorat valoarea dividendului în ultimii cel puţin 25 de ani şi dacă are o capitalizare de peste 3 miliarde de dolari.
Mare parte din aceste companii, cum ar fi McDonald’s, Coca-Cola Co. şi Walmart, au ceea ce se numeşte valoare de brand şi beneficiază de recunoaştere internaţională. De exemplu, 94% din populaţia lumii recunoaşte logoul Coca-Cola.
Segmentat, sectorul energetic oferă cel mai ridicat randament mediu, de 5,5%, însă include doar Exxon Mobil Corp. şi Chevron Corp., companiile de pe locurile doi şi trei. Palmaresul lor de dividende în creştere se poate diminua însă în anii următori ca urmare a tranziţiilor dinspre industria petrolieră spre alte segmente mai „îmbrăţişate“ de noul context european.
Doar în 2020 companiile din big oil au raportat pierderi record, iar Exxon a fost exclusă din indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA).
Companiile din sectorul industrial şi cele care produc consumabile de bază sunt cele mai numeroase, cu 14 şi 13 acţiuni în lista de 65, adică ponderi de 20,4% şi 19,7%. Acestea reprezintă 40% din Dividend Aristocrats Index, dar mai puţin de 20% din S&P 500.
Companiile din sectorul industrial, cum ar fi 3M şi Caterpillar, au un randament mediu al dividendului de 1,6%, în timp ce companiile din sectorul consumer defensive, printre care Clorox, Target, Pepsi şi Procter & Gamble, oferă un randament mediu de 2,2%.
Pe locurile următoare din punctul de vedere al ponderii în indicele S&P 500 Dividend Aristocrats sunt producătorii de materiale (12,4%), sectorul financiar (11%) şi companiile de îngrijirea sănătăţii (10,5%). Consumer ciclical (10%), sector din care fac parte companii precum Lowe’s sau McDonald’s, a majorat dividendele în medie în ultimii 50 de ani, perioadă de timp mai mare decât în cazul oricărui sector.
Cea mai mare perioadă în care companiile din componenţa indicelui au acordat dividende în creştere este de 65 de ani consecutivi, în cazul companiilor Genuine Parts Co. şi Dover Corp., fiind urmate cu 54 de ani de Procter & Gamble Co. şi Emerson Electric Co.. Cincinnati Financial Corp. a oferit dividende în creştere în ultimii 60 de ani, Coca Cola şi Johnson & Johnson în ultimii 58 de ani, iar Colgate-Palmolive Co. şi Lowe’s în ultimii 57 de ani.
Indicele Dividend Aristocrats a subperformat uşor piaţa în ultimii 10 ani, cu un randament anual de 14,5%, comparativ cu avansul anualizat de 14,8% al S&P 500. Cu toate acestea, companiile incluse în Dividend Aristocrats Index prezintă un risc uşor mai scăzut faţă de cele din componenţa S&P 500, scrie SureDividend.
Indicele companiilor care oferă dividende în creştere de la an la an a supraperformat indicele S&P 500 în principal în perioade de recesiuni (2000-2002, 2008), reuşind să treacă mai uşor peste ele, în contextul în care emitenţii au înregistrat ieşiri mai mici. În 2008, de exemplu, Dividend Artistocrats Index a scăzut cu 22%, în timp ce S&P 500 a cunoscut o scădere de 38%.
Pentru business-urile mari, cu avantaje competitive puternice, este mai uşor să treacă prin recesiuni, reuşind să genereze cash flow-uri solide şi să câştige cotă de piaţă, în timp ce business-urile mai mici se luptă să supravieţuiască în astfel de perioade.
Într-un mediu de piaţă în mare parte conturat de rate de dobândă scăzute şi randamente comprimate în ceea ce priveşte instrumentele cu venit fix, companiile din categoria dividend aristocrat pot fi o alternativă atractivă pentru investitorii cu o strategie pe termen lung.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro