ASF: Asigurătorii vor plăti mai mult la fondul de garantare dacă nu rezolvă problemele pe piaţa RCA
Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, i-a avertizat pe asigurători că va propune majorarea contribuţiilor pe care companiile le plătesc la fondul de garantare, dacă nu vor reuşi să eficientizeze activitatea pe segmentul RCA, potrivit unui comunicat al ASF.
"Nu se poate ca acest produs să genereze atâtea probleme pe piaţa asigurărilor", a avertizat Negriţoiu într-o întâlnire cu directorii mai multor companii de asigurări care reprezintă peste 70% din piaţă şi cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare Reasigurare din România (UNSAR), potrivit unui comunicat transmis miercuri de ASF.
Autoritatea vrea constituirea unor grupuri comune de lucru la care să participe reprezentanţi ai ASF, UNSAR şi ai companiilor de asigurări, pentru găsirea unor soluţii de redresare a pieţei RCA, fiind vizată o mai mare transparenţă a primelor, a cheltuielilor de reparaţii şi a acoperirii pagubelor.
Piaţa de asigurări din România este dependentă de segmentul asigurărilor auto, care reprezintă 65,12% din totalul primelor brute subscrise pe categoria asigurărilor generale în 2013, notează ASF în raportul anual publicat marţi.
Datele trimestriale ale ASF arată că în primul trimestru al acestui an piaţa asigurărilor a scăzut cu aproape 3,5% faţă de perioada corespunzătoare din 2013.
Negriţoiu a propus, în timpul întâlnirii cu directorii companiilor de asigurări, elaborarea unui plan de redresare şi dezvoltare a sectorului asigurărilor, având în vedere că piaţa nu dă semne clare de revenire după criza financiară, potrivit comunicatului transmis miercuri.
În anul 2013, piaţa asigurărilor a înregistrat pierderi nete de 1,283 miliarde lei, faţă de 321,58 milioane lei în 2012, mai mult decât pierderile cumulate din cei patru ani anteriori, mai reiese din raportul anual al ASF. Mai mult de jumătate din companiile de asigurări prezente în România au înregistrat pierderi anul trecut. Astfel, doar 17 companii au avut profit, în timp ce celelalte 20 au înregistrat pierdere.
Primele brute subscrise anul trecut în România, pe cele două categorii de asigurări - generale şi de viaţă - au totalizat 8,124 miliarde lei, în scădere cu 132,26 milioane lei faţă de nivelul din 2012, reprezentând o contracţie de 1,6% în termeni nominali şi 5,37% în termeni reali.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro