ASF vrea să prelungească valabilitatea poliţelor RCA emise de Euroins, care ar înceta de drept pe 8 septembrie 2023, cu încă 90 de zile. Pe cine ajută de fapt această propunere dacă şoferii care au poliţe valabile la Euroins primesc încă trei luni în care să adâncească gaura la FGA?
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a înaintat o propunere guvernului de a prelungi valabilitatea poliţelor emise de Euroins, care ar înceta de drept pe 8 septembrie 2023, cu încă 90 de zile, potrivit declaraţiilor făcute de Valentin Ionescu, director în cadrul ASF, la un post de televiziune.
♦ În luna iunie mai erau circa 2 milioane de şoferi cu poliţe RCA active emise de Euroins l Săptămâna trecută, ASF a propus un alt proiect prin care măreşte perioada dintre emiterea unei poliţe RCA şi momentul în care intră în valabilitate de la 30 de zile la 60 de zile. Dacă scopul a fost de a nu aglomera asigurătorii şi a da timp şoferilor să îşi facă asigurări RCA din timp, de ce ASF vrea şi să mărească valabilitatea poliţelor RCA ale Euroins cu încă trei luni?
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a înaintat o propunere guvernului de a prelungi valabilitatea poliţelor emise de Euroins, care ar înceta de drept pe 8 septembrie 2023, cu încă 90 de zile, potrivit declaraţiilor făcute de Valentin Ionescu, director în cadrul ASF, la un post de televiziune. Dacă perioada de valabilitate se măreşte cu trei luni înseamnă că majoritatea poliţelor vor expira până în decembrie şi nu ar mai exista situaţia restituirilor de primă. Pe de altă parte, în cele trei luni gaura la FGA ar putea să se adâncească şi mai mult.
ASF a retras autorizaţia de funcţionare a Euroins România pe 17 martie 2023, moment în care s-a constatat insolvenţa şi s-a demarat promovarea procedurii de faliment împotriva companiei.
Ulterior, pe 9 iunie Tribunalul Bucureşti a demarat oficial intrarea în faliment a Euroins, CITR fiind desemnat lichidator judiciar.
Conform ultimelor cifre, în luna iunie mai erau circa 2 milioane de şoferi cu poliţe RCA active emise de Euroins. Având în vedere numărul încă mare de asiguraţi care încă au poliţă la Euroins, şansele ca în cele trei luni de valabilitate extinsă să producă în continuare daune, adâncind gaura la FGA sunt foarte mari.
Săptămâna trecută, ASF a propus un alt proiect prin care măreşte perioada dintre emiterea poliţei RCA şi momentul în care intră în valabilitate de la 30 de zile la 60 zile. Dacă scopul a fost de a nu aglomera asigurătorii şi a da timp şoferilor să îşi facă asigurări RCA din timp, de ce ASF vrea şi să mărească valabilitatea poliţelor RCA ale Euroins cu încă 3 luni?
Pe total, FGA a plătit de la începutul anului 2023 până la 31 iulie 2023 în contul celor cinci falimente din piaţa asigurărilor, respectiv Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins şi Certasig suma de 434,3 mil. lei, din care 380,3 mil. lei au fost plăţi făcute doar în contul falimentului City Insurance pentru 38.426 cereri de plată. În ceea ce priveşte plăţile către celelalte falimente, FGA a plătit 18 mil. lei în contul falimentului Carpatica Asig pentru 326 cereri de plată, în cazul Astra, FGA a plătit 7,8 mil. lei pentru 268 cereri de plată, în cazul Eruoins suma a ajuns la 27 ,2 mil. lei pentru 7.591 cereri de plată, iar în cazul Certasig, FGA a plătit 957.000 lei pentru 6 cereri de plată. În cazul Euroins, FGA a înregistrat 109.577 cereri de plată în ultimele 4 luni, din care 65.314 sunt cereri de plată privind acordarea despăgubirilor, iar 44.263 sunt cereri de restituire de primă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro