Asociaţia Editorilor din România respinge acuzatiile Consiliului Concurenţei cu privire la o presupusă participare la un cartel care viza eliminarea din piaţă a Bookster. ”Editurile, prin intermediul AER, au somat Bookster, în iunie 2017, să înceteze practicile ilegale, care prejudiciază direct autorii operelor închiriate”
Asociaţia Editorilor din România (AER) respinge acuzatiile Consiliului Concurenţei cu privire la o presupusă faptă de participare la un cartel care viza eliminarea din piaţă a unui serviciu de închiriere de carte (Bookster).
”Acţiunile AER au fost tot timpul publice şi ele fac parte din încercările de a stăvili diverse forme de piraterie şi de încălcare a drepturilor de autor, misiune cuprinsă în Statutul Asociaţiei. Mai mult, Consiliul Concurenţei a ignorat informaţii publice disponibile chiar de la data începerii investigaţiei, inclusiv faptul că entitatea care a depus plângerea privind presupuse fapte anticoncurenţiale era deja reclamată în instanţă, încă din 2019, exact pentru fapte de concurenţă neloială, de către zece edituri membre AER”, se arată întrâun comunicat al AER.
În opinia Asociatiei, Bookster a fost înfiinţat în 2013, ”fără formele legale necesare, dar a creat un întreg sistem de subterfugii prin care s-a declarat mai întâi bibliotecă publică cu acces gratuit (fals, companiile plătesc contracte de circa 50 de euro anual pentru fiecare angajat), apoi «bibliotecă de drept privat», iar acum «platformă de intermediere», totul pentru a nu recunoaşte natura juridică de închiriere a serviciilor prestate, conform Directivei 2006/115/EC, şi a nu achita drepturile de autor aferente activităţii de închiriere de carte”.
Editurile, prin intermediul AER, au somat Bookster, în iunie 2017, prin intermediul unei case de avocatură, să înceteze practicile ilegale, care prejudiciază direct autorii operelor închiriate. Acesta este momentul când, potrivit Consiliului Concurenţei, ia naştere aşa-zisul ”cartel” pentru care au fost investigate zece edituri, pentru ca în final să fie considerate vinovate doar patru, cărora Consiliul le-a adăugat şi două lanţuri de librării.
Investigaţia a fost declanşată în mai 2021, iar documentele ridicate, în septembrie 2021, de la edituri au fost studiate de echipa de investigaţie a Consiliului Concurenţei până în mai 2024, când a fost emis raportul care stă la baza deciziei anunţate pe 21 august 2024.
Potrivit AER, raportul emis de Consiliul Concurentei nu conţine proba niciunei înţelegeri între edituri pentru a nu mai livra coordonat cărţi către Bookster şi a niciunei campanii de denigrare împotriva acestuia.
”De altfel, Bookster a avut constant relaţii comerciale cu multe dintre editurile incriminate, iar acestea din urmă au livrat cărţi chiar în baza unor solicitări pe care exista menţiunea explicită «comandă Bookster».”
Asociatia spune că raportul întocmit de echipa de investigaţie a Consiliului Concurenţei a constatat doar demersuri publice întreprinse de Asociaţia Editorilor din România, dar a ales să le subsumeze unui neprobat şi presupus comportament anticoncurenţial.
AER a contactat, în mod oficial, instituţii publice din România: Ministerul Culturii, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, Biblioteca Naţională a României, Societate de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor CopyRo şi din străinătate: Federaţia Editorilor Europeni (FEP), Federaţia Internaţională a Organismelor de Gestiune Colectivă (IFRRO) pentru a obţine conformarea Bookster prevederilor legii dreptului de autor, care impune obţinerea unei licenţe pentru activităţile de închiriere de carte.
”Funcţionarea Bookster (care foloseşte mai multe nume: Asociaţia Educaţie pentru Toţi Copiii, Development Consulting SRL, TCE Delivering Happiness SRL, Bookster Experience SRL, Asociaţia Prometeu - Educaţie şi Dezvoltare Personală, Biblioteca Booklover - Asociaţia Iubitorilor de Carte, Biblioteca Prometeu - Asociaţia Prometeu Educaţie şi Dezvoltare Personală, Biblioteca Bookuriei - Fundaţia Biblioteca Bookuriei, Biblioteca Fundaţiei "Îmi pasă", ca să enumerăm doar câteva dintre ele) a fost adusă deja în atenţia organismelor internaţionale, cu consecinţe pe care sperăm să le vedem cât mai curând. Din informaţiile noastre, pe 18 iunie, premierul şi trei miniştri ai Guvernului României au primit un mesaj scris din partea IFRRO (Federaţia Internaţională a Organismelor de Gestiune Colectivă) prin care erau îndemnaţi să ia măsuri urgente în chestiunea nerespectării de către Bookster a legislaţiei privind dreptul de împrumut public. Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) a primit misiunea de a răspunde la acest mesaj şi solicităm ORDA să informeze publicul cu privire la stadiul acestui demers”, se precizează în comunicatul AER.
Asociatia a anuntat că va contesta sancţiunea decisă de Consiliul Concurenţei şi va continua să monitorizeze şi să solicite instituţiilor responsabile penalizarea pirateriei şi a încălcării drepturilor de autor.
Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii active pe piaţa furnizării de carte, precum şi Asociaţia Editorilor din România (AER), cu amenzi în valoare totală de 5,9 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane euro) pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială. Companiile care au primit amenzi sunt Librăriile Cărtureşti (firma Direct Client Services), o amendă de 3,8 milioane de lei, Librăriile Humanitas (582.362 lei), Curtea Veche Publishing (422.220 lei), Nemira Publishing House (324.636 lei), Publica Com (174.000 lei), Asociaţia Editorilor din România (AER), 115.696 lei.
Bookster a fost fondată în 2013 de Bogdan Georgescu şi Alexandra Stroe, dar în 2022, business-ul a fost preluat de Octavian Radu. Sub noul acţionariat, afacerea şi-a schimbat modelul de operare şi nu mai este o bibliotecă, ci un serviciu de livrare cărţi împrumutate.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro