ATAC ARMAT la un hotel frecventat de străini din capitala statului Mali: Cel puţin 27 de oameni au murit. 80 dintre cele 170 de persoane luate ostatice au fost eliberate / Atentatul, revendicat de un grup afiliat Al-Qaida - VIDEO
Cel puţin 27 persoane au fost ucise în urma luării de ostatici din Mali, care s-a încheiat vineri după-amiază, după intervenţia forţelor speciale, anunţă surse din cadrul Misiunii Naţiunilor Unite citate de Reuters, în timp ce alte surse precizează că autorii atacului au murit în confruntări. Teroriştii au luat ostatice 170 de persoane, vineri dimineaţă, 80 dintre acestea fiind eliberate după o intervenţie a forţelor de ordine. Un grup islamist african, afiliat reţelei Al-Qaida, a revendicat atacul, relatează Reuters.
UPDATE 18:50 - Cel puţin 27 morţi în urma luării de ostatici din Mali
Bilanţul prezentat anterior era de 18 morţi.
Doi islamişti înarmaţi au atacat vineri dimineaţă Hotelul Radisson, luând ostatice aproximativ 170 de persoane. Circa 80 de ostatici au fost eliberaţi vineri după-amiază, cel mai probabil fiind vorba de musulmani lăsaţi în viaţă de terorişti.
Ulterior, unităţi ale forţelor speciale au luat cu asalt hotelul, iar, potrivit unui ministru din Mali, luarea de ostatici s-ar fi încheiat.
Conform unui oficial din cadrul Misiunii ONU citat de Reuters, până acum au fost găsite 27 de cadavre în hotel, dar verificările continuă în toate camerele. Nu este clar dacă bilanţul îi include pe cei doi autori ai luării de ostatici.
În hotelul atacat erau cazaţi în principal angajaţi străini din Mali.
Preşedinţia din Mali a salutat asistenţa oferită forţelor locale de militari francezi, americani şi din cadrul Uniunii Africane.
UPDATE 18:25 - Atacul armat la hotelul din Mali, revendicat de un grup afiliat reţelei Al-Qaida
Un grup islamist african, afiliat reţelei Al-Qaida, a revendicat atacul de vineri şi luarea de ostatici dintr-un hotel de lux frecventat de cetăţeni străini din capitala statului Mali, Bamako, relatează Reuters în pagina electronică.
Al-Mourabitoun, un grup din nordul Mali, a publicat un mesaj pe Twitter anunţând că se află în spatele atacului de la hotelul Radisson Blu. Grupul a fost constituit acum doi ani în deşertul Sahara, este format în mare parte din turegi şi arabi şi este condus de fostul luptător Al-Qaida Mokhtar Belmokhtar.
Revendicarea nu a fost încă verificată şi confirmată oficial.
Un reprezentant al Preşedinţiei americane în coaliţia care luptă împotriva reţelei Stat Islamic a declarat, vineri, că este prea devreme să se speculeze dacă luarea de ostatici din Mali are legătură în vreun fel cu atacurile care au avut loc săptămâna trecută la Paris.
"Grupurile din Mali nu sunt în mod particular conectate cu grupările SI", a declarat pentru postul american de televiziune MSNBC, reprezentantul preşedinţiei Statelor Unite, Brett McGurk.
UPDATE 18: 22 - Deputat francofon belgian, ucis în luarea de ostatici din Mali - surse
Un deputat francofon din Belgia, Geoffrey Dieudonné, a fost ucis în luarea de ostatici din Mali, anunţă surse citate de cotidianul Le Figaro.
Potrivit unor surse locale, Geoffrey Dieudonné, membru al Parlamentului Federaţiei Wallonia-Bruxelles se afla în Mali pentru o convenţie a francofoniei.
Oficialul belgian a fost ucis în cursul atacului terorist comis vineri la Hotelul Radisson din Bamako.
Informaţia a fost confirmată de surse oficiale belgiene.
UPDATE 17:46 - Cel puţin 18 morţi în urma luării de ostatici din Mali
"Optsprezece cadavre au fost găsite în Hotelul Radisson din Bamako", au declarat surse citate de AFP.
Doi islamişti înarmaţi au atacat vineri dimineaţă Hotelul Radisson, luând ostatice aproximativ 170 de persoane. Circa 80 de ostatici au fost eliberaţi vineri după-amiază.
Unităţi ale forţelor speciale au luat cu asalt hotelul vineri după-amiază, iar, potrivit unui ministru din Mali, luarea de ostatici s-ar fi încheiat.
UPDATE 15:31 - 80 dintre ostaticii din Mali au fost eliberaţi
Cel puţin 80 dintre cele 170 de persoane luate ostatice de terorişti într-un hotel din Bamako au fost eliberate, unele afirmând că islamiştii vorbesc limba engleză, informează CNN.
Imediat după eliberarea celor 80 de ostatici, forţele speciale au declanşat asediul asupra Hotelului Radisson Blu din Bamako, a transmis postul public ORTM.
UPDATE 13:30 - Cel puţin trei morţi în luarea de ostatici din Mali
Aproximativ zece persoane au fost evacuate din clădire, adaugă ziarul francez în pagina electronică.
Forţele de ordine au luat clădirea cu asalt.
Hotelul a anunţat că doi bărbaţi înarmaţi au luat ostatici 140 de clienţi şi 30 de angajaţi.
Potrivit CNN, care citează un martor - Amadou Keita - care lucrează la un centru cultural din apropiere, atacatorii au sosit vineri dimineaţa la bordul unui automobil diplomatic şi au deschis focul imediat ce au intrat în hotel.
Împuşcături s-au auzit timp de mai multe minte, a declarat el.
Militari din Mali, ajutaţi de trupe ONU au înconjurat hotelul. Ei au putut să elibereze câţiva ostatici, a declarat pentru CNN, de la faţa locului, un jurnalist de la televiziunea de stat ORTM.
Însă doi cetăţeni din Mali şi unul francez au murit, potrivit unui oficial ONU, care nu a oferit alte amănunte.
Nicio grupare nu a revendicat imediat luarea de ostatici.
Însă atacul are loc la o zi după ce preşedintele francez Francois Hollande a lăudat trupele franceze pentru lupta cu succes împotriva islamiştilor în această ţară africană.
"Franţa poartă acest război cu forţele sale armate, cu militarii săi, cu curaj. Trebuie să poarte acest război împreună cu aliaţii săi, partenerii noştri ne pun la dispoziţie toate mijloacele de care dispun, ca în Mali, şi vom continua (să purtăm acest război) în Irak şi îl vom continua în Siria", a declarat joi Hollande.
Mali este o fostă colonie franceză.
La solicitarea autorităţilor de la Bamako, Franţa a lansat o ofesivă, în 2013, după ce islamişti radicali au cucerit oraşul strategic Konna.
Această campanie terestră şi aeriană i-a respins în deşert pe luptătorii care preluaseră controlul asupra părţii de nord a ţării.
Un purtător de cuvânt al Misiunii ONU în Mali (MINUSMA) Olivier Saldago a declarat că hotelul găzduia o delegaţie numeroasă implicată în procesul de pace.
Cel puţin şapte oaspeţi chinezi ai hotelului se află printre ostatici, porivit presei chineze.
Unul dintre ei a comunicat printr-un schimb de mesaje instant cu un reporter de la agenţia China Nouă, căruia i-a spus că a auzit multiple focuri de armă în exteritorul camerei sale, după care a simţit miros de fum.
China şi-a extins prezenţa în Africa în ultima perioadă, investind în proiecte de infrastructură la scară mare pe tot continentul.
Numeroşi oameni de afaceri chinezi fac afaceri pe continent, atraşi de oportunităţi.
Hotelul Radisson Blu se află la aproximativ 15 minute distanţă de Aeroportul Internaţional Senou de la Bamako şi are 190 de camere şi apartamente.
Potrivit reprezentanţilor hotelului, care este frecventat de cetăţeni străini, doi bărbaţi înarmaţi au luat ostatici 140 de clienţi şi 30 de angajaţi.
Soldaţii din Mali, ajutaţi de trupele ONU, au înconjurat hotelul în care se desfăşoară luarea de ostatici, care nu a fost revendicată deocamdată.
"Săptămâna aceasta a fost o delegaţie mare pentru procesul de pace la hotelul Radisson din Bamako", a declarat Olivier Saldago, purtător de cuvânt al Misiunii ONU de stabilizare în Mali (MINUSMA).
Saldago a precizat că forţele MINUSMA îi ajută în prezent pe soldaţii din Mali în teren.
Anterior, o sursă din forţele de securitate şi un martor au declarat pentru Reuters că persoane înarmate au atacat vineri dimineaţă un hotel de lux frecventat de cetăţeni străini şi se pare că au luat ostatici.
Hotelul Radisson Blu este situat la vest de centrul oraşului, într-un cartier în care se află sediile unor ministere şi ale unor misiuni diplomatice.
"Au fost focuri de armă dimineaţă devreme. Se pare că este o tentativă de luare de ostatici. Poliţia este acolo şi izolează zona", a declarat sursa din domeniul securităţii.
Potrivit unor martori din zonă, poliţia a înconjurat hotelul şi a blocat drumurile care duc spre cartier.
Ambasada Statelor Unite din Mali a informat pe Twitter că este la curent cu operaţiunea armată de la hotelul Radisson şi i-a sfătuit pe cetăţenii americani să rămână în case.
Nordul statului Mali a fost ocupat în 2012 de luptători islamişti, unii având legături cu Al-Qaida. Deşi aceştia au fost eliminaţi în urma unei operaţiuni militare condusă de Franţa, violenţele sporadice continuă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro