Atenţie ce vă doriţi! Să nu vi se ofere şansa să aveţi un cuvânt de spus în conducerea companiilor!
Nu ştiu dacă aţi remarcat, dar politica americană începe să fie pătrunsă de un nou curent: socialismul milenial.
Iar portdrapelul acestui curent este Alexandra Ocasio-Cortez (29 de ani), cel mai tânăr membru femeie al Congresului american, un politician venit de nicăieri care în câteva luni a început să zgâlţâie sistemul politic american şi mai ales Partidul Democrat. Noile idei care fac ravagii sunt: corporaţiile au devenit prea mari, au scăpat de sub control, strivesc angajaţii şi de aceea trebuie sparte şi reglementate.
Cei care câştigă prea mult, de la un milion de dolari în sus, trebuie impozitaţi cu 70%. Cei care sunt bogaţi trebuie să plătească o taxă anuală de 2% din avere de la 50 de milioane de dolari în sus şi 3% de la un miliard de dolari în sus. Sistemul medical american, care este privatizat şi foarte scump, trebuie naţionalizat, educaţia trebuie să fie gratis şi, de asemenea, sistemul de transport.
Salariaţii trebuie să aibă un cuvânt de spus în companiile unde lucrează: 40% din membrii unui board trebuie să fie oameni numiţi de salariaţi, iar 10% din acţiunile unei companii trebuie date salariaţilor, puse într-un fond din care ei să primească dividende.
Ultimele idei aparţin lui Elizabeth Warren, un politician care încearcă să obţină nominalizarea Partidului Democrat pentru alegerile prezidenţiale.
Ca niciodată, principale publicaţii economice ale lumii – The Economist, The Wall Street Journal, Financial Times – discută la unison şi din ce în ce mai mult despre acest curent căruia îi găsesc o justificare, având în vedere situaţia din teren şi ceea ce a rezultat după criză.
Milenialii cred că marile corporaţii, elita politică şi financiară, marile bănci şi marile burse nu au plătit factura crizei, ci oamenii obişnuiţi.
De altfel, socialiştii mileniali critică elita politică şi financiară pentru că s-a îndepărtat de oamenii obişnuiţi şi îşi vede propriul interes.
Dacă eşti un angajat, cum ai putea să votezi împotriva acestor idei?
Aceste teme vor reveni tot mai mult în prim-plan, pe măsură ce vor apărea la suprafaţă cazuri de eşec al capitalismului şi liberalismului, cazuri care sunt izolate, dar care vor fi promovate ca fiind majoritare în acest sistem.
Jumătate din America a votat un miliardar care a promis că va face America din nou mare. Că acest lucru a început cu marile corporaţii cărora Donald Trump le-a scăzut taxele şi le-a dat posibilitatea să îşi albească profiturile, este partea a doua.
Alexandra Ocasio-Cortez, o fostă barmaniţă şi fostă chelneriţă într-o taqueria, a preluat celălalt drapel al oamenilor obişnuiţi, al milenialilor care sunt extrem de nervoşi pe corporaţii, pe globalizare sau pe chinezi.
Socialismul nu mai este un paria al politicii, pentru că au trecut 30 de ani de la căderea comunismului şi victoria capitalismului. Socialismul îşi face loc acum pornind din corporaţii, de la angajaţii care consideră că ordinea actuală mondială îi spală pe creier şi vor să iasă din această închisoare.
Probabil aceste idei vor face carieră în următorii ani, dar cred că eşecul va veni atunci când salariaţii vor fi puşi în boardul companiilor, când va trebui să aibă un cuvânt de spus în conducerea corporaţiilor sau când îşi vor administra singuri banii şi vor fi răspunzători pentru acest lucru.
Dacă rezultatul le va fi împotrivă, atunci nu vor mai avea pe cine să dea vina, pe capitaliştii lacomi.
Atenţie ce vă doriţi!
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro