Au apărut detalii ale insolvenţei retailerului Elefant Online, ce a acumulat datorii totale de 46,6 milioane de lei
Retailerul Elefant Online, care a intrat recent în insolvenţă, a acumulat datorii totale de 46,6 milioane de lei, conform datelor din dosarul deschis la Tribunalul Bucureşti şi publicate în Buletinul procedurilor de insolvenţă.
♦ Patria Bank şi evomag.ro au pierdut lupta de a impune administratorul judiciar ♦ Instanţa a numit administrator BDO, propus de Elefant şi de doi membri în CA, care au şi ei de recuperat bani prin alte firme.
Retailerul Elefant Online, care a intrat recent în insolvenţă, a acumulat datorii totale de 46,6 milioane de lei, conform datelor din dosarul deschis la Tribunalul Bucureşti şi publicate în Buletinul procedurilor de insolvenţă.
„În motivarea cererii debitorul a arătat că se află în stare de insolvenţă, întrucât nu a achitat în termen de 60 de zile datoriile exigibile faţă de diverşi creditori, din cauza lipsei disponibilităţilor băneşti. A menţionat că aceste datorii sunt în cuantum de 46.557.530 lei“, conform documentului menţionat.
Printre principalele companii care au de recuperat bani de la Elefant se numără: Patria Bank - 19,9 mil. lei, Evolution Prest Systems - 10,7 mil. lei şi compania de curierat Cargus - aproape 3 mil. lei.
Evolution Prest Systems a ajuns la această sumă prin acordarea a trei împrumuturi către retailer, conform documentului. „Evolution Prest Systems SRL, prin avocat, arată că a depus cerere de deschidere a procedurii la care a ataşat documente justificative pentru o creanţă în valoare totală de 10.784.390,47 lei, ce derivă din trei contracte de împrumut, creanţă certă, lichidă şi exigibilă. Referitor la scadenţa acestor împrumuturi arată că a depus la dosar notificarea de reziliere, aceasta fiind cea care determina scadenţa creanţei“, conform documentului.
Elefant Online a propus instanţei numirea ca administrator judiciar a companiei BDO Restructuring, opţiune susţinută şi de două companii care au de recuperat bani de la Elefant, dar sunt controlate de membri din CA-ul Elefant Online. Este vorba de Fribourg Capital, deţinută de Ion Sturza – care este acţionar şi membru în CA-ul Elefant şi de Grupul Editorial Litera – unde Dan Vidraşcu are 50% din acţiuni. Vidraşcu, fost CEO al Elefant Online, este în prezent membru în Consiliul de Administraţie. Propunerea a fost susţinută şi de Cargus.
Patria Bank şi Evolution Prest Systems – operatorul retailerului evomag.ro – au cerut împreună desemnarea ca administrator judiciar a CITR Bucureşti, dar propunerea a fost respinsă de instanţă.
„În temeiul art. 45 alin. 1 lit. d) din lege, dintre administratorii judiciari propuşi de creditorii care au formulat cereri de deschidere a procedurii insolvenţei, prin raportare la experienţa profesională în proceduri de o complexitate ridicată ce reiese din portofoliul ataşat ofertei de la dosar, va numi administrator judiciar provizoriu pe BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art.58 rap. la art.87 al.1 lit. a din lege, cu o remuneraţie de 10.000 lei din averea debitorului; va pune în vedere administratorului judiciar îndeplinirea formalităţilor privind menţionarea la registrul comerţului a reprezentanţilor permanenţi ai săi”, conform deciziei instanţei.
Alte companii care au de recuperate bani de la Elefant sunt Grup Editorial Litera (1,8 mil. lei), Corint Logistic (1,6 mil. lei), Friboug Capital (1,4 mil. lei), Editura Epsilon Ascendo (1,3 mil. lei), Didactica Publishing House (681.900 de lei), Fan Courier Express (422.700 de lei), Postis Express (237.000 de lei), Universul Juridic (234.000 de lei), Spearhead Systems (212.300 de lei), Omnicovert (83.400 de lei) şi Univers Enciclopedic Books (52.500 de lei).
Printre cei care au creditat Elefant se numără şi deţinătorii de obligaţiuni, care au finanţat compania cu 17,5 mil. lei la final de 2021, dar care se află însă printre ultimii la masa credală. Obligaţiunile ELF26, care poartă o dobândă de 9% pe an, se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti la 6% din valoarea nominală după o serie de mai multe scăderi zilnice de 15% în februarie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro