Care au fost cele mai mari cutremure înregistrate vreodată în Europa: Bătrânul continent a suferit peste 200.000 de decese din cauza seismelor, la care se adăugat pierderi financiare de peste 250 de miliarde de euro

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 06 februarie 2023 492 afişări

Care au fost cele mai mari cutremure înregistrate vreodată în Europa: Bătrânul continent a suferit peste 200.000 de decese din cauza seismelor, la care se adăugat pierderi financiare de peste 250 de miliarde de euro

În fiecare an, mii de cutremure lovesc Europa, însă numai o parte mică din acestea ajung să provoace daune infrastructurii şi vieţii umane. Potrivit The Irish Examiner – care a întocmit recent un raport pe baza cercetărilor unei echipe internaţionale de seismologi, geologi şi ingineri, împreună cu Serviciul seismologic elveţian şi universitatea publică ETH Zurich – Turcia, Grecia, Albania, Italia şi România sunt ţările cu cel mai mare pericol seismic din Europa, urmate de Austria, Belgia, Franţa, Germania, Islanda, Norvegia, Portugalia, Slovenia, Spania şi Elveţia. TIE a ajuns la concluzia că până şi în regiunile cu pericole seismice scăzute sau moderate, cutremurele pot apărea în orice moment şi pot provoca daune majore. Cercetătorii au constatat că Europa a suferit peste 200.000 de decese şi pierderi financiare de peste 250 de miliarde de euro (210 de miliarde de lire sterline) din cauza cutremurelor din ultimul secol, scrie Quantectum.

Pe 28 decembrie 1908, cel mai distructiv cutremur din istoria Europei a lovit strâmtoarea Messina din sudul Italiei, nivelând oraşele Messina din Sicilia şi Reggio di Calabria. Cutremurul şi tsunami-ul provocat de acesta au ucis aproximativ 100.000 de oameni. Prejudiciul economic a fost semnificativ, deoarece Messina era un important port mediteranean. Pierderile au fost estimate la 88 milioane EUR (116 milioane USD) la momentul respectiv.

Seismul, care a înregistrat o magnitudine estimată de 7,5 pe scara Richter, a provocat un tsunami devastator cu valuri de 12 metri, care a cuprins oraşele de pe coastă. Cele două mari oraşe de pe ambele părţi ale strâmtorii Messina – Messina şi Reggio di Calabria – au fost distruse în proporţie de 90%. Liniile de telegraf au fost tăiate şi liniile de cale ferată au fost avariate, împiedicând eforturile de ajutorare. Pentru a înrăutăţi lucrurile, cutremurul major din 28 a fost urmat de sute de cutremure mai mici în zilele următoare, dărâmând multe dintre clădirile rămase şi rănind sau omorând salvatorii. Pe 30 decembrie, regele Victor Emmanuel al III-lea a sosit la bordul cuirasatului Napoli pentru a inspecta dezastrul, potrivit publicaţiei History.

Sicilia şi Calabria sunt cunoscute ca la terra ballerina – „Ţara dansului” – pentru activitatea seismică periodică care loveşte regiunea. În 1693, 60.000 de oameni au fost ucişi în sudul Siciliei de un seism puternic, iar în 1783, cea mai mare parte a coastei Tireniene a Calabriei a fost distrusă de un cutremur masiv care a ucis 50.000. Cutremurul din 1908 a fost deosebit de costisitor în ceea ce priveşte viaţa umană, deoarece a lovit în miezul dimineţii, la ora 5:20 a.m., prinzând majoritatea victimelor în timpul somnului.

Cel mai mare cutremur din ultimii ani în Europa extinsă a fost un cutremur cu magnitudinea 7,6 care a avut loc pe 17 august 1999 în Derince, Turcia, la mai puţin de 100 de kilometri SE de Istanbul. Seismul a provocat peste 17.100 de morţi şi a rănit peste 45.000 de oameni. De asemenea, a declanşat un tsunami care a ucis 155 de oameni.

La doar câteva luni după acest cutremur, pe 12 noiembrie 1999, una dintre replici a zguduit din nou Turcia. De data aceasta, epicentrul cutremurului a fost la aproximativ 100 de kilometri est de cutremurul din august. Un cutremur cu magnitudinea 7,2 a provocat pagube considerabile în oraşul turc Düzce şi a provocat între 850 şi 900 de morţi.

Din acest tablou nu putem să omitem infamul cutremur de pe 4 martie 1977 care a lovit România. Seismul, care a durat numai 56 de secunde, a reuşit să curme vieţile a peste 1.500 de oameni, 1.400 dintre aceste victime fiind înregistrate numai în Bucureşti. Ca intensitate, cel mai mare cutremur înregistrat în România a avut loc în 1802, având o magnitudine între 7,9 şi 8,2 pe Richter. Cu toate acestea, numai 4 victime au fost înregistrate, fapt datorat, desigur, şi clădirilor mult mai mici de la acea vreme.

Cutremurul care a zguduit Turcia pe 6 februarie 2023 reprezintă una dintre cele mai mari catastrofe naturale din istoria recentă, seismul ridicându-se la o magnitudine de 7.8 grade pe Richter. Numărul victimelor nu este deocamndată precis, dar sursele susţin că piederile umane se pot ridica la ordinul miilor. Al Jazeera a raportat 912 de decese în Turcia şi 384 în Siria.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.