Cum au devenit grecii de la PPC cel mai puternic jucător pe piaţa de regenerabile din România după ce au bătut palma cu australienii Macquarie? Greii statului român nu au fost chemaţi la negocieri, dar relaţia greci-australieni are o istorie deja
Relaţia dintre grecii de la PPC şi australienii de la Macquarie Asset Management este deja de lungă durată.
În timp ce Macquarie face achiziţii în Grecia chiar de la PPC, în România grecii de la PPC cumpără activele Macquarie Ultimul subiect de tranzacţie a fost parcul eolian Fântânele-Cogealac, proiectul de 1 mld. euro, de 600 MW, finalizat în 2012 şi în continuare cea mai mare investiţie de acest tip la nivel naţional.
Potrivit informaţiilor din piaţă, marile companii energetice româneşti, Electrica şi Hidroelectrica, nu au participat la negocierile cu australienii.
Grecii de la PPC, care în 2023 au preluat printr-o tranzacţie de 1,2 mld. euro toate activele pe care le aveau italienii de la Enel în România, devenind astfel un jucător cheie pe piaţa energetică locală, au semnat o nouă achiziţie mamut.
“PPC anunţă că a încheiat un acord obligatoriu cu Evryo Group (fostul CEZ România), deţinut de fonduri gestionate de Macquarie Asset Management, pentru a achiziţiona portofoliul său de generare de energie regenerabilă din România, care este compus din 629 MW de energie din surse regenerabile în exploatare şi aproximativ 145 MW active aflate în dezvoltare. Acordul are o valoare totală a întreprinderii de aproximativ 700 de milioane de euro, iar evaluarea generală este în conformitate cu tranzacţiile anterioare de pe piaţă, suma totală fiind supusă ajustărilor obişnuite”, a anunţat la mijlocul acestei săptămâni grupul elen. Achiziţia consolidează şi mai mult strategia de creştere a grupului PPC în România şi Europa de Sud-Est, prin adăugarea unui portofoliu semnificativ de operaţiuni din surse regenerabile, ce include o capacitate instalată de 600 MW de energie eoliană, 22 MW de energie hidroelectrică, 6 MW stocare în baterii, 1 MW de energie solară şi aproximativ 145 MW active aflate în dezvoltare. Prin această tranzacţie, PPC ajunge la un portofoliu de energie regenerabilă de peste 1,3 GW, capacitate cu care devine cel mai mare jucător din acest segment.
“Această achiziţie reprezintă un nou pas semnificativ pentru strategia generală de creştere a grupului PPC în Europa de Sud-Est. Accelerăm dezvoltarea producerii de energie din surse regenerabile în România prin dublarea portofoliului nostru de surse regenerabile în exploatare, mai ales cu energie eoliană şi hidroenergie, diversificându-ne şi mai mult mixul energie regenerabilă, cu active situate în cele mai căutate regiuni din România, cu viteze puternice ale vântului. Strategia noastră regională în domeniul energiilor regenerabile vizează generarea de energie pe pieţe atractive, cu un portofoliu de tehnologie diversificat. Europa de Sud-Est este o piaţă din ce în ce mai interconectată, cu preţuri convergente la energie şi, astfel, valoarea poate fi creată din sinergiile adiacente în tranzacţionare, aprovizionare şi diversificare a riscurilor”, a declarat Georgios Stassis, preşedinte şi CEO PPC.
După această tranzacţie, Evryo, fostul CEZ România, rămâne cu Distribuţie Oltenia, companie prin care alimentează cu energie circa 1,4 milioane de consumatori.
Tranzacţia anunţată acum de PPC marchează un nou capitol în relaţia cu australienii de la Macquarie Asset Management. În 2021, PPC a vândut 49% din acţiunile pe care le deşinea la Hellenic Electricity Distribution Network Operator (HEDNO) către Macquarie Asset Management. HEDNO este operatorul reţelei de distribuţie a energiei din Grecia, cu peste 7,6 milioane de utilizatori. Dar Macquarie Asset Management are relaţii de business şi cu Enel, compania de la care PPC a preluat activele din România şi pentru care Stassis a lucrat ca CEO al Enel România. De exemplu, la finalul anului trecut, Macquarie Asset Management a luat o participaţie de 50% din Enel Green Power Hellas într-o tranzacţie de 250 de milioane de euro.
La începutul acestui an, într-o intervenţie la ZF Power Summit, George Stassis a precizat că planul PPC pentru piaţa locală prevede investiţii de 2,5 miliarde de euro în următorii trei ani, la acel moment ţinta suplimentară de capacitate fiind de circa 1,5 GW. Prin tranzacţia cu Evryo, aproape jumătate din acea ţintă a fost atinsă.
Mai departe, potrivit informaţiilor din piaţă, companiile majore din România nu au fost chemate la negocieri de către australieni. Surse din Hidroelectrica au menţionat că firma nu a fost invitată la discuţii, în timp ce reprezentanţi ai Electrica au menţionat că tranzacţia ar fi dificil de finanţat în condiţiile actuale de piaţă.
Tot săptămâna aceasta, colosul Trafigura, un business de 244 de miliarde de dolari, a anunţat o tranzacţie cu suedezii de la OX2 prin care a cumpărat cu 214 milioane de euro un parc eolian de 99,2 MW în estul României. Tranzacţia a fost realizată prin intermediul Nala Renewables, JV intre Trafigura şi IFM Investors. Luna trecută, Nala a mai cumpărat un parc solar de 61 MW în judeţul Caraş-Severin, de la Monsson, grup deşinut de omul de afaceri Emanuel Muntmark, cel mai mare dezvoltator de regenerabile din România. Este clar că în acest moment, piaţa de energie verde din România fierbe.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro