Automobile Dacia este pe locul 6 în topul constructorilor de automobile din Europa de Est după cifra de afaceri, cu un business de 5,17 mld. euro în 2022. Skoda ocupă prima poziţie din clasament, cu afaceri de 18,1 mld. euro
Constructorul auto Dacia s-a clasat pe locul şase în topul producătorilor de automobile din Europa de Est după cifra de afaceri, cu un business de 5,17 mld. euro în 2022, înainte de Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft, filiala din Ungaria a concernului de automobile german Daimler AG, şi după Hyundai Motor Manufacturing Czech S.R.O. din Cehia, care au închis 2022 cu afaceri de 4 mld. euro, respectiv 6,54 mld. euro.
Prima poziţie din clasament este ocupată de Skoda Auto din Cehia, producător de automobile şi motoare care aparţine de Volkswagen AG, şi care anul trecut a raportat afaceri de 18,1 mld. euro, potrivit Surplex, companie cu sediul la Düsseldorf, care comercializează utilaje şi echipamente industriale second-hand.
“Europa de Est a devenit un spaţiu important de producţie pentru producătorii de automobile din întreaga lume. Multe companii mari au înfiinţat unităţi de producţie în regiune pentru a profita de costurile mai mici ale forţei de muncă şi de forţa de muncă bine pregătită. Industria de automobile din Europa de Est a contribuit la crearea de locuri de muncă şi la dezvoltarea economică a regiunii”, spun reprezentanţii Surplex, care au utilizat la întocmirea clasamentului datele extrase din rapoartele financiare publicate anual de către producătorii de autoturisme.
Pentru Automobile Dacia, maximul istoric rămâne cel din 2018, când compania a rulat afaceri de 5,3 miliarde de euro şi a obţinut un profit net de 162 mil. euro. În 2022, Automobile Dacia a obţinut un profit net de 107 mil. euro, în creştere faţă de 101 mil. euro în 2021 şi 62 mil. euro în 2020, arată datele centralizate de ZF.
Pe locul doi în clasamentul realizat de Surplex se află Volkswagen Slovakia, A.S. din Slovacia, cu afaceri de 9,73 mld. euro în 2022.
Fabrica de la Bratislava este singura fabrică de automobile din lume în care sunt produse sub acelaşi acoperiş vehicule de la cinci mărci: Audi, Porsche, Seat, Škoda şi Volkswagen.
Poziţia a treia din clasament este ocupată de Audi Hungaria, companie înfiinţată în 1993, şi care a atins afaceri de 8,44 mld. euro în 2022, în timp ce locul patru în top este deţinut de KIA Slovakia.
Producătorul de automobile şi constructorul de motoare cu sediul central în Teplička nad Váhom din Slovacia a avut anul trecut o cifră de afaceri de 6,76 mld. euro.
Clasamentul este completat de Hyundai Motor Manufacturing Czech S.R.O. din Cehia, compania întemeiată în 2006 a atins în 2022 o cifră de afaceri de 6,54 mld. euro. Incinta de 200 de hectare din zona industrială din Nošovice este prima uzină Hyundai din Europa.
Volkswagen Poznań Polonia ocupă locul opt cu o cifră de afaceri de 3,67 mld. euro în 2022, în timp ce compania poloneză Inter Cars coboară pe locul nouă în clasament, cu o cifră de afaceri de 3,29 m mld. euro.
Inter Cars este cel mai mare furnizor de piese de schimb auto din Europa Centrală şi de Est. Pe lângă echipamente de atelier şi piese pentru motociclete şi tuning, Inter Cars vinde motociclete Ducati, regenerează piese auto şi are o reţea naţională de ateliere.
Ultimul loc al topului este ocupat de Volkswagen Group Polska SP. Z O.O. din Polonia, cu afaceri de 2,89 mld. euro în 2022.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro