Autorităţile mexicane sunt „profund îngrijorate” de patrulele înarmate de la graniţa cu SUA

Autor: Andrei Vacaru Postat la 21 aprilie 2019 83 afişări

Autorităţile mexicane s-au declarat „profund îngrijorate” în legătură cu patrulele înarmate care intimidează şi şantajează migranţii la graniţă, după ce Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU) şi mai mulţi senatori democraţi au cerut o anchetă in cazul acestor grupări, potrivit Reuters.

Patrulele la care fac referire autorităţile mexicane sunt grupuri de voluntari americani care supraveghează frontiera cu Mexicul, pentru a-i împiedica pe migranţii ilegali să traverseze graniţa.

„Astfel de practici pot duce la apariţia unor încălcări ale drepturilor omului faţă de persoanele care doresc să migreze sau să solicite azil în Statele Unite”, se arată într-un comunicat al Ministerului mexican de Externe. Ministerul mai susţine că aceste grupuri, aflate „la limita legii”, produc riscuri la adresa siguranţei migranţilor.

Reacţia vine după ce Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU) a condamnat acţiunile Patrioţilor Constituţionali Uniţi (United Constitutional Patriots), care patrulează graniţa dintre statul american New Mexico şi Mexic. ACLU susţine că această organizaţie este una „fascistă” şi în afara legii.

Pe lângă reacţia ACLU, senatorii democraţi Martin Heinrich şi Tom Udall au cerut o anchetă în legătură cu activitatea grupului. „Ameninţările la adresa copiilor nevinovaţi şi a familiilor care fug de violenţă şi caută azil sunt inacceptabile şi incompatibile cu valorile noastre naţionale”, au spus cei doi într-o declaraţie comună, postată pe Twitter.

Potrivit FBI, liderul organizaţiei, Larry Hopkins, a fost reţinut sâmbătă, sub acuzaţia de deţinere de arme de foc în condiţiile în care a suferit deja o condamnare anterioară. Hector Balderas, Procurorul General al statului New Mexico, a declarat despre Hopkins că este „un infractor periculos, care nu ar trebui să deţină arme de foc, mai ales în apropierea copiilor şi familiilor”. „Arestarea acestuia de către FBI arată clar că aplicarea legilor trebuie să rămână în sarcina oficialilor special pregătiţi în acest sens, nu în cea a unor grupuri armate”, a adăugat acesta.

Larry Hopkins, cunoscut şi ca Johnny Horton, a fost arestat în 2006 după ce s-a dat drept poliţist.

Membri ai grupului au postat pe internet videoclipuri în care apăreau înarmaţi cu arme semi-automate şi reţineau grupuri de migranţi, majoritatea provenind din America Centrală, până la sosirea agenţilor Poliţiei de Frontieră. Organizaţia susţine că îşi propune să ajute Poliţia de Frontieră să facă faţă creşterii numărului de imigranţi ilegali la graniţa sudică a Statelor Unite. Administraţia Trump şi-a înăsprit în ultima perioadă politicile privind imigraţia şi a solicitat Mexicului să facă eforturi pentru a descuraja migraţia ilegală către Statele Unite.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MEXIC,
STATELE UNITE,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.