Avertisment: Economia Turciei se îndreaptă către o „perioadă dură“ indiferent de cine va câştiga alegerile
Managerii de fonduri avertizează că misiunea reclădirii economiei Turciei şi refacerii credibilităţii ţării în rândul investitorilor străini va fi una „grotesc de dificilă“ indiferent de cine va câştiga alegerile dure din această lună, relatează Financial Times.
Managerii de fonduri avertizează că misiunea reclădirii economiei Turciei şi refacerii credibilităţii ţării în rândul investitorilor străini va fi una „grotesc de dificilă“ indiferent de cine va câştiga alegerile dure din această lună, relatează Financial Times.
Kemal Kılıçdaroglu, care conduce o coaliţie de şase partide de opoziţie, s-a angajat să realizeze reforme ample pentru a atrage înapoi în ţară capitalul străin care s-a retras de acolo în ultimul deceniu dacă va reuşi să-l înfrângă pe liderul turc Recep Tayyip Erdogan în alegerile prezidenţiale din 14 mai.
Însă, în timp ce managerii de fonduri spun că sunt necesare schimbări, unii avertizeaz că, chiar dacă opoziţia va câştiga investitorii vor rămâne în expectativă până când coaliţia va demonstra că poate implementa schimbări de durată.
Atitudinea prudentă a investitorilor vine în contextul în care Erdogan are în faţă cea mai dură campanie de realegere din mandatul său de două decenii. Sondajele arată că Kılıçdaroglu şi Erdogan sunt prinşi într-o luptă foarte strânsă cu doar câteva zile înainte de alegeri, alegătorii considerând economia ca având importanţă centrală. Politicile economice neconvenţionale ale lui Erdogan, incluzând respingerea majorărilor de dobânzi, au împins inflaţia la peste 85% în octombrie, în timp ce lira s-a depreciat cu aproape 60% în ultimii doi ani până la un minim record în raport cu dolarul.
Temerile privind traiectoria economică a Turciei şi un număr în creştere constantă de măsuri menite să diminueze presiunea asupra lirei au pus pe fugă investitorii. „Este o piaţă aproape complet abandonată de străini“, arată Emre Akçakmak, consultant la East Capital.
Acesta atrage atenţia că Turcia se apropie de un „o situaţie limită“ sub politicile actuale, în special cu rezervele valutare ale băncii centrale aproape epuizate.
Unii analişti se aşteaptă ca Erdogan să se reorienteze către o politică economică mai convenţională dacă va câştiga alegerile.
Cât îl priveşte pe Kılıçdaroglu, acesta a adeclarat că una din priorităţile sale va fi revigorarea economiei turceşti. Investitorii se tem că o ajustare majoră de politică, deşi importantă pe termen lung, va fi dureroasă pe termen scurt.
„Indiferent de ce se va întâmpla, urmează o perioadă dificilă pentru Turcia“, avertizează Kiera Curtis, de la managerul britanic de active Abrdn.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro